FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Capital Cities Harder
Quiz about Capital Cities Harder

Capital Cities Harder Trivia Quiz


Test your knowledge on the capital cities of lesser known countries of the world!

A multiple-choice quiz by Sakansh. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
Sakansh
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
342,593
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1448
Last 3 plays: Mikeytrout44 (10/10), Montgomery1 (10/10), Guest 51 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This city's name in Arabic means "the place of the winds". It has Trarza Lake for one of its major freshwater resources. It is the capital city of Mauritania. Which city am I talking about? Hint


Question 2 of 10
2. This city originally served as a fishing village, but it became the capital of the country Nicaragua in 1852. It houses the famous Tiscapa Lagoon and Plaza de Revolucion. What city is it?
Hint


Question 3 of 10
3. Vanuatu is an island nation stretching along an archipelago of about 1700 kilometres. It is situated to the north-east of Australia in the south Pacific Ocean. Which capital city serves as the country's economic centre? Hint


Question 4 of 10
4. This capital city is nicknamed the "Pearl of the Indian Ocean". It was in the news in 2012 for the massive building project under the name Edificio 24. The city is the primary and administrative centre of the nation which has an AK-47 in its flag. Which city is this? Hint


Question 5 of 10
5. Mary has been learning about the capitals of countries for her annual examination. While reviewing, she comes across the capital of Benin in West Africa. Which official capital city is home to the landmark King Toffa's Palace? Hint


Question 6 of 10
6. This is one of the few capital cities in the world that forms an atoll (an island around a lagoon). Its name in the local language means "friendship". It is a small city within the small country of Tuvalu, and constitutes not more than 15 villages. Name it. Hint


Question 7 of 10
7. Liechtenstein is one of the most picturesque countries in the world. Situated right in between the Alps, it was in the news in 2011 for allowing people to legally RENT it for a day! Which capital city is the seat of its national parliament? Hint


Question 8 of 10
8. The capital of Rwanda is located in a hilly region. Its general population has long been mostly tribal. What is the largest city of Rwanda? Hint


Question 9 of 10
9. Europe is the continent. Forint is the currency. Budapest is the capital.

True or false: Hungary is the country being described.


Question 10 of 10
10. Mohan was preparing for a GK quiz, when he came across the country of Cambodia in a book. He recalls that its capital is found along the Mekong River. Which city is nicknamed the "Pearl of Asia"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : Mikeytrout44: 10/10
May 13 2024 : Montgomery1: 10/10
May 10 2024 : Guest 51: 10/10
Apr 22 2024 : Guest 24: 10/10
Apr 19 2024 : Guest 196: 4/10
Apr 12 2024 : Guest 78: 5/10
Apr 07 2024 : mberry923: 10/10
Apr 04 2024 : Guest 94: 6/10
Apr 03 2024 : jogreen: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This city's name in Arabic means "the place of the winds". It has Trarza Lake for one of its major freshwater resources. It is the capital city of Mauritania. Which city am I talking about?

Answer: Nouakchott

Mauritania is a country in West Africa. Nouakchott is the capital and the largest city of Mauritania. In fact, Nouakchott is one of the largest cities in the Sahara.
2. This city originally served as a fishing village, but it became the capital of the country Nicaragua in 1852. It houses the famous Tiscapa Lagoon and Plaza de Revolucion. What city is it?

Answer: Managua

Managua is the capital city of Nicaragua. It was earlier given the name Leal Villa de Santiago de Managua. The name Managua comes from the Nahuatl language, and translates to "near water" or "surrounded by water". It is situated on the banks of Lake Xolotlan.
3. Vanuatu is an island nation stretching along an archipelago of about 1700 kilometres. It is situated to the north-east of Australia in the south Pacific Ocean. Which capital city serves as the country's economic centre?

Answer: Port Vila

Port Vila is the capital, as well as the largest city of this country. Vanuatu was originally named Holy Spirit until it acquired its modern name in the 1970s.
4. This capital city is nicknamed the "Pearl of the Indian Ocean". It was in the news in 2012 for the massive building project under the name Edificio 24. The city is the primary and administrative centre of the nation which has an AK-47 in its flag. Which city is this?

Answer: Maputo, Mozambique

Maputo is the capital city of Mozambique. Interestingly, Mozambique has an AK-47 revolver in its flag as an homage to its citizens' struggles for independence. Maputo is rich in acacia trees, and is a hub for big building projects.
5. Mary has been learning about the capitals of countries for her annual examination. While reviewing, she comes across the capital of Benin in West Africa. Which official capital city is home to the landmark King Toffa's Palace?

Answer: Porto-Novo

Benin was founded by the Kingdom of Dahomey, hence its older name Dahomey. The official language of this country is French, and its currency is West African franc. This nation has had a history of rulers from the Dahomey dynasty.
6. This is one of the few capital cities in the world that forms an atoll (an island around a lagoon). Its name in the local language means "friendship". It is a small city within the small country of Tuvalu, and constitutes not more than 15 villages. Name it.

Answer: Funafuti

Tuvalu is an island nation located in the Pacific. It was under the control of the British monarchy in the 1970s, but later became fully independent and a member of the United Nations. The peculiarity is that although it is independent from the Commonwealth, it still has the Union Jack in its flag.
7. Liechtenstein is one of the most picturesque countries in the world. Situated right in between the Alps, it was in the news in 2011 for allowing people to legally RENT it for a day! Which capital city is the seat of its national parliament?

Answer: Vaduz

Liechtenstein is a beautiful country situated in Europe. Vaduz is the capital city of Liechtenstein, as well as its administrative and economic centre.
8. The capital of Rwanda is located in a hilly region. Its general population has long been mostly tribal. What is the largest city of Rwanda?

Answer: Kigali

Rwanda is a country which is not marked with extreme geological variations. Almost all of the country is situated at high altitudes, with mountains and rivers in abundance.
9. Europe is the continent. Forint is the currency. Budapest is the capital. True or false: Hungary is the country being described.

Answer: True

Hungary is one of the few landlocked countries in Europe. It was a great power in the World War I. It has red, white and green as its flag colours. Budapest is the capital, located on the banks of the River Danube. It was made the capital in 1873.
10. Mohan was preparing for a GK quiz, when he came across the country of Cambodia in a book. He recalls that its capital is found along the Mekong River. Which city is nicknamed the "Pearl of Asia"?

Answer: Phnom Penh

Phnom Penh is the largest city in Cambodia. It is also the administrative centre of Cambodia.
Source: Author Sakansh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us