FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Built for the Job
Quiz about Built for the Job

Built for the Job Trivia Quiz


Most countries have capital cities which have emerged over time for a variety of historical, geographical or political reasons. Some, however, have built new cities to serve as their capitals. How well do you know them?

A multiple-choice quiz by alan03. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
alan03
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
161,079
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
4533
- -
Question 1 of 10
1. Washington DC became capital of the United States in 1800. Which city had been capital immediately prior to this? Hint


Question 2 of 10
2. Belmopan was built as the new capital for which Central American country? Hint


Question 3 of 10
3. In 1991 Nigeria moved its capital from Lagos to which purpose-built city?

Answer: (One Word)
Question 4 of 10
4. Brasilia became the federal capital of Brazil in 1960. What was the Brazilian capital immediately prior to that? Hint


Question 5 of 10
5. What is the name of Pakistan's purpose-built capital? Hint


Question 6 of 10
6. In which year did Australia move its capital from Melbourne to the purpose-built Canberra? Hint


Question 7 of 10
7. Which country has its administrative centre in the planned city of Putrajaya, about 25km from the city where parliament meets? Hint


Question 8 of 10
8. Who designed the Indian capital, New Delhi? Hint


Question 9 of 10
9. In 1997 Kazakstan moved its capital from Almaty to Astana (meaning "the capital"). Was Astana purpose-built as the new capital?


Question 10 of 10
10. Peter the Great of Russia so hated Moscow that he determined to build a new capital on the Baltic Sea despite the fact that Russia did not control the area in question at the time. Which European power did? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Washington DC became capital of the United States in 1800. Which city had been capital immediately prior to this?

Answer: Philadelphia

Philadelphia was the capital 1790-1800. New York was (briefly) the capital prior to this. Washington is, of course, named after the first president of the US, George Washington.
2. Belmopan was built as the new capital for which Central American country?

Answer: Belize

Belize City, the former capital was almost destroyed in a hurricane in 1961. Belmopan was built in response and became the capital in 1970.
3. In 1991 Nigeria moved its capital from Lagos to which purpose-built city?

Answer: Abuja

The decision to move the capital from Lagos to a more central location was originally made back in 1976.
4. Brasilia became the federal capital of Brazil in 1960. What was the Brazilian capital immediately prior to that?

Answer: Rio de Janeiro

Rio was the capital from 1764.
5. What is the name of Pakistan's purpose-built capital?

Answer: Islamabad

Islamabad was built in the 1960s, very close to Rawalpindi, to replace Karachi, which had been the capital since independence in 1947.
6. In which year did Australia move its capital from Melbourne to the purpose-built Canberra?

Answer: 1927

Canberra means "meeting place" in the Aboriginal language.
7. Which country has its administrative centre in the planned city of Putrajaya, about 25km from the city where parliament meets?

Answer: Malaysia

Malaysia's capital is Kuala Lumpur which is the financial and commercial capital. Putrajaya is the administrative centre of the country.
8. Who designed the Indian capital, New Delhi?

Answer: Edwin Lutyens

The capital of British India was moved to New Delhi (built next to the existing city of Delhi) from Calcutta in 1911. It remained the capital following independence in 1947.

Walter Burley Griffin designed Canberra, Lucio Costa designed Brasilia and Constantinos Doxiadis designed Islamabad.
9. In 1997 Kazakstan moved its capital from Almaty to Astana (meaning "the capital"). Was Astana purpose-built as the new capital?

Answer: No

The city has gone through a number of name changes since it was built in 1824 as a Tsarist fort. Until 1961 it was Akmolinsk when it became Tselinograd. It was renamed Aqmola in 1991 and in 1997, when it became the capital, it was given the name Astana as it was a word easily pronounced in many of the languages of the country.
10. Peter the Great of Russia so hated Moscow that he determined to build a new capital on the Baltic Sea despite the fact that Russia did not control the area in question at the time. Which European power did?

Answer: Sweden

At the time Sweden controlled modern-day Finland, Estonia and Latvia. Russia wrested control of much of the area from Sweden during the Great Northern War (1700-21). St Petersburg was built on the conquered land and was the Russian capital from 1704 until 1918.
Source: Author alan03

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us