FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Rock Solid
Quiz about Rock Solid

Rock Solid Trivia Quiz


Known colloquially as 'The Rock', the island of Newfoundland is Canada's easternmost province (along with Labrador). Everyone knows that Newfoundlanders are solid people, even with their propensity for naming things a little oddly.

A photo quiz by reedy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Newfoundland

Author
reedy
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
362,599
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2090
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (9/10), Guest 209 (8/10), fado72 (10/10).
1. Our first interesting spot can be found on Newfoundland's western shore between Lark Harbour and York Harbour. What weather-related name is held by both a provincial park and a mountain? Hint

Rough Seas
Blow-Me-Down
Lightning Cove
Thunderhead

photo quiz
2. This town is located on the Great Northern Peninsula of Newfoundland adjacent to Gros Morne National Park. It was originally called 'TÍte de Vache' by French fishermen because of a rock formation seen from the sea. What is called now (in English)?

Answer: (Two Words)
photo quiz
3. This jut of land on the Avalon Peninsula was named for the simple reason that when it was foggy, many sailors thought it was Cape Race, so they turned north, thinking they had come to the Cape Race Harbour. Instead, they found themselves on the proverbial rocks. What is it called? Hint

Rocks Ahead Point
Not Cape Race
Mistaken Point
Keep Going Cape

photo quiz
4. It was named for a Lord Chancellor of England who founded the Newfoundland Colonization Company in the early 17th century, NOT for a popular breakfast food. What is the name of this cove, located in Conception Bay on Newfoundland's northeast coast? Hint

Sausage Cove
Scrambled Cove
Bacon Cove
Porridge Cove

photo quiz
5. Some spots in Newfoundland have an obvious attempt at humour in their names. Which of these place names does NOT actually exist? Hint

Black Joke Cove
Funny Farm
Ha Ha Bay
Nick's Nose Cove

photo quiz
6. If some Newfoundlanders couldn't come up with humour for their place names, perhaps a harsh climate and hard living were all they had. Which of these names is a real location in Newfoundland? Hint

Horrible Cove
Hellish Bay
Certain Death Point
Empty Basket

photo quiz
7. Located near the famous Signal Hill (where Marconi received the first transatlantic wireless signal) is a pond that legend says is bottomless. Its historical use (being downslope from Gibbet Hill), however, is what gave it its name. What is it called? Hint

Picnic Pond
Diving Pond
Skinny Dip Pond
Deadman's Pond

photo quiz
8. Some place names in Newfoundland reflect the origins of the settlers - but even so, they sometimes come out a bit odd. Which of these towns once existed? Hint

England's Teeth
Jersey's Shore
Scotland's Kilt
Ireland's Eye

photo quiz
9. Newfoundland is not all strangeness and difficult living, despite what you might think of their place names. There are many places that the original settlers must have thought was a slice of heaven. Which of these communities exists? Hint

Relaxation Bay
Little Hearts Ease
Blissful Cove
Angel Point

photo quiz
10. And what do you do when you run out of ideas to name things? Located on the northwestern coast of Newfoundland, very close to the Labrador coast, snuggled between Flower's Cove and Savage Cove is... can you guess? Hint

I Don't Know Bay
Meh Cape
Who Cares? Point
Nameless Cove

photo quiz

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Sep 16 2023 : Guest 172: 9/10
Aug 24 2023 : Guest 209: 8/10
Aug 16 2023 : fado72: 10/10
Aug 14 2023 : Guest 175: 7/10
Aug 09 2023 : Guest 31: 8/10
Aug 03 2023 : Guest 24: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Our first interesting spot can be found on Newfoundland's western shore between Lark Harbour and York Harbour. What weather-related name is held by both a provincial park and a mountain?

Answer: Blow-Me-Down

Blow Me Down was once a settlement, back in the days of European exploration of the New World. Legend has it that one Captain Messervey moored his ships in the Bay of Islands, below a magnificent mountain that thrust 650 metres up out of the water. Upon seeing this sight, he exclaimed, "I hope they don't blow me down!"

In addition to the mountain and the provincial park, the name Blow-Me-Down is also carried by a brook, a bridge, and a boardwalk trail.
2. This town is located on the Great Northern Peninsula of Newfoundland adjacent to Gros Morne National Park. It was originally called 'TÍte de Vache' by French fishermen because of a rock formation seen from the sea. What is called now (in English)?

Answer: Cow Head

Cow Head was originally settled in the early 1800s, but did not always carry the name Cow Head nor TÍte de Vache. Explorer Jacques Cartier originally named the settlement Cap Pointe.

Today, the small community boasts one of Newfoundland's best and longest white-sand beaches, as well as an outstanding view of the Gros Morne National Park coastline.
3. This jut of land on the Avalon Peninsula was named for the simple reason that when it was foggy, many sailors thought it was Cape Race, so they turned north, thinking they had come to the Cape Race Harbour. Instead, they found themselves on the proverbial rocks. What is it called?

Answer: Mistaken Point

In spite of its unfortunate history, there can be no mistake that Mistaken Point has value of its own. It is, in fact, the site of the Mistaken Point Ecological Reserve; one of the world's best sites for Precambrian fossils. The site was first discovered by in 1967 by Indian geologist Shiva Balak Misra.
4. It was named for a Lord Chancellor of England who founded the Newfoundland Colonization Company in the early 17th century, NOT for a popular breakfast food. What is the name of this cove, located in Conception Bay on Newfoundland's northeast coast?

Answer: Bacon Cove

This picturesque cove has some history behind it. Sir Francis Bacon, along with some of his peers, sent an expedition of 41 men led by John Guy to found a colony in Newfoundland. They successfully settled in Cuper's Cove (also in Conception Bay), now called Cupids. The successful colony also managed to produce the first 'white' child born in Newfoundland (in 1613).
5. Some spots in Newfoundland have an obvious attempt at humour in their names. Which of these place names does NOT actually exist?

Answer: Funny Farm

Many place names in Newfoundland seem as though the namers had a very fun sense of humour, or perhaps things were so hard they just HAD to add something funny to their surroundings. Other examples of this type of name include Jerry's Nose, Joe Batt's Arm, Lushes Bight, Come-By-Chance, Run-By-Guess, and Dildo.

There are more, but I want to save a couple for future questions in this quiz.
6. If some Newfoundlanders couldn't come up with humour for their place names, perhaps a harsh climate and hard living were all they had. Which of these names is a real location in Newfoundland?

Answer: Empty Basket

As with the humourous place names, there are also more than a few names that reflect hard living on the island of Newfoundland. Here is a sampling: Gripe Point, Bleak Island, Breakheart Point, Misery Point, and Bad Bay.
7. Located near the famous Signal Hill (where Marconi received the first transatlantic wireless signal) is a pond that legend says is bottomless. Its historical use (being downslope from Gibbet Hill), however, is what gave it its name. What is it called?

Answer: Deadman's Pond

Despite the legend, Deadman's Pond does actually have a bottom, although it is an admittedly deep pond. As the name Gibbet's Hill might suggest, there were once public executions held on the cliff above Deadman's Pond. Criminals would be left to hang for days as a reminder to the residents of St. John's of the consequences of breaking the law. Once they were taken down, they would be put into a barrel and rolled down the hill into the pond below.
8. Some place names in Newfoundland reflect the origins of the settlers - but even so, they sometimes come out a bit odd. Which of these towns once existed?

Answer: Ireland's Eye

Ireland's Eye was located in Trinity Bay on the east coast of Newfoundland. It was accessible only by boat, which may have led to its depopulation in 1965. Records show that it had a post office between 1941 and 1965.

Other places in Newfoundland that carried the names of Old World longing were England Harbour, Portugal Cove, Harbour Breton, Turk's Island, Frenchman's Cove, and Jersey Harbour.
9. Newfoundland is not all strangeness and difficult living, despite what you might think of their place names. There are many places that the original settlers must have thought was a slice of heaven. Which of these communities exists?

Answer: Little Hearts Ease

Any of the three 'incorrect' answers would have fit right in with the many similar place names that can be found in Newfoundland. Other examples include Heart's Desire, Heart's Content, Heart's Delight, Sweet Bay, Comfort Cove, Safe Harbour, and Little Paradise.

Little Hearts Ease was dubbed in 1612 by the Governor of Cupids (the aforementioned John Guy, who came to Conception Bay with 41 men). The harbour was one of the first places seen by subsequent colonists from England.
10. And what do you do when you run out of ideas to name things? Located on the northwestern coast of Newfoundland, very close to the Labrador coast, snuggled between Flower's Cove and Savage Cove is... can you guess?

Answer: Nameless Cove

As the story goes, Nameless Cove was originally called Flower's Cove, but when the government men came around cataloguing place names, the neighbouring cove stole the name. Apparently, they couldn't come up with anything better, so it became known as Nameless Cove.

Located only 14 kilometers from the coast of Labrador across the Strait of Belle Isle, Nameless Cove is part of the coastal area originally mapped by James Cook in 1764. English fishermen settled the area in the early 19th century and many of the family names from that time can still be found there today.
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My Author's Challenge Titles, Part 3:

Author's Challenge titles make for some challenging quiz-writing. Try these on for size; my third set of ten Author's Challenge quizzes.

  1. Give Peas a Chance Easier
  2. Celebrity Chemistry Tough
  3. The Bland Leading the Bland Average
  4. It's a Small World After All Average
  5. Rock Solid Easier
  6. Worlds of War Average
  7. Seeing is Believing Average
  8. Pardon Me, Just Invading Your Land! Average
  9. Rome Wasn't Built in a Day Average
  10. The Writing's on the Wall Average

Also part of quiz lists:
9/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us