FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Golden Isles Georgia USA
Quiz about The Golden Isles Georgia USA

The Golden Isles, Georgia, USA Quiz


These beautiful islands are a part of the larger group of Sea Islands that span from Florida to South Carolina.

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States F-L
  8. »
  9. Georgia

Author
mlcmlc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,160
Updated
Mar 02 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
474
- -
Question 1 of 10
1. The smallest of the Golden Isles, this island is privately owned but has been turned into a resort area for a very small number of guests at a time. Hint


Question 2 of 10
2. This doesn't refer to a cat, but to a building material which combines lime, sand, water and crushed oyster shells. Fort Frederica and Horton House, built in the 18th century, are two striking island examples of the historical sites which were built with this material. Hint


Question 3 of 10
3. Approach to the islands can be made either by causeway or boat from the mainland city proclaimed by George Washington as one of the five points of entry to the newly formed United States. Hint


Question 4 of 10
4. The islands are part of Glynn County, established in 1777. The musician and poet author of "The Marshes of Glynn" was born (1842) in Macon, Georgia. This bridge over the South Brunswick River is named in his honor.

Hint


Question 5 of 10
5. One of the privately owned islands is renowned for a resort named The Cloister. In 2004 this privately owned and limited access island was chosen for the G8 summit. Hint


Question 6 of 10
6. This author was charmed by the region after a visit and relocated while she wrote a St. Simons' Trilogy of books, "The Beloved Invader", "New Moon Rising" and "Lighthouse". Hint


Question 7 of 10
7. This Bluff got its name from the Captain of HMS Hawk which brought the first English settlers to the area. Island oaks harvested from here were used to build the United States' original six frigates. One of these, the USS Constitution, was nicknamed "Old Ironsides" because the cannonballs bounced off the live oak. Hint


Question 8 of 10
8. This product, grown on the islands from approximately 1786 to 1920, became famous because the extra long staples provided weaves of soft, durable cloth.
Hint


Question 9 of 10
9. Until the depression and World War II, this island boasted a Club for the prosperous and elite. A place for them to hyde--eh, um, hide. Hint


Question 10 of 10
10. In addition to all of the other attractions, nature has provided over 100 miles of what sun lover's paradise? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The smallest of the Golden Isles, this island is privately owned but has been turned into a resort area for a very small number of guests at a time.

Answer: Little St. Simons

The island can only be accessed by boat. As late as 2010, there is no phone, no TV, and no more than 32 guests per night.
2. This doesn't refer to a cat, but to a building material which combines lime, sand, water and crushed oyster shells. Fort Frederica and Horton House, built in the 18th century, are two striking island examples of the historical sites which were built with this material.

Answer: tabby

This material was commonly used in the southern United States because bricks were rare and expensive. This method of building didn't require the skilled labor that lumber buildings did and the ingredients were plentiful. Tabby buildings can be found primarily from St. Augustine, FL to Beaufort, SC.
3. Approach to the islands can be made either by causeway or boat from the mainland city proclaimed by George Washington as one of the five points of entry to the newly formed United States.

Answer: Brunswick

The Port of Brunswick today is one of the busiest automobile ports in the United States.
4. The islands are part of Glynn County, established in 1777. The musician and poet author of "The Marshes of Glynn" was born (1842) in Macon, Georgia. This bridge over the South Brunswick River is named in his honor.

Answer: Sidney Lanier Bridge

"The Marshes of Glynn" was written after the American Civil War when much of the area was abandoned and devastated. The marshes are are large part of the islands' charm. They appear to be mostly mud and grasses (with coastal waterways interspersed). These marshes, which have a voice of their own in the evening breeze, are sanctuary to vast number of creatures.
5. One of the privately owned islands is renowned for a resort named The Cloister. In 2004 this privately owned and limited access island was chosen for the G8 summit.

Answer: Sea Island

The island was purchased in 1926 by Howard Coffin of New York and renamed from Long Island to Sea Island.
6. This author was charmed by the region after a visit and relocated while she wrote a St. Simons' Trilogy of books, "The Beloved Invader", "New Moon Rising" and "Lighthouse".

Answer: Eugenia Price

Prior to the creation of these novels Ms. Price wrote scripts for radio shows. The visit to St. Simons Island prompted a career change to authoring historical novels. Her trilogy brings some of the island's history to vibrant life.
7. This Bluff got its name from the Captain of HMS Hawk which brought the first English settlers to the area. Island oaks harvested from here were used to build the United States' original six frigates. One of these, the USS Constitution, was nicknamed "Old Ironsides" because the cannonballs bounced off the live oak.

Answer: Gascoigne Bluff

Gascoigne Bluff, named for Captain James Gascoigne, was the site of Hamilton Plantation. This plantation is now maintained by the National Park Service and is considered to have prime examples of tabby cabins built for the slaves.
8. This product, grown on the islands from approximately 1786 to 1920, became famous because the extra long staples provided weaves of soft, durable cloth.

Answer: Sea Island Cotton

After the civil war, with the emancipation of the slaves, the cotton plantations declined rapidly. The last cotton crop from the Sea Islands was harvested in 1920. This cotton is now mostly grown in the West Indies. Reports vary as to whether it is of the same quality.
9. Until the depression and World War II, this island boasted a Club for the prosperous and elite. A place for them to hyde--eh, um, hide.

Answer: Jekyll

General James Oglethorpe named the island in honor of his friend, Sir Joseph Jekyll. The Jekyll Island Club was established in 1886 for the prosperous elite.
10. In addition to all of the other attractions, nature has provided over 100 miles of what sun lover's paradise?

Answer: beaches

The beaches remain unspoiled and graced with beautiful dunes and sea grasses.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A few in Geography #1:

My quizzes in the 'Geography' category

  1. The Golden Isles, Georgia, USA Average
  2. A Devious Demon NYC Tourist Itinerary Average
  3. Devious Demons' Tour: My Home Town Average
  4. Devious Demons' Vacation Idyll Average
  5. Dr. Moreau's Other Island Average
  6. Amazing Gorges Average
  7. Orange You Glad You're Alive? Average
  8. Take a Tour in Bosnia and Herzegovina Average
  9. Laos: Simply Beautiful Average
  10. Sarajevo, Capital of Bosnia and Herzegovina Average

7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us