FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tough Norway Quiz
Quiz about Tough Norway Quiz

Tough Norway Quiz


If you get more than 8 out of 10, you are a real Viking. This quiz is meant to be challenging!

A multiple-choice quiz by old_timer_84. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Norway

Author
old_timer_84
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
139
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
927
Last 3 plays: Guest 31 (7/10), Guest 79 (6/10), Guest 80 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which King of Norway ascended the throne in 1991?

Answer: (One word - first name)
Question 2 of 10
2. Who was the first Prime Minister of Norway, elected in 1905? Hint


Question 3 of 10
3. What is Norway's capital?

Answer: (One Word)
Question 4 of 10
4. Who was the first King to rule over a unified Norway? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following modern lands did Norse Vikings NOT settle? Hint


Question 6 of 10
6. What is the name of the Norwegian parliament?

Answer: (One Word)
Question 7 of 10
7. Where in Norway is Stavanger? Hint


Question 8 of 10
8. Norway enjoys playing Football (Assoc.). Their most successful team in the late 1990's and early 2000's was Rosenborg Ballklubb, qualifying for the group stage in the champions league 10 out of 11 years between 1995 and 2005. What city hosts this team? Hint


Question 9 of 10
9. Which country shares the largest border with Norway?

Answer: (One Word)
Question 10 of 10
10. Though Norway declined admission into the European Union in 1973, they finally joined in 1995 along with neighbours Sweden and Finland.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 31: 7/10
Apr 28 2024 : Guest 79: 6/10
Apr 25 2024 : Guest 80: 9/10
Apr 23 2024 : Guest 47: 4/10
Apr 14 2024 : DeepHistory: 9/10
Apr 05 2024 : Guest 104: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which King of Norway ascended the throne in 1991?

Answer: Harald

Born in Oslo in 1937, Harald lived in exile with the Norse government in Washington DC during the Second World War. He was diagnosed with cancer, and quit his chain-smoking in 2005.
2. Who was the first Prime Minister of Norway, elected in 1905?

Answer: Christian Michelsen

Kjell Magne Bondevik was elected Prime Minister in 1997 and in 2001, and both times he was replaced by Jens Stoltenberg, in 2000 and 2005. Norway is a constitutional monarchy, and the King has a figurehead role. When the union between Sweden and Norway dissolved in 1905, the Prime Minister of Norway moved to sit in Oslo.
3. What is Norway's capital?

Answer: Oslo

In 2006, Oslo's population topped half a million people. Oslo was built in 1048 by King Harald Hardråde according to Norse tradition.
4. Who was the first King to rule over a unified Norway?

Answer: Harald Fairhair

In 866AD, Harald united all the small kingdoms of Norway under his rule. His many sons caused the kingdom much grief, as Harald gave all of them royal titles, and all of them wanted the throne. Harald died in 933AD at the ripe old age of 83.
5. Which of the following modern lands did Norse Vikings NOT settle?

Answer: Bulgaria

Though there was a Viking settlement in the land of the Bulgars, that was far north than modern-day Bulgaria, and is in the modern land of Russia. Viking longships had many successes over the years 793-1100AD and settled far and wide, even reaching as far as modern Canada in 1000AD.
6. What is the name of the Norwegian parliament?

Answer: Stortinget

The Storting was set up back in 1814, when Denmark still ruled over Norway. It is made up of two houses the Lagting and the Odelsting (though this system may be abolished in 2008-9).
7. Where in Norway is Stavanger?

Answer: South-west

Stavanger is a city in Rogaland County on the southwest coast of Norway. Most of the oil drilled by Norway in the North Sea comes through this city. By tradition, the city was founded in 1125AD.
8. Norway enjoys playing Football (Assoc.). Their most successful team in the late 1990's and early 2000's was Rosenborg Ballklubb, qualifying for the group stage in the champions league 10 out of 11 years between 1995 and 2005. What city hosts this team?

Answer: Trondheim

Trondheim is named after the fjord near the city, called Trondheimsfjorden. Leif Ericsson, the famous Viking explorer came from this city, which used to be the seat of the Kings of Norway.
9. Which country shares the largest border with Norway?

Answer: Sweden

In the northern edge of the country, Norway also shares a shorter border with Russia and Finland. Sweden ruled over the people of Norway after the Napoleonic Wars, when Denmark sided with Napoleon and fell into heavy debt, eventually ceding Norway to the Swedes.
10. Though Norway declined admission into the European Union in 1973, they finally joined in 1995 along with neighbours Sweden and Finland.

Answer: No

In both 1972 and 1994, a referendum in Norway chose to stay out of the combined European market. The national currency is the Krone,and in 2006, Norway was second in the world for GDP (per capita).
Source: Author old_timer_84

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us