FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Iraq Facts
Quiz about Iraq Facts

Iraq Facts Trivia Quiz


Previously part of the Ottoman Empire, Iraq gained independence from the UK in 1932. A "republic" was declared in 1958, but in reality a succession of military power-mongers has controlled the country ever since, the most recent being Saddam Hussein.

A multiple-choice quiz by Pariah. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Iraq

Author
Pariah
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,905
Updated
Apr 30 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1510
Last 3 plays: Guest 31 (10/10), Guest 78 (7/10), Mikeytrout44 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which continent does Iraq lie in? Hint


Question 2 of 10
2. Iraq gained independence from which European administration in 1932? Hint


Question 3 of 10
3. Iraq is slightly more than twice the size of Texas.


Question 4 of 10
4. What is the capital city of Iraq? Hint


Question 5 of 10
5. What is the monetary unit of Iraq? Hint


Question 6 of 10
6. The life expectancy at birth in Iraq is 108 years.


Question 7 of 10
7. Iraq has more than one official language?


Question 8 of 10
8. The total population of Iraq is about? Hint


Question 9 of 10
9. The population density of Iraq is 300 persons per sq. kilometer.


Question 10 of 10
10. What is Iraq's main economic resource? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 20 2024 : Guest 31: 10/10
Jun 18 2024 : Guest 78: 7/10
Jun 12 2024 : Mikeytrout44: 10/10
May 24 2024 : Guest 209: 1/10
May 21 2024 : Guest 92: 8/10
May 14 2024 : Guest 46: 1/10
Apr 27 2024 : Guest 182: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which continent does Iraq lie in?

Answer: Asia

Iraq is bordered by six countries; Syria in the west, Turkey in the north, Iran in the east, Kuwait in the south-east, Saudi Arabia in the south, and Jordan in the south-west.
2. Iraq gained independence from which European administration in 1932?

Answer: Britain

Iraq gained independence from under British administration on the 3rd of October 1932, as a result of a League of Nations mandate.
3. Iraq is slightly more than twice the size of Texas.

Answer: False

Iraq has an area of 435,052 sq km, which makes it almost exactly twice the size of Idaho (216,432 sq km), Texas, on the other-hand, has an area of 691,030 sq km.
4. What is the capital city of Iraq?

Answer: Baghdad

Tehran is the capital city of Iran, Amman is the capital city of Jordan, and Ankara is the capital city of Turkey.
5. What is the monetary unit of Iraq?

Answer: Iraqi dinar

The dinar is a currency which is used throughout the Middle-east, as is the rial/riyal.
6. The life expectancy at birth in Iraq is 108 years.

Answer: False

The life expectancy for Iraqi males is 67 years, and for Iraqi females it is 69 years.
7. Iraq has more than one official language?

Answer: True

They are: Arabic and Kurdish.
8. The total population of Iraq is about?

Answer: 45,000,000

The ethnic composition of Iraq is, Arab 75%-80%, Kurdish 15%-20%, Turkoman, Assyrian or other 5%.
9. The population density of Iraq is 300 persons per sq. kilometer.

Answer: False

The population density of Iraq is in fact 66 persons per sq kilometer.
10. What is Iraq's main economic resource?

Answer: Petroleum

Wheat, barley and rice are the most important of the main crops. Livestock raising is particularly important, along with that of hand-made leather and metal crafts, and the textile industry. However, petroleum is the resource that places Iraq in such a position of economic importance.
Source: Author Pariah

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us