FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Give a Capital Take a Country
Quiz about Give a Capital Take a Country

Give a Capital, Take a Country! Quiz


I'll give you a capital city and a small fact and you give me its country!

A multiple-choice quiz by tubby102. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
tubby102
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
322,871
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
7424
Last 3 plays: zorba_scank (10/10), Guest 97 (10/10), lgholden (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This South American country's capital is Buenos Aires, which means 'good air'. It is at the southern tip of the continent. What country is this?
Hint


Question 2 of 10
2. This North American country's capital is Ottawa, which is known as the Great White North. There was a lot of dispute before settling on a capital city. Some people think this country's citizens have an obsession with the word "eh". Which country is being described? Hint


Question 3 of 10
3. The citizens of this Asian country have made many innovations, including paper and fireworks. Its capital is Beijing. Which country is this? Hint


Question 4 of 10
4. Known for its outback, this country's capital city is Canberra. It is also famous for its beaches and reefs. What country is this? Hint


Question 5 of 10
5. Which country is the largest in the world in terms of land area? Its capital is Moscow. Hint


Question 6 of 10
6. Famous for its delicious chocolates, which European country's capital city is Brussels? Hint


Question 7 of 10
7. The powerful volcano named Vesuvius is housed in this European country. Its capital city is Rome. Which country is being described? Hint


Question 8 of 10
8. Located in Europe, this country is home to the Cathedral in Seville and the Royal Palace in its capital city of Madrid. Name the country. Hint


Question 9 of 10
9. Most of this African country is a desert. It is a sunny, dry, and hot country. Its capital city is Cairo. It is world-famous for its pyramids. What country is it? Hint


Question 10 of 10
10. This North American country is home to the United Nations. Its capital city is Washington D.C. (District of Columbia). One of its most famous cities is nicknamed the "Big Apple". Which country is this? Hint





Most Recent Scores
Today : zorba_scank: 10/10
Jun 21 2024 : Guest 97: 10/10
Jun 19 2024 : lgholden: 9/10
Jun 18 2024 : Guest 38: 10/10
Jun 17 2024 : matthewpokemon: 10/10
Jun 13 2024 : H53: 10/10
Jun 10 2024 : Guest 23: 9/10
Jun 07 2024 : Guest 157: 10/10
Jun 02 2024 : Verbonica: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This South American country's capital is Buenos Aires, which means 'good air'. It is at the southern tip of the continent. What country is this?

Answer: Argentina

Argentina is a world leader in greenhouse gases. It is rich in natural resources, including lead, tin, iron ore, and petroleum.
2. This North American country's capital is Ottawa, which is known as the Great White North. There was a lot of dispute before settling on a capital city. Some people think this country's citizens have an obsession with the word "eh". Which country is being described?

Answer: Canada

Early leaders had problems choosing the capital city, because they couldn't make a decision if Toronto or Montreal should be the picked. To stop any controversy between the two, they chose Ottawa because it was located between Toronto and Montreal.
3. The citizens of this Asian country have made many innovations, including paper and fireworks. Its capital is Beijing. Which country is this?

Answer: China

Beijing was home to the 2008 summer Olympics. It houses many landmarks, including the Great Wall of China, Bird's Nest Stadium, the Terracotta Army and the Three Gorges Dam.
4. Known for its outback, this country's capital city is Canberra. It is also famous for its beaches and reefs. What country is this?

Answer: Australia

Australia is home to the Great Barrier Reef and its massive desert (called the outback). Australia is also famous for its native animals, like the wombat and kangaroo. Incidentally, big problems occurred at the 2010 Vancouver Olympics, because the Olympic committee would not accept Australia's "Boxing Kangaroo".

The Boxing Kangaroo is a flag that the Aussies use to raise the morale of their athletes.
5. Which country is the largest in the world in terms of land area? Its capital is Moscow.

Answer: Russia

Russia produces the great drink, Vodka! It is also home to many beautiful geographic features, including Lake Baikal, the world's deepest lake.
6. Famous for its delicious chocolates, which European country's capital city is Brussels?

Answer: Belgium

Belgium produces some of the best chocolate in the world. Its capital is Brussels. The country borders France, Germany, Luxembourg and the Netherlands.
7. The powerful volcano named Vesuvius is housed in this European country. Its capital city is Rome. Which country is being described?

Answer: Italy

Mount Vesuvius is located near Naples, Italy. In 79 AD, Vesuvius famously erupted. It did not just destroy Pompeii but also destroyed Herculaneum, the city of Heracles. Italy has many other volcanoes, too. It is also home to many mountains and rivers.
8. Located in Europe, this country is home to the Cathedral in Seville and the Royal Palace in its capital city of Madrid. Name the country.

Answer: Spain

Spain is a large country, filled with mountains and valleys. It has a long history. Conquistadors--the explorers and military men--were particularly famous in Spanish history.
9. Most of this African country is a desert. It is a sunny, dry, and hot country. Its capital city is Cairo. It is world-famous for its pyramids. What country is it?

Answer: Egypt

Ancient Egypt was one of the most powerful and advanced civilizations. Egypt is world-famous for its pyramids (especially in Giza), the Great Sphinx, and its many historic sites.
10. This North American country is home to the United Nations. Its capital city is Washington D.C. (District of Columbia). One of its most famous cities is nicknamed the "Big Apple". Which country is this?

Answer: United States of America

The USA is made up of fifty states. Two states are separated by waters: Alaska and Hawaii. The USA is directly south of my home country. Do you know my home country?
Source: Author tubby102

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us