FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Simple Facts About The Netherlands
Quiz about Simple Facts About The Netherlands

Simple Facts About The Netherlands Quiz


Ten questions about this little country in Europe.

A multiple-choice quiz by Vermic. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Netherlands

Author
Vermic
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
87,233
Updated
Jun 08 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3568
Last 3 plays: sophie_re (8/10), Guest 69 (7/10), sarahpplayer (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This beer is originally from Amsterdam and it comes in green bottles. People all over the world are drinking it. It is named after a well known Dutch family. What is the name of this beer? Hint


Question 2 of 10
2. At the end of the 20th century, who was voted the best European soccer player of the century? Hint


Question 3 of 10
3. Where can you find the famous Red Light District? Hint


Question 4 of 10
4. Which daughter of Queen Juliana became queen of The Netherlands? Hint


Question 5 of 10
5. 'De Nachtwacht', or translated 'The Nightwatch', is a famous painting in The Rijksmuseum. Who is the painter? Hint


Question 6 of 10
6. In July 2002 the dead Elvis Presley scored a number one chart-hit with his song 'A little less conversation'. The song was used by Nike for a worldwide commercial for the 2002 World Cup Soccer in South-Korea and Japan. The song was remixed by a Dutch artist: JXL. What does JXL mean? Hint


Question 7 of 10
7. The Netherlands are always associated with one kind of flower. Which one? Hint


Question 8 of 10
8. In the north of the country you can find several islands, called 'De Waddeneilanden'. Which big island is the one that you will get to, if you take the ferry in Den Helder? Hint


Question 9 of 10
9. Not something to be proud of, but it is likely to be the best known word originating from the Dutch language worldwide: apartheid. What country was known for using this horrible kind of political system? Hint


Question 10 of 10
10. Approximately how many people lived in The Netherlands in mid-2002? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : sophie_re: 8/10
May 13 2024 : Guest 69: 7/10
May 10 2024 : sarahpplayer: 10/10
May 06 2024 : Guest 5: 1/10
Apr 26 2024 : Guest 191: 9/10
Apr 26 2024 : Guest 46: 5/10
Apr 23 2024 : Guest 72: 7/10
Apr 23 2024 : colbymanram: 6/10
Apr 07 2024 : Guest 71: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This beer is originally from Amsterdam and it comes in green bottles. People all over the world are drinking it. It is named after a well known Dutch family. What is the name of this beer?

Answer: Heineken

Mr. Freddy Heineken, grandson of Gerard Heineken who bought the company in 1864, died in 2002.
2. At the end of the 20th century, who was voted the best European soccer player of the century?

Answer: Johan Cruijff

Cruijff started playing soccer at Ajax. He won the European Cup 1 three times in the early seventies. After Ajax he also played for teams like Barcelona and Feyenoord.
3. Where can you find the famous Red Light District?

Answer: Amsterdam

Millions of tourists (and others) come each year to see women behind windows.
4. Which daughter of Queen Juliana became queen of The Netherlands?

Answer: Queen Beatrix

It is Queen Beatrix. She is the daughter of the former Queen Juliana and the former Queen Wilhelmina is her grandmother. Maxima is married to her son, Willem-Alexander.
5. 'De Nachtwacht', or translated 'The Nightwatch', is a famous painting in The Rijksmuseum. Who is the painter?

Answer: Rembrandt van Rijn

The Nightwatch was damaged several years ago by a lunatic, but it has been restored.
6. In July 2002 the dead Elvis Presley scored a number one chart-hit with his song 'A little less conversation'. The song was used by Nike for a worldwide commercial for the 2002 World Cup Soccer in South-Korea and Japan. The song was remixed by a Dutch artist: JXL. What does JXL mean?

Answer: Junkie XL

It means Junkie XL, his stagename for many years. But the other people involved thought it was better to not use the name Junkie XL. By the way, this man Tom Holkenborg, isn't a junkie. He was given the name because he was always obsessed with his music, like a junkie is with his drugs.
7. The Netherlands are always associated with one kind of flower. Which one?

Answer: Tulips

Everywhere you look in Holland, you can find tulips. Mostly for tourists. A big tourist attraction are the tulip fields in the spring. Very colourful.
8. In the north of the country you can find several islands, called 'De Waddeneilanden'. Which big island is the one that you will get to, if you take the ferry in Den Helder?

Answer: Texel

Texel is the biggest one and is part of the province of North Holland. The other ones belong to Friesland and Groningen. Texel can also be looked at as the Fort Lauderdale of Holland. Many young boys and girls have their holiday over there.
9. Not something to be proud of, but it is likely to be the best known word originating from the Dutch language worldwide: apartheid. What country was known for using this horrible kind of political system?

Answer: South Africa

Apartheid is an Afrikaans word which originally came from Dutch. It was a system based on skin colour. Several centuries ago, the Dutch ruled South Africa and introduced apartheid (literal meaning - 'aparthood', 'apartness', but more often translated by the euphemism 'separate development'). As I said, not something to be proud of.
10. Approximately how many people lived in The Netherlands in mid-2002?

Answer: 16 million

That's a lot of people for a small country like The Netherlands.
Source: Author Vermic

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us