FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Saddam Hussein  Iraq
Quiz about Saddam Hussein  Iraq

Saddam Hussein & Iraq Trivia Quiz


How much do you really know about this land?

A multiple-choice quiz by happygilmour. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Iraq

Author
happygilmour
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
106,173
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1074
- -
Question 1 of 15
1. In which year did the Republic of Iraq become independent? Hint


Question 2 of 15
2. After World War II, Iraq became a founding member of two important organisations: The Arab League and the United Nations.


Question 3 of 15
3. In 1917-18 Iraq became independent from which Empire? Hint


Question 4 of 15
4. At the age of 20, Saddam joined which movement whose goal was to unite all Arabs in one nation? Hint


Question 5 of 15
5. Iraq borders with how many countries? Hint


Question 6 of 15
6. Which one of these disputes was not an excuse used by Iraq to unilaterally invade Kuwait in 1990? Hint


Question 7 of 15
7. When did Saddam come into power? Hint


Question 8 of 15
8. What is the population of Iraq as of 2002? Hint


Question 9 of 15
9. Which one of these is neither a region nor an ethnic group in Iraq? Hint


Question 10 of 15
10. What did Saddam study at university? Hint


Question 11 of 15
11. Iraq's oil reserves are the world's ___ largest. (2001) Hint


Question 12 of 15
12. Which dispute in 1979 between Iran and Iraq eventually led to a war (1980-88)? Hint


Question 13 of 15
13. Which one of these rivers does not flow through Iraq? Hint


Question 14 of 15
14. In 1991, the UN Security Council created Resolution 661 requiring Iraq to declare, destroy, or render harmless its weapons of mass destruction.


Question 15 of 15
15. The Arabic writing on the Iraqi flag means "Saddam is Great".



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 18 2024 : Guest 78: 12/15
May 13 2024 : Guest 172: 9/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which year did the Republic of Iraq become independent?

Answer: 1932

An Arab dominated government was established in 1922, but a Iraq remained a British League of Nations mandate (trust territory) till 1932. Complete independence for Iraq came in October 1932 when Britain supported Iraq's admission to the League of Nations as an independent state.
2. After World War II, Iraq became a founding member of two important organisations: The Arab League and the United Nations.

Answer: True

The UN came into existence in 1945 for all "peace-loving states" that accept the obligations of the UN Charter. Iraq signed on December 21st 1945. Also in the same year, Iraq joined the League of Arab States as a charter member.
3. In 1917-18 Iraq became independent from which Empire?

Answer: Ottoman

In 1258 the Mongols invaded the region. The Ottoman Turks won back the territory in 1638 and the region remained a part of the Ottoman Empire until the end of World War I, in 1918. The Sumerians, Babylonians & Assyrians developed great empires in the region prior to the Ottoman Turks.
4. At the age of 20, Saddam joined which movement whose goal was to unite all Arabs in one nation?

Answer: Ba'ath Party

Saddam joined the Ba'ath Party as Vice President after a successful coup in 1968. The Populist Socialist Party (1951) and the Jaffar Pasha (1923) were two of hundreds of populist movements in the arab world. Al Qaida is a relatively young movement, created by Osama Bin Laden in the late 1980's initially to bring Arabs together to fight against the Soviet Union occupation in Afghanistan.
5. Iraq borders with how many countries?

Answer: 6

Turkey and Syria border Iraq to the N & NW, Jordan to the W, Iran to the E and Saudi Arabia and Kuwait to the South.
6. Which one of these disputes was not an excuse used by Iraq to unilaterally invade Kuwait in 1990?

Answer: Religious dispute

Saddam declared the invasion was a response to overproduction of oil in Kuwait, which had cost Iraq over $14 million due to the decrease in oil price. He also accused Kuwait of illegally pumping oil from Iraq's oil fields bordering Kuwait.
7. When did Saddam come into power?

Answer: 1979

In 1979, Saddam's cousin Ahmad Hasan al-Bakr, former President of Iraq, resigned due to ill health and Saddam took power.
8. What is the population of Iraq as of 2002?

Answer: 24 million

There was a census taken in 1997 with around 22,2 million. Estimates for the 2002 population are around 22 - 24 million.
9. Which one of these is neither a region nor an ethnic group in Iraq?

Answer: Tabriz

Tabriz is a region in Iran famous for its rug designers. The Kurdish region is in northern Iraq with Kirkuk as its claimed capital. Assyria is located in north Mesopotamia, about 100 miles south of Kirkuk. Chaldeans are a Catholic minority group originating primarily from Iraq.
10. What did Saddam study at university?

Answer: Law

Saddam studied law in Cairo, Egypt in 1962, but returned to Iraq after Qassem was ousted in a February 1963 Ba'ath Party coup.
11. Iraq's oil reserves are the world's ___ largest. (2001)

Answer: 2nd

1.Saudi Arabia 2.Iraq. 3.United Arab Emirates 4.Kuwait
Source: BP, Statistical Review of World Energy 2001.
12. Which dispute in 1979 between Iran and Iraq eventually led to a war (1980-88)?

Answer: Shatt al-Arab waterway dispute

Iraq has had many disputes with Iran but in 1980, Iraq invaded Iran following Iraq's aim to gain control of the Shatt al-Arab waterway, a 200km channel, and then perhaps to take the Iranian oil fields.
13. Which one of these rivers does not flow through Iraq?

Answer: Karun

Karun is located in Iran.
14. In 1991, the UN Security Council created Resolution 661 requiring Iraq to declare, destroy, or render harmless its weapons of mass destruction.

Answer: False

UN Resolution 661 imposed a full trade embargo on Iraq in 1990. Resolution 687 required for the destruction, removal or rendering harmless of all chemical and biological weapons.
15. The Arabic writing on the Iraqi flag means "Saddam is Great".

Answer: False

It actually means "God is Good". Hope you are more wise about Iraq!
Source: Author happygilmour

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us