FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Norwegian Geography
Quiz about Norwegian Geography

Norwegian Geography Trivia Quiz


How much do you know about Norway?

A multiple-choice quiz by elenaran. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Norway

Author
elenaran
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
206,429
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1082
Last 3 plays: Guest 95 (0/10), Guest 31 (7/10), Guest 144 (1/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the highest mountain in Norway? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the oldest existing city in Norway? Hint


Question 3 of 10
3. At the 1994 winter Olympics in Lillehammer, which city hosted the figure skating competition? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of the longest river in Norway? Hint


Question 5 of 10
5. What is the name of the largest glacier in Norway? Hint


Question 6 of 10
6. What is the northernmost city of mainland Norway? Hint


Question 7 of 10
7. After Svalbard, what is the largest island in Norway? Hint


Question 8 of 10
8. Which Norwegian city was previously called Nidaros? Hint


Question 9 of 10
9. From which Norwegian city did the world famous composer Edward Grieg come? Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of the deepest lake in Norway? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 95: 0/10
May 14 2024 : Guest 31: 7/10
Apr 30 2024 : Guest 144: 1/10
Apr 29 2024 : Guest 174: 10/10
Apr 21 2024 : Coachpete1: 10/10
Apr 07 2024 : Guest 174: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the highest mountain in Norway?

Answer: Galdhoepiggen

Galdhoepiggen is 2469 meters high. It is also the highest mountain in northern Europe. It was first climbed in 1850; the climber is unknown. However during the winter, Glittertind may be higher due to its glacier on the top, but the glacier is not counted when measuring the height.
2. What is the name of the oldest existing city in Norway?

Answer: Toensberg

Toensberg was founded around 870 AD. Around the city can be found many ruins of old buildings, including churches and monasteries from the 13th century.
3. At the 1994 winter Olympics in Lillehammer, which city hosted the figure skating competition?

Answer: Hamar

Hamar also hosted the speed skating competition. After the Olympics the arena was used as the home arena for one of the best hockey teams in Norway, the Storhamar Dragons.
4. What is the name of the longest river in Norway?

Answer: Glomma

The Glomma is 589 km long. The river starts at a height of 860 meters above sea level and ends at 0 meters above sea level where it flows out into the ocean near the city of Fredrikstad.
5. What is the name of the largest glacier in Norway?

Answer: Jostedalsbreen

The Jostedalsbreen glacier is 815 square kilometers large. The glacier is located in the Jostedalglacier national park, where it covers half of the park.
6. What is the northernmost city of mainland Norway?

Answer: Hammerfest

The city was razed to the ground by the Germans in 1945. Hammerfest was the first Norwegian city to get electric street lights in 1890. Many still believe that Nordkapp is the northernmost city, but Nordkapp isn't a city, just the northernmost point of the Norwegian mainland.
7. After Svalbard, what is the largest island in Norway?

Answer: Hinnoey

The island is 2198 square kilometers large. It has many mountains; the highest is Moeysalen, it is 1262 meters high.
8. Which Norwegian city was previously called Nidaros?

Answer: Trondheim

The name was at first Trondheim, then in 1930 it was changed to Nidaros. After many protests, it was changed back to Trondheim in 1931.
9. From which Norwegian city did the world famous composer Edward Grieg come?

Answer: Bergen

Grieg was born in 1843 and died in 1907. Bergen is known to be the "rainiest" city in Norway, so if you want to visit Bergen, be sure to bring an umbrella. (It is worth a visit.)
10. What is the name of the deepest lake in Norway?

Answer: Hornindalsvatn

It is 514 meters deep, and is also the deepest lake in the whole of Europe. 514 m is the deepest measured depth; it may be deeper.
Source: Author elenaran

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LilahDeDah before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Norway Knowledge Very Easy
2. Lost in Norway Easier
3. Pining For the Fjords Average
4. A Field Trip to Norway Average
5. 9 for 10 - Norway Average
6. Trondheim, Norway Average
7. Norwegian Geography: the Inland Counties Average
8. Svalbard Average
9. Norway for beginners Average
10. Tough Norway Quiz Tough
11. Like a Bridge Over Troubled Water Very Easy
12. Visiting Transnistria Easier

5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us