FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lets Holiday in Australia
Quiz about Lets Holiday in Australia

Let's Holiday in Australia! Trivia Quiz


I'll be your tour guide as we explore the Land Beneath the Southern Cross. This is a quiz for international visitors.

A multiple-choice quiz by kate432. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Australia

Author
kate432
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
319,446
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
741
- -
Question 1 of 10
1. What is Australia's international airline called? Hint


Question 2 of 10
2. You are about to land in Sydney in January, and you are informed that the temperature on landing is 32 degrees. As you wanted to visit some beaches, should you be worried? Hint


Question 3 of 10
3. Now that you've landed in Australia, you'll need some money. What colour is Australian currency? Hint


Question 4 of 10
4. You're standing at Sydney's Circular Quay and you look toward Bennelong Point. What will you see? Hint


Question 5 of 10
5. You have decided to hire a car and explore the greater Sydney area. You then drive from Sydney to Melbourne. You will be traveling 1000 kilometres (620 miles). What side of the road will you be traveling on? Hint


Question 6 of 10
6. Melbourne has been called the 'Boston of the South'. Why? Hint


Question 7 of 10
7. Of course, a visit to Melbourne is not complete without watching an Australian Rules Football (AFL) game. Where would be a good place to do this? Hint


Question 8 of 10
8. You've decided to fly from Melbourne to Adelaide, which is a comfortable one-hour flight in a westerly direction. The domestic airline you choose might be which one of the following? Hint


Question 9 of 10
9. Adelaide is a very elegant city and has been traditionally known as the 'city of churches'. It has expansive park-lands, many cultural festivals and is close to the world-class wineries of the Barossa Valley. From Adelaide you decide to go north to Alice Springs on a modern train called The Ghan. It is named in honour of the Afghan settlers who helped to open up the 'outback'. What could you see as you speed through this area, apart from kangaroos and other native wildlife? Hint


Question 10 of 10
10. Your holiday is nearly over, but you want to visit a tropical part of Australia. You decide to travel to Port Douglas, so that you can visit an area that has two World Heritage listed sites close by. What are these sites? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 08 2024 : Guest 1: 8/10
Mar 04 2024 : turtle52: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Australia's international airline called?

Answer: Qantas

Qantas began operating in 1920 and it's the world's second oldest active airline. Dustin Hoffman's character in the 1988 movie "Rain Man" said that it is the only airline that had never had a crash. This was certainly true throughout the 20th century.
2. You are about to land in Sydney in January, and you are informed that the temperature on landing is 32 degrees. As you wanted to visit some beaches, should you be worried?

Answer: No--the temperature is in Celsius.

Australia's temperatures are normally shown in centigrade (Celsius) and 32 degrees is about 89 degrees Fahrenheit, so it would be perfect weather for the beach. Australia is in the southern hemisphere, so January is the middle of summer. It is a good time to visit the southern states, but in the tropics you could encounter the rainy season. Skiing is excellent in the alpine regions of New South Wales and Victoria, but July would be a better time to visit those areas.
3. Now that you've landed in Australia, you'll need some money. What colour is Australian currency?

Answer: purple, blue, orange, green and yellow

Australia has some of the most colourful currency in the world. The Australian dollar has 100 cents. The $1s and $2s are gold coins; a $5 note is a light purple; a $10 note is blue; a $20 note is orange; a $50 note is yellow and a $100 note is green. The larger the denomination, the longer the note. This modification was done to assist the visually impaired.
4. You're standing at Sydney's Circular Quay and you look toward Bennelong Point. What will you see?

Answer: Sydney Opera House

The kangaroos and crocodiles that you will likely see in Sydney are those that are in the zoo. Bondi is a suburb 10km (6 miles) south of Sydney. At Circular Quay, you would be able to see the ferries on the harbour that could take you to Manly Beach, Luna Park and other popular tourist destinations. Circular Quay is a major transport terminus and from there it is a short walk to the Sydney Opera House.
5. You have decided to hire a car and explore the greater Sydney area. You then drive from Sydney to Melbourne. You will be traveling 1000 kilometres (620 miles). What side of the road will you be traveling on?

Answer: left

You will be driving on the left-hand side of the road. Most countries with a relatively recent British colonial influence drive on the left-hand side of the road (e.g., New Zealand, India, South Africa, etc.).
6. Melbourne has been called the 'Boston of the South'. Why?

Answer: good educational facilities

In 2001, only three cities in the world had two universities ranked in the global top twenty. Those cities were Melbourne, London and Boston. While you're visiting Melbourne, take advantage of the great shopping available. Melbourne is often regarded as Australia's premier fashion capital.

It also has one of the largest shopping centres in the southern hemisphere and is the city of exclusive restaurants and top sporting facilities.
7. Of course, a visit to Melbourne is not complete without watching an Australian Rules Football (AFL) game. Where would be a good place to do this?

Answer: Melbourne Cricket Ground

AFL games are played at Woolloongabba in Brisbane, Subiaco in Perth and Aurora Stadium in Launceston. Cricket is played during summer and, in the winter months, AFL is played on the same grounds.
8. You've decided to fly from Melbourne to Adelaide, which is a comfortable one-hour flight in a westerly direction. The domestic airline you choose might be which one of the following?

Answer: Virgin Australia

Prior to May 2011, Virgin Australia was called Virgin Blue. If you had seen Virgin Blue planes in Australia, you might have thought that they should be called Virgin Red as they were red coloured, both internally and externally. The name Virgin Blue was chosen after a competition to name the airline. The term 'blue' or 'bluey' is a slang term for a red-headed male.
9. Adelaide is a very elegant city and has been traditionally known as the 'city of churches'. It has expansive park-lands, many cultural festivals and is close to the world-class wineries of the Barossa Valley. From Adelaide you decide to go north to Alice Springs on a modern train called The Ghan. It is named in honour of the Afghan settlers who helped to open up the 'outback'. What could you see as you speed through this area, apart from kangaroos and other native wildlife?

Answer: Camels

Australia has the largest herd of feral camels in the world. There are more than a million camels in the outback - many more camels than people. When you arrive in Alice Springs, you'll also be able to see many examples of Aboriginal art and culture.
10. Your holiday is nearly over, but you want to visit a tropical part of Australia. You decide to travel to Port Douglas, so that you can visit an area that has two World Heritage listed sites close by. What are these sites?

Answer: Wet Tropics of Queensland and Great Barrier Reef

All of the these places are World Heritage listed sites. The Gondwana Rainforests are in northern New South Wales and Southern Queensland. Shark Bay is in Western Australia, which is a different side of the country. The Royal Exhibition Building and Carlton Gardens are in Melbourne and are one combined site.

The Blue Mountains are west of Sydney, and Macquarie Island is between Tasmania and Antarctica.
Source: Author kate432

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us