FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Norwegian Geography the Inland Counties
Quiz about Norwegian Geography the Inland Counties

Norwegian Geography: the Inland Counties Quiz


The is a quiz about the two inland counties, or "fylker", as we say in Norway.

A multiple-choice quiz by kejtil. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Norway

Author
kejtil
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
281,854
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
505
- -
Question 1 of 10
1. What are the names of the two landlocked counties in Norway? Hint


Question 2 of 10
2. The inland region hosted the 1994 Winter Olympics. In which three cities were the games held? Hint


Question 3 of 10
3. The biggest lake in Norway is located between the two landlocked counties. What's the name of the lake? Hint


Question 4 of 10
4. Which other country does Hedmark border? Hint


Question 5 of 10
5. How many of the other counties share a border with Norway's inland region? Hint


Question 6 of 10
6. What is the name of the biggest island located in the large lake that lies between the two counties? Hint


Question 7 of 10
7. What are the names of the two main valleys in the two inland counties? Hint


Question 8 of 10
8. In what part of Norway is the inland region? Hint


Question 9 of 10
9. In which city in the inland region do we find the Olympic arena "Vikingskipet" ("the Viking Ship")? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these inland cities is located furthest to the south? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 17 2024 : bernie73: 4/10
May 14 2024 : Guest 31: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are the names of the two landlocked counties in Norway?

Answer: Hedmark and Oppland

Hedmark and Oppland are two of the largest counties in Norway. They are not very densely populated, though.
2. The inland region hosted the 1994 Winter Olympics. In which three cities were the games held?

Answer: Lillehammer, Hamar and Gjøvik

Lillehammer was the main location, but some of the events took place in Hamar and Gjøvik.
3. The biggest lake in Norway is located between the two landlocked counties. What's the name of the lake?

Answer: Mjøsa

Mjøsa is the largest lake in Norway. It covers an area of 365 square kilometres.
4. Which other country does Hedmark border?

Answer: Sweden

In the east, Hedmark shares a border with Sweden. Many people who live near the border go to Sweden to buy different sorts of goods, mainly alcohol, cigarettes, sweets and foods, because it is a little cheaper than in Norway.
5. How many of the other counties share a border with Norway's inland region?

Answer: Six

The inland region is surrounded by Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Buskerud, Oslo and Akershus counties. Sweden forms the eastern border.
6. What is the name of the biggest island located in the large lake that lies between the two counties?

Answer: Helgøya

Helgøya is the largest island in Mjøsa. It is a part of Ringsaker municipality.
7. What are the names of the two main valleys in the two inland counties?

Answer: Gudbrandsdal and Østerdal

Gudbrandsdal is situated in Oppland, and Østerdal in Hedmark.
8. In what part of Norway is the inland region?

Answer: Southeastern

Hedmark and Oppland are located in the southeastern part of Norway. In Norwegian standards, the summers in this region are dry and hot, while the winters are cold and snowy.
9. In which city in the inland region do we find the Olympic arena "Vikingskipet" ("the Viking Ship")?

Answer: Hamar

During the 1994 Winter Olympics, the ice skating contests were held in "Vikingskipet".
10. Which of these inland cities is located furthest to the south?

Answer: Kongsvinger

From Kongsvinger, it is a short distance to both Sweden and Akershus counties.
Source: Author kejtil

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Pining For the Fjords Average
2. Norway Knowledge Very Easy
3. Lost in Norway Easier
4. 9 for 10 - Norway Average
5. A Field Trip to Norway Average
6. Trondheim, Norway Average
7. Norway for beginners Average
8. Norwegian Geography Average
9. Tough Norway Quiz Tough
10. Svalbard Average
11. Landlocked Countries in Europe Easier
12. Find Me in Europe Average

6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us