Quiz about Highest and Lowest Points of the World
Quiz about Highest and Lowest Points of the World

Highest and Lowest Points of the World Quiz


A quiz on the highest and lowest points around the globe. This should be a very easy quiz.

A multiple-choice quiz by ashalia. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Physical Geography
  8. »
  9. Physical Geography Extremes

Author
ashalia
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
56,647
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
3405
Last 3 plays: Guest 184 (9/10), Guest 67 (10/10), Guest 75 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The tallest mountain in Africa, Mt. Kilimanjaro, is found in what country? Hint

Ethiopia
Uganda
Kenya
Tanzania

2. What is the name of the highest mountain in Australia? Hint

Kosciuszko
Puncak Jaya
Vinson Massif
Aconcagua

3. The lowest point in South America, Laguna del Carbon, is located in what country? Hint

Brazil
Chile
Peru
Argentina

4. What is the lowest point in Australia? Hint

Lake Eyre
Lake Assal
Java Trench
Eurasia Basin

5. The lowest point in Europe is at what sea shore? Hint

Black
Aegean
Adriatic
Caspian

6. The highest point in the contiguous United States is in which state? Hint

California
Oregon
Alaska
Washington

7. Mont Blanc is the highest point in Western Europe. What two countries is it between? Hint

Portugal and Spain
France and Italy
France and Spain
Switzerland and Italy

8. The lowest point in the world, Dead Sea shore, is located between what two countries? Hint

Israel and Jordan
Lebanon and Syria
Jordan and Syria
Lebanon and Israel

9. The lowest point in North America, Death Valley, is located in which state?

Answer: (One Word)
10. The highest mountain in Oceania is located on which island? Hint

New Caledonia
Australia
New Guinea
New Zealand


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The tallest mountain in Africa, Mt. Kilimanjaro, is found in what country?

Answer: Tanzania

Mt. Kilimanjaro is found in Tanzania and is 19,340 feet above sea level.
2. What is the name of the highest mountain in Australia?

Answer: Kosciuszko

Kosciuszko is 7310 feet above sea level. Vinson Massif is the highest mountain in Antarctica, Puncak Jaya is the highest mountain in Oceania, and Aconcagua is the highest mountain in South America.
3. The lowest point in South America, Laguna del Carbon, is located in what country?

Answer: Argentina

Laguna del Carbon located in Argentina is 105 feet below sea level.
4. What is the lowest point in Australia?

Answer: Lake Eyre

Lake Eyre is 52 feet below sea level. Lake Assal is the lowest point in Africa, the Eurasia Basin is the deepest point in the Arctic Ocean, and the Java Trench is the deepest point in the Indian Ocean.
5. The lowest point in Europe is at what sea shore?

Answer: Caspian

The Caspian Sea shore is found between Russia, Iran, Turkmenistan, and Azerbaijan. It is 92 feet below sea level.
6. The highest point in the contiguous United States is in which state?

Answer: California

Mt. Whitney in California is the highest point in the contiguous United States. Mt. McKinley in Alaska is the highest point in North America.
7. Mont Blanc is the highest point in Western Europe. What two countries is it between?

Answer: France and Italy

Mont Blanc is 15,771 feet above sea level.
8. The lowest point in the world, Dead Sea shore, is located between what two countries?

Answer: Israel and Jordan

The Dead Sea shore is located 1312 feet below sea level.
9. The lowest point in North America, Death Valley, is located in which state?

Answer: California

Death Valley is 282 feet below sea level.
10. The highest mountain in Oceania is located on which island?

Answer: New Guinea

Puncak Jaya, located in the Papua Province of Indonesia, lies on the island of New Guinea. Its peak is 16,535 feet above sea level.
Source: Author ashalia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 31 2022 : Guest 184: 9/10
Dec 25 2022 : Guest 67: 10/10
Dec 18 2022 : Guest 75: 3/10
Dec 03 2022 : Guest 122: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Mountain High, Valley Low Difficult
2. C-C-C-Countries Easier
3. The Biggest and the Baddest Easier
4. Crying in the Rain Average
5. Extreme Geography Tough
6. Sharing a Hot Spot Average
7. Hotter Than Hades Average
8. Global Extremes Average
9. Coldest Places on Earth Tough
10. World's Largest Average
11. How Would You Describe Yourself? Average
12. It's Cold Outside Average

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us