FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Washington State Place Names
Quiz about Washington State Place Names

Washington State Place Names Trivia Quiz


How much do you know about the great state of Washington? Answer these questions and find out.

A multiple-choice quiz by kristina71. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States U-W
  8. »
  9. Washington

Author
kristina71
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
182,000
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1883
Last 3 plays: Guest 67 (6/10), Guest 24 (8/10), Guest 216 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This major Washington city was named after the chief of the Duwamish and Suquamish tribes. Hint


Question 2 of 10
2. This county seat was named after George Washington's estate. Hint


Question 3 of 10
3. This channel separates Whidbey and Fidalgo Islands. Hint


Question 4 of 10
4. The name of this funny sounding Washington town is derived from the Nez Perce word 'Walatsa' which means 'running water'. Hint


Question 5 of 10
5. This town in Grays Harbor county was named after a city in Scotland. Hint


Question 6 of 10
6. The Native Americans called this famous Washington peak "Lawala Clough" meaning smoking mountain. The name you know it by was bestowed upon it by the explorer George Vancouver. What is the name of this explosive Washington Peak? Hint


Question 7 of 10
7. This Washington County's southern border is entirely on the Columbia River. It's name is from a Native American word meaning "swift waters". Hint


Question 8 of 10
8. This town in Whatcom County was named in honor of an early settler who was the first storekeeper and postmaster, not the ill-fated general who died at the Little Big Horn. Hint


Question 9 of 10
9. This dam in Douglas County is named for the Nez Perce chief who led his tribe on an 1,100 mile battle trying to reach Canada. Hint


Question 10 of 10
10. This town in Lewis County was named for a German settler -- not Luke's father. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 13 2024 : Guest 67: 6/10
Apr 11 2024 : Guest 24: 8/10
Apr 04 2024 : Guest 216: 9/10
Apr 04 2024 : Guest 204: 7/10
Mar 23 2024 : Guest 174: 7/10
Mar 23 2024 : horadada: 8/10
Mar 09 2024 : Guest 174: 7/10
Mar 08 2024 : Guest 174: 7/10
Feb 25 2024 : Guest 76: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This major Washington city was named after the chief of the Duwamish and Suquamish tribes.

Answer: Seattle

Seattle is the largest city in the state of Washington. It was founded on November 13, 1851 at Alki Point on the shores of Elliot Bay. It was named for the chief of the Duwamish and Suquamish tribes. His name has been spelled many different ways but he was Christened Noah Sealth by a Catholic priest.
2. This county seat was named after George Washington's estate.

Answer: Mount Vernon

Mount Vernon is the county seat of Skagit County. It was originally founded as a fur trading post on the Skagit River. George Washington's Mount Vernon was named in honor of Admiral Edward Vernon of the British Navy.
3. This channel separates Whidbey and Fidalgo Islands.

Answer: Deception Pass

Deception Pass was named by British explorer George Vancouver because it had appeared to be a narrow bay rather than a passageway. There is a bridge across it that affords a beautiful view.
4. The name of this funny sounding Washington town is derived from the Nez Perce word 'Walatsa' which means 'running water'.

Answer: Walla Walla

Walla Walla was first mentioned by Lewis and Clark as Wollaw Wollahs. Its name comes from the Nez Perce word Walatsa which means running waters. The repetition makes it mean 'many waters'. Walla Walla is the location of the main state prison.
5. This town in Grays Harbor county was named after a city in Scotland.

Answer: Aberdeen

Aberdeen was named after the Aberdeen Packing Company. The Finnish born owner had named his fish packing company after Aberdeen, Scotland to capitalize on the on the Scottish city's prominence in fisheries world. It was considered appropriate because the Gaelic word meant "the meeting of two rivers" and the Aberdeen and Chehalis rivers meet near Aberdeen, Washington.
6. The Native Americans called this famous Washington peak "Lawala Clough" meaning smoking mountain. The name you know it by was bestowed upon it by the explorer George Vancouver. What is the name of this explosive Washington Peak?

Answer: Mt. St. Helens

Mt. St. Helens is located in northern Skamania County. The catastrophic eruption on May 18, 1980 resulted in the deaths of 60 people. The height of the mountain was reduced by 1,313 feet -- from 9,677 feet to 8,364 feet.
7. This Washington County's southern border is entirely on the Columbia River. It's name is from a Native American word meaning "swift waters".

Answer: Skamania County

The county seat of Skamania County is Stevenson. It is the location of Mount Saint Helens, the Bonneville Dam, and the Gifford Pinchot National Forest. It is also notable as being the only county in the state of Washington (and probably the country) where it is illegal to kill a bigfoot.
8. This town in Whatcom County was named in honor of an early settler who was the first storekeeper and postmaster, not the ill-fated general who died at the Little Big Horn.

Answer: Custer

Custer is a small town located off of the I-5 freeway. It is north of Bellingham.
9. This dam in Douglas County is named for the Nez Perce chief who led his tribe on an 1,100 mile battle trying to reach Canada.

Answer: Chief Joseph Dam

After being ordered to report to a reservation in 1877, Chief Joseph led his tribe through Idaho and Montana. They were stopped 40 miles from Canada and after a 5 day battle only 431 people were left.
10. This town in Lewis County was named for a German settler -- not Luke's father.

Answer: Vader

A name for the town couldn't be decided on so in 1913 the State Legislature stepped in. They named the town Vader to honor an elderly German settler. He was not flattered and promptly moved to Florida.
Source: Author kristina71

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us