FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about St Petersburg  City of Tsars
Quiz about St Petersburg  City of Tsars

St Petersburg - City of Tsars Trivia Quiz


St Petersburg is a city which has seen a lot in its relatively short history. It remains a fascinating place. See how much you know about it.

A multiple-choice quiz by alan03. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Russia

Author
alan03
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
206,096
Updated
Mar 18 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1140
- -
Question 1 of 10
1. St Petersburg was founded in 1703 by Peter the Great on land which he had recently conquered from which European power? Hint


Question 2 of 10
2. Which river flows through St Petersburg? Hint


Question 3 of 10
3. Tsar Alexander II was assassinated in 1881 on the spot in St Petersburg where a church, which has since become known as the Church of the Spilled Blood, was subsequently built. What is its correct title? Hint


Question 4 of 10
4. Which Russian empress commissioned the Winter Palace? Hint


Question 5 of 10
5. Which empress began the Hermitage collection? Hint


Question 6 of 10
6. By what name was St Petersburg known between 1914 and 1924?

Answer: (One Word)
Question 7 of 10
7. Which historical personage was assassinated (at least partly) at the Yusupov Palace in St Petersburg? Hint


Question 8 of 10
8. A statue of which tsar sits atop the column in St Petersburg built to commemorate Russia's victory over Napoleon? Hint


Question 9 of 10
9. In 1998 the remains of Tsar Nicholas II, his wife Alexandra and their children were buried within St Petersburg. In which church? Hint


Question 10 of 10
10. In 1941 the city of Leningrad (as St Petersburg was then called) was besieged by German forces. How long did this siege last? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 29 2024 : Guest 83: 0/10
May 06 2024 : Guest 83: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. St Petersburg was founded in 1703 by Peter the Great on land which he had recently conquered from which European power?

Answer: Sweden

At the beginning of the 18th Century Russia had no Baltic coastline and was hemmed in by Poland and Sweden. Peter the Great was obsessed with gaining access to the sea and with modernising Russia. He also despised his capital of Moscow.

The city was founded during the course of the Great Northern War between Sweden and Russia and its allies, Poland, Denmark and Saxony. The war would see the decline of Sweden as a major European power and the emergence of Russia as a major player.
2. Which river flows through St Petersburg?

Answer: Neva

St Petersburg is situated close to the mouth of the Neva which flows into the Gulf of Finland.
3. Tsar Alexander II was assassinated in 1881 on the spot in St Petersburg where a church, which has since become known as the Church of the Spilled Blood, was subsequently built. What is its correct title?

Answer: Church of the Resurrection of Christ

The church is modelled on St Basil's Cathedral in Moscow with plenty of that cathedral's trademark "onion" domes.
4. Which Russian empress commissioned the Winter Palace?

Answer: Elizabeth

The building was designed by the Italian architect Rastrelli and completed in 1762. Elizabeth herself never resided in the Winter Palace, dying the same year it was completed.
5. Which empress began the Hermitage collection?

Answer: Catherine II

Originally begun as Catherine the Great's private art collection (hence the name), the Hermitage Museum is now home to thousands of works of art and fills the whole of the neighbouring Winter Palace as well as the original Hermitage building.
6. By what name was St Petersburg known between 1914 and 1924?

Answer: Petrograd

With the outbreak of the First World War, St Petersburg was considered too German sounding for the Russian capital and the name was Russified to Petrograd. After Lenin's death in 1924 the Bolshevik government renamed the city Leningrad in his honour. In 1991, after the fall of communism, the city reverted to its original name.
7. Which historical personage was assassinated (at least partly) at the Yusupov Palace in St Petersburg?

Answer: Grigory Rasputin

All four of these personages were assassinated but only the infamous Rasputin was murdered at the Yusupov Palace. Many people in pre-revolutionary Russian society were alarmed at the influence Rasputin appeared to have over the Russian royal family. In 1916 a group of nobles, headed by Prince Felix Yusupov, decided to do away with Rasputin.

He was invited to the Yusupov Palace and given cakes and wine laced with poison but when that failed to do the trick they shot him and dumped his body in the river Neva, where he died...by drowning.
8. A statue of which tsar sits atop the column in St Petersburg built to commemorate Russia's victory over Napoleon?

Answer: Alexander I

Alexander I was emperor from 1801-1825. Napoleon invaded Russia in 1812 but was beaten back by the sheer size of Russia and its brutal winter.
9. In 1998 the remains of Tsar Nicholas II, his wife Alexandra and their children were buried within St Petersburg. In which church?

Answer: Peter and Paul Cathedral

Nicholas, Alexandra and their children had been killed by the Bolsheviks eighty years previously in Yekaterinburg.

The Peter and Paul Cathedral, within the Peter and Paul Fortress, is the final resting place of most of the Romanov emperors.
10. In 1941 the city of Leningrad (as St Petersburg was then called) was besieged by German forces. How long did this siege last?

Answer: 900 days

The siege lasted from the 8th of September, 1941 until the 27th of January, 1944. It is thought that as many as 800,000 Leningraders perished during the siege. The city became the first to be awarded the title Hero City.
Source: Author alan03

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LilahDeDah before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us