FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Washington and Pac NW Indian Tribes
Quiz about Washington and Pac NW Indian Tribes

Washington and Pac NW Indian Tribes Quiz


Native Americans, the Pacific Northwest's original inhabitants, have lived here for at least 14,000 years. All of the Native Americans's ancestors immigrated into the Western Hemisphere and the North American continent from somewhere else.

A multiple-choice quiz by twahl. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States U-W
  8. »
  9. Washington

Author
twahl
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
57,742
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1023
Last 3 plays: Guest 173 (4/10), Guest 130 (7/10), Guest 216 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these four tribes were and still are known for their whaling ability? Hint


Question 2 of 10
2. Name one of the Coastal Tribes. Hint


Question 3 of 10
3. Which doesn't describe a Shaman? Hint


Question 4 of 10
4. How many Plateau Tribes are there all together? Hint


Question 5 of 10
5. What was the most important food for the Pacific NW Indians? Hint


Question 6 of 10
6. What was the Indian name for Mt. St. Helens? Hint


Question 7 of 10
7. Evidence indicates that the first Native Americans arrived in the PNW between_____? Hint


Question 8 of 10
8. Which tribe was coastal? Hint


Question 9 of 10
9. What year did the Pacific Northwest Indian wars end? Hint


Question 10 of 10
10. Coastal Tribes had a well defined class system. Wealth was considered to be most important and the most highly prized indication of wealth was were _________? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 04 2024 : Guest 173: 4/10
Apr 18 2024 : Guest 130: 7/10
Apr 04 2024 : Guest 216: 6/10
Apr 04 2024 : Guest 204: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these four tribes were and still are known for their whaling ability?

Answer: Makah

The Makah's are still whaling on a quota basis off the Olympic Penninsula's Pacific.
2. Name one of the Coastal Tribes.

Answer: Tillamook

Area now famous for excellent cheese.
3. Which doesn't describe a Shaman?

Answer: Ghost Dancer

4. How many Plateau Tribes are there all together?

Answer: 36

5. What was the most important food for the Pacific NW Indians?

Answer: Salmon

6. What was the Indian name for Mt. St. Helens?

Answer: Loowit

'Loowit' means Lady of Fire. St. Helens certainly had a history of being active volcanically but probably its most significant eruption was on May 18, 1980.
7. Evidence indicates that the first Native Americans arrived in the PNW between_____?

Answer: 14,000-30,000 years

8. Which tribe was coastal?

Answer: Lummi

Because of the rich and bountiful supply of food the Coastal Indians were able to have stationary communities and spent much time with hobbies such as artistic endeavors.
9. What year did the Pacific Northwest Indian wars end?

Answer: 1877

Nearly 30 years of conflict ended with the Nez Perce in this year.
10. Coastal Tribes had a well defined class system. Wealth was considered to be most important and the most highly prized indication of wealth was were _________?

Answer: Slaves

The lowest ranked members of the class system were the tribe's slaves. Slaves were usually women and children caputred as a direct result of intertribal warfare or warfare with whites.
Source: Author twahl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us