FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Svalbard
Quiz about Svalbard

Svalbard Trivia Quiz


Svalbard...an isolated, Arctic Norwegian island north of Scandinavia. How much do you know about it?

A multiple-choice quiz by kiwidude. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Norway

Author
kiwidude
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
97,331
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
816
Last 3 plays: aliceinw (8/10), Guest 82 (6/10), bernie73 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. To kick things off, what is the capital of Svalbard? Hint


Question 2 of 10
2. What is the approximate population of Svalbard? Hint


Question 3 of 10
3. What is the main religion of the inhabitants of Svalbard? Hint


Question 4 of 10
4. The war in Svalbard in the 1600s was between which two countries? Hint


Question 5 of 10
5. In what year was Svalbard first discovered? Hint


Question 6 of 10
6. What happened in 1920? Hint


Question 7 of 10
7. The Svalbard reindeer the largest species of reindeer in the world. True or false?


Question 8 of 10
8. Approximately how far is Svalbard from the North Pole? Hint


Question 9 of 10
9. "Svalbard" means "Land with the cold edge"?


Question 10 of 10
10. What is an average January temperature in Svalbard? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : aliceinw: 8/10
Jun 23 2024 : Guest 82: 6/10
Jun 17 2024 : bernie73: 6/10
Jun 05 2024 : Guest 89: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. To kick things off, what is the capital of Svalbard?

Answer: Longyearbyen

Longyearbyen is also Svalbard's largest centre, with a population of 1,100 people.
2. What is the approximate population of Svalbard?

Answer: 2,500

This population is made up of around 1450 Norwegians, 1150 Russians/Ukranians and 10 Polish.
3. What is the main religion of the inhabitants of Svalbard?

Answer: Protestant

The Svalbardians follow the Norwegian church.
4. The war in Svalbard in the 1600s was between which two countries?

Answer: Holland and England

The fight was about the right to hunt whales along the Svalbard coastline. They destroyed each other's land settlements and in one battle at least 17 whaling ships were sunk. The eventual agreement was to divide the coastline into hunting areas for both countries.
5. In what year was Svalbard first discovered?

Answer: 1596

Discovered by Jacob Heemskerck on a Dutch whaling voyage.
6. What happened in 1920?

Answer: The Svalbard Treaty was written.

The Svalbard Treaty was signed at the Paris Peace Conference on 9th February, 1920 and ensures that Svalbard shall remain demilitarised, Norway is responsible for administration issues and the citizens of the 40 countries that have signed receive equal rights in Svalbard.
7. The Svalbard reindeer the largest species of reindeer in the world. True or false?

Answer: False

It is the SMALLEST species of reindeer in the world. A buck may grow to a length of about 160 centimetres and acquire a weight of 90 kilos in the summer and 60 kilos in the winter. It has thicker fur and shorter legs than other species of reindeer.
8. Approximately how far is Svalbard from the North Pole?

Answer: 1,000 km

It is very, very cold!
9. "Svalbard" means "Land with the cold edge"?

Answer: True

"Sval" is a Norwegian name for "cool", and "bard" is an old name for "edge".
10. What is an average January temperature in Svalbard?

Answer: -15 c

At any time of the year, the average temperature doesn't peak above 10 degrees Celsius
Source: Author kiwidude

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us