FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Around the World in Ten Questions
Quiz about Around the World in Ten Questions

Around the World in Ten Questions. Quiz


Lets take a world tour with these ten interesting questions. Are you ready??

A multiple-choice quiz by Aryan99. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
Aryan99
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,021
Updated
Jun 11 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1004
Last 3 plays: Guest 130 (3/10), Johnmcmanners (10/10), Kabdanis (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This capital city of a European nation is the only city in the world with its namesakes in all other inhabited continents. Which city is this? Hint


Question 2 of 10
2. In the 1980s, the Peruvian government decided to shift its capital from Lima to a city in the geographical centre of the country. It never eventuated but can you name that city? Hint


Question 3 of 10
3. South Africa is a country with three capitals. Which one of the following cities is not a capital of South Africa? Hint


Question 4 of 10
4. What is the capital city of the world's second smallest country by area? Hint


Question 5 of 10
5. Which is the capital city of the only doubly landlocked country in Europe? Hint


Question 6 of 10
6. What's the capital city of the country that was formerly known as Northern Rhodesia? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following is the capital city of a non-transcontinental country? Hint


Question 8 of 10
8. Excluding the continent of Antarctica, the capital city of the country with the southernmost point of land is? Hint


Question 9 of 10
9. Name the capital city of the only country in the world to not have a rectangular or square flag. Hint


Question 10 of 10
10. Petra is a historical and archaeological city, and one of the New7Wonders of the world. What is the capital of the country where Petra is situated? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 13 2024 : Guest 130: 3/10
Jun 12 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jun 07 2024 : Kabdanis: 10/10
Jun 07 2024 : GoodwinPD: 10/10
May 29 2024 : Guest 174: 3/10
May 14 2024 : moonraker2: 10/10
May 12 2024 : aliceinw: 9/10
May 02 2024 : Guest 169: 6/10
Apr 19 2024 : doc_astro: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This capital city of a European nation is the only city in the world with its namesakes in all other inhabited continents. Which city is this?

Answer: Rome

The Italian capital Rome is the only city with namesakes in other continents. The original Rome in Italy is properly spelled "Roma". All the other inhabited continents also have cities called "Roma". Here's a list--
Roma, Indonesia, Asia
Roma, Lesotho, Africa
Roma, Queensland, Australia
Roma, Texas, USA, North America
La Roma, Ecuador, South America
2. In the 1980s, the Peruvian government decided to shift its capital from Lima to a city in the geographical centre of the country. It never eventuated but can you name that city?

Answer: Constitucion

During his second presidency term in 1984, President Belaunde of Peru decided to move the capital from Lima to Constitucion, a city in the geographical centre of Peru. He also dreamt of building a highway that would connect Constitucion to the rest of Peru.

But in 1985 he lost the general election, and because of the prevailing corruption in the government, this dream never saw the light of the day.
3. South Africa is a country with three capitals. Which one of the following cities is not a capital of South Africa?

Answer: Johannesburg

Pretoria is the administrative capital, Cape Town is the legislative capital, and Bloemfontein is the home of the judiciary.
4. What is the capital city of the world's second smallest country by area?

Answer: Monaco

The tiny state of Monaco lies along the French Riviera on the French Mediterranean coast near Nice. Its total area is 0.7 sq. miles. It is the second smallest country in the world by area after Vatican City. The capital of Monaco is also called Monaco.
5. Which is the capital city of the only doubly landlocked country in Europe?

Answer: Vaduz

Vaduz is the capital of Liechtenstein, the only doubly landlocked country in Europe. A doubly landlocked country is surrounded only by other landlocked countries. Liechtenstein is surrounded by Switzerland and Austria, both of which are landlocked. Bratislava is the capital of Slovakia, Prague is the capital of Czech Republic, Minsk is the capital of Belarus; these three countries are landlocked but not doubly landlocked.
6. What's the capital city of the country that was formerly known as Northern Rhodesia?

Answer: Lusaka

Zambia was formerly known as Northern Rhodesia before it gained independence in 1964. Zimbabwe was formerly known as Southern Rhodesia. Lusaka is the capital of Zambia; Harare is the capital of Zimbabwe. Gaborone and Kinshasa are capital cities of Botswana and Democratic Republic of Conga, respectively.
7. Which of the following is the capital city of a non-transcontinental country?

Answer: Ulan Bator

Ulan Bator is the capital of Mongolia which lies in Asia; whereas Russia (capital Moscow), Kazakhstan (capital Nur-Sultan, formerly Astana) and Turkey (largest city Istanbul) are all transcontinental countries that lie in both Asia and Europe. Mongolia is a landlocked country in eastern and central Asia. It is bordered by Russia on the north and China on the other three sides.
8. Excluding the continent of Antarctica, the capital city of the country with the southernmost point of land is?

Answer: Santiago

Diego Ramírez Islands, Magallanes and Antártica Chilean Region in Chile is the southernmost point of land, followed by Tierra del Fuego, Tierra del Fuego Province in Argentina, Macquarie Island (Australia); and New Zealand's Campbell Island.

Editor's note: Note that the question does NOT ask for the southernmost capital.
9. Name the capital city of the only country in the world to not have a rectangular or square flag.

Answer: Kathmandu

Kathmandu is the capital city of Nepal. Nepal is the only country in the world that doesn't have a rectangular or square flag; the Nepalese flag is shaped like two overlapping triangles. Thimphu, Tripoli, Nairobi are capital cities of Bhutan, Libya and Kenya, respectively.
10. Petra is a historical and archaeological city, and one of the New7Wonders of the world. What is the capital of the country where Petra is situated?

Answer: Amman

Petra is located at Ma'an Governorate in Jordan. Petra is the most popular tourist attraction in Jordan. Petra has been a UNESCO World Heritage Site since 1985. The capital city of Jordan is Amman. Mexico City, Lima and Asuncion are the capitals of Mexico, Peru and Paraguay, respectively. These countries also have several World Heritage Sites.
Source: Author Aryan99

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us