Quiz about Highest Points of the States
Quiz about Highest Points of the States

Highest Points of the States Trivia Quiz


This quiz will test your knowledge of the highest points of ten different states. Best of luck!

A photo quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA
  8. »
  9. USA Photo Quizzes

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
375,632
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
827
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 98 (10/10), Guest 50 (10/10), fsleeper (10/10).
photo quiz
1. Our first 'high' point is actually only 345 (105 meters) above sea level. What is the name of this high point of Florida that lies in Walton County near the border with Alabama? Hint

Oak Hill
Limey Hill
Falling Waters Hill
Britton Hill

photo quiz
2. The tallest mountain in the United States rises 20,310 feet (6,190 meters) above sea level. What is the name of this mountain whose name comes from a native Athabaskan word meaning 'the tall one'? Hint

Lhotse
Aconcagua
Denali
Annapurna

photo quiz
3. Which state that is geographically known for containing the southern terminus of the Appalachian Trail and Stone Mountain has its highest point at Brasstown Bald? Hint

Mississippi
Tennessee
Alabama
Georgia

photo quiz
4. One state has its nickname and highest point named after a plant that exhibits heliotropism. What is the name of this state that was admitted to the Union in 1861? Hint

Kansas
Idaho
West Virginia
Arkansas

photo quiz
5. What state has its highest point at 1,670 feet (510 meters) just 3.5 miles from its northern border and the Des Moines River on its southern border? Hint

Missouri
Iowa
Wisconsin
South Dakota

photo quiz
6. The lowest point of Minnesota is located at Lake Superior and surprisingly its highest point is located just 15 miles away. Sharing its name with a bird of prey, what is the name of Minnesota's highest point at 2,301 feet (701 meters)? Hint

Mount Buzzard
Falcon Point
Eagle Mountain
Hawk's Peak

photo quiz
7. The highest point in the state of Utah provides a view worthy of royalty. What is the name of this high point that was named after the first director of the United States Geological Survey? Hint

Victoria Hill
Mount Edward
Queen Mountain
Kings Peak

photo quiz
8. Mauna Kea is more than 33,000 feet tall when measured from its oceanic base. On which island, the largest in the state, is Mauna Kea located? Hint

Oahu
Molokai
Maui
Hawaii

photo quiz
9. The highest point in the state of Wyoming is located on the Continental Divide and it is named for a famous geographer. What is the name of this high point that shares its name with a bird that is a close relative of the booby? Hint

Frigate Mountain
Gannett Peak
Seagull Peak
Mount Pelican

photo quiz
10. The highest point in the state of Washington is the focal point of a National Park that was established in 1899. What is the name of this 14,411 feet (4,392 meters) high point located 54 miles from Seattle? Hint

Mount St. Helens
Mount Rainier
Guadalupe Mountain
Olympic Mountain


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Our first 'high' point is actually only 345 (105 meters) above sea level. What is the name of this high point of Florida that lies in Walton County near the border with Alabama?

Answer: Britton Hill

Even though Britton Hill is the highest point of Florida it is actually at a lower altitude than the lowest point of sixteen states in the USA. Within Lakewood Park there is a monument and information board describing Britton Hill.
2. The tallest mountain in the United States rises 20,310 feet (6,190 meters) above sea level. What is the name of this mountain whose name comes from a native Athabaskan word meaning 'the tall one'?

Answer: Denali

Denali contains the highest point in all of North America and by topographic prominence it is the third most prominent peak after Mount Everest and Aconcagua. Throughout much of the 20th century and early 21st century Denali was known as Mount McKinley in honor of the 25th President of the United States.
3. Which state that is geographically known for containing the southern terminus of the Appalachian Trail and Stone Mountain has its highest point at Brasstown Bald?

Answer: Georgia

Brasstown Bald is located in northern Georgia in the Blue Ridge Mountains and it has an elevation of 4,784 feet (1,458 meters). The mountain is located in an area with many Cherokee natives who refer to the mountain as Enotah.
4. One state has its nickname and highest point named after a plant that exhibits heliotropism. What is the name of this state that was admitted to the Union in 1861?

Answer: Kansas

Mount Sunflower rises to 4,039 feet (1,231) and it is located in western Kansas less than one mile from the border with Colorado. The highest point of Kansas is located on private land and it is indistinguishable from the surrounding area because the elevation of Kansas increases gradually from east to west.
5. What state has its highest point at 1,670 feet (510 meters) just 3.5 miles from its northern border and the Des Moines River on its southern border?

Answer: Iowa

Iowa's state nickname is the Hawkeye State and its highest point is called Hawkeye Point. Hawkeye Point and its surrounding land was donated by the Sterler family to Iowa's Osceola County. Near Hawkeye Point are posts with signs pointing to the locations of the other 49 high points of the states within the United States.
6. The lowest point of Minnesota is located at Lake Superior and surprisingly its highest point is located just 15 miles away. Sharing its name with a bird of prey, what is the name of Minnesota's highest point at 2,301 feet (701 meters)?

Answer: Eagle Mountain

Located in Cook County, Eagle Mountain is frequently visited by hikers and it is located near Whale Lake. Interestingly there are two peaks named Eagle Mountain in Montana, one in New York, and a range in California.
7. The highest point in the state of Utah provides a view worthy of royalty. What is the name of this high point that was named after the first director of the United States Geological Survey?

Answer: Kings Peak

Kings Peak has an elevation of 13,528 feet (4,123 meters) and it is named after Clarence King who surveyed the area. It is located 79 miles east of Salt Lake City and with a prominence of 6,358 feet (1,938 meters) it is the fifth most prominent peak in the Rocky Mountains.
8. Mauna Kea is more than 33,000 feet tall when measured from its oceanic base. On which island, the largest in the state, is Mauna Kea located?

Answer: Hawaii

Mauna Kea is 13,796 feet above sea and thus it rises more than 19,000 feet from its oceanic base to sea level. Mauna Kea is a dormant volcano and it is estimated that it last erupted between 4,000 BCE and 2,000 BCE. The island of Hawaii is the largest of the Hawaiian islands and with an area of more than 4,000 square miles it is the largest island in the United States.
9. The highest point in the state of Wyoming is located on the Continental Divide and it is named for a famous geographer. What is the name of this high point that shares its name with a bird that is a close relative of the booby?

Answer: Gannett Peak

Henry Gannett is considered a pioneer in topographical mapmaking for the U.S. government and he is known as the "Father of the Quadrangle". Gannett Peak has an elevation of 13,809 feet (4,209 meters) and it is considered very challenging to climb with most round trips taking between four and six days.
10. The highest point in the state of Washington is the focal point of a National Park that was established in 1899. What is the name of this 14,411 feet (4,392 meters) high point located 54 miles from Seattle?

Answer: Mount Rainier

Mount Rainier is an active stratovolcano and it is the most topographically prominent mountain in the United States after Mount McKinley. In 2014 almost 1.9 million people visited Mount Rainier National Park and about 10,000 people attempted to reach the summit.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 98: 10/10
Jan 25 2023 : Guest 50: 10/10
Jan 13 2023 : fsleeper: 10/10
Jan 04 2023 : Guest 67: 10/10
Dec 26 2022 : Guest 174: 8/10
Dec 24 2022 : Guest 75: 9/10
Dec 19 2022 : Mwr_123: 6/10
Dec 18 2022 : Guest 172: 5/10
Dec 10 2022 : Guest 97: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Pictures of the World:

Some of my photo quizzes in the geography category

  1. National Forests of the United States Average
  2. U.S. Cities at the End Easier
  3. Highest Points of the States Average
  4. Passing into Mongolia Average
  5. Qatar Geographically Average

1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us