FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Trondheim Norway
Quiz about Trondheim Norway

Trondheim, Norway Trivia Quiz


This quiz is about some of the features of the third largest city of Norway, Trondheim.

A multiple-choice quiz by kejtil. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Norway

Author
kejtil
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
287,163
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
420
Last 3 plays: bernie73 (4/10), Guest 80 (10/10), Guest 129 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. In which of the 19 counties of Norway is Trondheim situated? Hint


Question 2 of 10
2. Which river runs through central Trondheim? Hint


Question 3 of 10
3. Situated almost by the shore of the river, is one of Norway's main landmarks. This cathedral was built between 1070 and 1300 in a Romanesque and Gothic style of architecture. What is the name of this cathedral? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of the university in Trondheim? Hint


Question 5 of 10
5. The oldest daily newspaper of Norway has its seat in Trondheim. What is the name of this magazine? Hint


Question 6 of 10
6. Trondheim is the oldest city of Norway.


Question 7 of 10
7. What is the name of the fortress that is located on a hill near central Trondheim? Hint


Question 8 of 10
8. What is the name of the 124 metre high radio and telecommunication tower in Trondheim? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the small islet in the Trondheimsfjord just north of Trondheim, that has functioned as a monastery, among other things? Hint


Question 10 of 10
10. Trondheim is known as a city that is strong when it comes to sports. What are the names of the the men's elite team in football and the women's elite team in handball? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 17 2024 : bernie73: 4/10
Jun 11 2024 : Guest 80: 10/10
Jun 11 2024 : Guest 129: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which of the 19 counties of Norway is Trondheim situated?

Answer: Trøndelag

Trondheim is the largest city in Trøndelag, and the third largest in the whole country. Many of the most significant happenings in Norway's history have been connected to this city.
2. Which river runs through central Trondheim?

Answer: Nidelva

The Nidelva is a fairly short river of just 30 kilometres, that runs from Selbusjøen and has its outlet to Trondheimsfjorden. Along the river, there are six hydro-electric power stations which produces electricity for people and industry.
3. Situated almost by the shore of the river, is one of Norway's main landmarks. This cathedral was built between 1070 and 1300 in a Romanesque and Gothic style of architecture. What is the name of this cathedral?

Answer: The Nidaros Cathedral

The Nidaros Cathedral is considered the main church of Norway. Since its original erection, it has been much restored and altered, but it remains an impressive sight nonetheless. Through history, the Nidaros Cathedral has been a destination for Christian pilgrims.
4. What is the name of the university in Trondheim?

Answer: Norwegian University of Science and Technology

Although its name implies that this university teaches only science and technology, it also offers other studies, for example in humanities and social sciences. It has officially been a university since 1996.
5. The oldest daily newspaper of Norway has its seat in Trondheim. What is the name of this magazine?

Answer: Adresseavisen

Adresseavisen has been published continuously since 1767, and under its current name since 1927. This is longer than any other Norwegian daily newspaper.
6. Trondheim is the oldest city of Norway.

Answer: False

Trondheim was founded in year 997, and despite being over a thousand years old, the city is beaten by Tønsberg, which allegedly was founded in 871.
7. What is the name of the fortress that is located on a hill near central Trondheim?

Answer: Kristiansten Fortress

The fortress was built on a strategic important hill above the district Bakklandet in 1682-1684. This fortress was set up as part of the rebuilding of Trondheim after the city fire in April 1682.
8. What is the name of the 124 metre high radio and telecommunication tower in Trondheim?

Answer: Tyholttårnet

Built in 1985, Tyholttårnet has become a popular attraction. It has a restaurant 80 metres high which rotates 360 degrees in an hour. The largest radio station in Norway, NRK1, has its headquarters at Tyholttårnet.
9. What is the name of the small islet in the Trondheimsfjord just north of Trondheim, that has functioned as a monastery, among other things?

Answer: Munkholmen

Munkholmen has served as a place of execution, a monastery, a fortress and a prison through history. During World War II, it was an anti-aircraft gun station. Today, this islet is a museum and recreational resort.
10. Trondheim is known as a city that is strong when it comes to sports. What are the names of the the men's elite team in football and the women's elite team in handball?

Answer: Rosenborg Ballklubb and Byåsen Håndball Elite

Both Rosenborg Ballklubb and Byåsen Håndball Elite have been highly successful in their sports, with many victories in cups and leagues each. Both clubs have been the starting grounds for some of the greatest footballers and handball players of Norway.
Source: Author kejtil

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us