FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about World Capitals
Quiz about World Capitals

Easy World Capitals Quiz | 10 Questions | Geography


I will supply a snippet about a capital city. Simply match it to its country.

A matching quiz by ozzz2002. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
ozzz2002
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
394,563
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
777
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: mfc (10/10), Guest 174 (3/10), Reamar42 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Located near the Hummingbird Highway  
  Maldives
2. Situated on Kaafu Atoll  
  Papua New Guinea
3. Formerly known as Lourenšo Marques  
  Barbados
4. Closest city to Pyongyang  
  Brunei
5. Home to Diori Hamani International Airport  
  Mozambique
6. Home to technology giant, Ericsson  
  Sweden
7. Home to the world's largest palace- Istana Nurul Iman.  
  South Korea
8. Northernmost capital in Africa  
  Belize
9. One of three campuses of University of the West Indies  
  Tunisia
10. Hosted the 2015 Pacific Games  
  Niger





Select each answer

1. Located near the Hummingbird Highway
2. Situated on Kaafu Atoll
3. Formerly known as Lourenšo Marques
4. Closest city to Pyongyang
5. Home to Diori Hamani International Airport
6. Home to technology giant, Ericsson
7. Home to the world's largest palace- Istana Nurul Iman.
8. Northernmost capital in Africa
9. One of three campuses of University of the West Indies
10. Hosted the 2015 Pacific Games

Most Recent Scores
Jun 13 2024 : mfc: 10/10
May 29 2024 : Guest 174: 3/10
May 28 2024 : Reamar42: 10/10
May 22 2024 : Guest 86: 7/10
Apr 26 2024 : Guest 38: 10/10
Apr 26 2024 : zeroapoc: 7/10
Apr 26 2024 : Kat1982: 1/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Located near the Hummingbird Highway

Answer: Belize

Belmopan is located in the interior of Belize and is centrally located. It was installed as the capital in 1970 after Hurricane Hattie destroyed the previous capital which was located on the eastern coast. Belmopan is very small with a 2010 census population of 16451 (Belize City is the largest with 57 000 people).

While it was constructed well away from the coast to avoid hurricanes the new town was not placed directly on the Belize River. This avoided flooding damage. The new capital is built around a ring road that is 4km in circumference.

The Government buildings and parklands are all located within this ring road.
2. Situated on Kaafu Atoll

Answer: Maldives

MalÚ is one of the most densely populated cities in the world. It enjoys a tropical monsoon climate, with both wet and dry seasons, but with relatively stable temperatures. It is served by Velana International Airport. Most people travel around the island by bus or ferry.
3. Formerly known as Lourenšo Marques

Answer: Mozambique

Maputo was formerly known as Lourenšo Marques after the country gained independence for Portugal. It is situated on the Indian Ocean, not far from the South African border. Its population passed the million mark in the early part of the 21st century.
4. Closest city to Pyongyang

Answer: South Korea

Officially known as Seoul Special City, this is the fourth largest metropolitan economy in the world, sitting behind only Tokyo, New York and Los Angeles. It is the home of powerhouses such as Samsung, LG and Hyundai. With a history that goes back some two thousand years its economic standing sees it playing host to numerous financial conferences such as the 2010 G-20 Summit.

Pyongyang is the capital of North Korea, about 200 kilometres to the north.
5. Home to Diori Hamani International Airport

Answer: Niger

Niamey is an industrial city located in West Africa, on the Niger River. Among the goods produced are ceramic goods and weaving. It became a colonial post of the French in the 1890s and from that time, grew to be an important centre of trade. The Abaaba National Park is located here.

The airport is only about 9 kilometres from the city centre, and was named after the first president of the country.
6. Home to technology giant, Ericsson

Answer: Sweden

Stockholm is situated on Sweden's east coast, where Sweden's third largest lake, Lake Mńlaren, flows into the Baltic Sea. It is located just south of the 60th parallel, meaning reduced hours of sunlight in winter. The 1912 Summer Olympics were held in Stockholm. Its nickname is 'the Venice of the North'.

Lars Magnus Ericsson started the company that carries his name, in 1876.
7. Home to the world's largest palace- Istana Nurul Iman.

Answer: Brunei

The official name of the country is Nation of Brunei, the Abode of Peace! It is a small country on the southeast Asian island of Borneo, with the majority of the island being shared by Indonesia and Malaysia. Despite its small size, it is one of the richest per-capita countries in the world, thanks to its large natural gas deposits. The capital is Bandar Seri Begawan.
8. Northernmost capital in Africa

Answer: Tunisia

Tunis is the city, just pipping Algiers in neighbouring Algeria. One of its eastern suburbs was the subject of one of the most famous war-cries - 'Carthago delenda est'- 'Carthage must be destroyed', uttered by Roman senator, Cato the Elder. This duly happened in the Third Punic War.
9. One of three campuses of University of the West Indies

Answer: Barbados

Bridgetown is the birthplace of Rihanna, pop/R&B/reggae superstar. The city, and the country, rely on tourist dollars, as well as the usual Caribbean crop of sugarcane, but there has been some diversification into manufacturing, such as medications and electronics.

The other two campuses are in Jamaica and Trinidad and Tobago.
10. Hosted the 2015 Pacific Games

Answer: Papua New Guinea

The first European to visit the settlement was British explorer, Captain John Moresby, who named the port after his father, whilst claiming the country in 1873. German New Guinea (the northern half) combined with British New Guinea (also known as Territory of Papua) in 1945, and came under the control of Australia. Just to confuse matters, the western half of the island of New Guinea is known as West Papua. Port Moresby also hosted the South Pacific Games in 1969 and 1991.
Source: Author ozzz2002

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us