FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Washington State
Quiz about Washington State

Washington State Trivia Quiz


Let's see how much you know about this gem in the Pacific Northwest!

A multiple-choice quiz by sircrossen. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States U-W
  8. »
  9. Washington

Author
sircrossen
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
270,260
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
3026
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (6/10), peggy-bee (10/10), Guest 96 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. _____________ is the largest city in Washington. Hint


Question 2 of 10
2. Which is the highest mountain in Washington? Hint


Question 3 of 10
3. The _______________ Mountains divide the more arid eastern Washington and more lush western Washington Hint


Question 4 of 10
4. Which city is Washington's capital? Hint


Question 5 of 10
5. All of the following colleges are located in Washington EXCEPT _______________. Hint


Question 6 of 10
6. Which is the second largest city in Washington state? Hint


Question 7 of 10
7. Many of the largest western Washington cities are located on which saltwater inlet? Hint


Question 8 of 10
8. Among the following corporations, which does NOT have its headquarters in Washington state? Hint


Question 9 of 10
9. Much of Washington's and Oregon's border is made up by the _______________ River. Hint


Question 10 of 10
10. The Eiffel Tower is to Paris as what is to Seattle? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 17 2024 : Guest 24: 6/10
May 05 2024 : peggy-bee: 10/10
May 01 2024 : Guest 96: 7/10
Apr 29 2024 : Joshua406: 8/10
Apr 19 2024 : Guest 73: 9/10
Apr 18 2024 : Guest 130: 9/10
Apr 17 2024 : Guest 188: 10/10
Apr 13 2024 : Guest 67: 8/10
Apr 10 2024 : Guest 50: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. _____________ is the largest city in Washington.

Answer: Seattle

Settled in the early 1850's, Seattle lies ashore of Elliott Bay to the west and Lake Washington to the east, It hosts a diverse economy that includes international trade (especially with East Asia), heavy industry, technology, and many other forms of commerce. Metropolitan Seattle area is now home to well over three million people.
2. Which is the highest mountain in Washington?

Answer: Mt. Rainier

Mt. Rainier, at 14,410 feet is the highest point in Washington, rising one and a half miles higher than the surrounding mountains (and nearly three miles higher than the western lowlands). It is an active volcano, but it has not erupted since the 19th century.
3. The _______________ Mountains divide the more arid eastern Washington and more lush western Washington

Answer: Cascade

The Cascades stretch from southern British Columbia to Northern California. It includes many famous peaks, including Mount St. Helens, Mt. Rainier, Mt. Baker, Glacier Peak, and Mt. Hood.
4. Which city is Washington's capital?

Answer: Olympia

Incorporated on January 28, 1859, Olympia earned its name due to the spectacular view of the Olympic Mountains to the northwest. It is located at the southern point of Puget Sound, abut 60 miles south of Seattle and 110 miles north of Portland, Oregon.
5. All of the following colleges are located in Washington EXCEPT _______________.

Answer: Hillsdale College

Hillsdale College, located in Hillsdale Michigan, is a private, four-year liberal arts college, known nationally for its conservativism and independence: it accepts no funding of any kind from federal sources.

Gonzaga University is in Spokane, Washington. It is a private, four-year school named after Aloysius Gonzaga, the patron saint of youth, who died in Rome during the 16th century while trying to save young people from the plague.

Clark College, named after the explorer Captain William Clark, is a two year college located in Vancouver, Washington.

Whitman College, in Walla Walla, Washington, is named after the Christian missionaries who met an unfortunate fate at the hands of Eastern Washington natives.
6. Which is the second largest city in Washington state?

Answer: Spokane

Spokane--pronounced "Spo-can," not "Spo-cane," (and meaning "Children of the Sun") is the largest city in eastern Washington. It is located 20 miles from the Washington-Idaho border. It hosted the first environmentally themed world's fair (Expo '74) in 1974. At the time, it was the smallest city to do so before being eclipsed by Knoxville, TN in 1982.
7. Many of the largest western Washington cities are located on which saltwater inlet?

Answer: Puget Sound

Cities located on Puget Sound include Seattle, Tacoma, Olympia, Everett, and Bremerton. Puget Sound is an inland branch of the Pacific Ocean, and a major waterway for international trade coming into and out of the United States.
8. Among the following corporations, which does NOT have its headquarters in Washington state?

Answer: Hasbro

Hasbro's headquarters is in Pawtucket, Rhode Island. Many other major corporations are heavily invested in Washington state, including Weyerhauser, Nordstrom, and Amazon.com. While Boeing is still heavily invested in the area, it is no longer headquartered there.
9. Much of Washington's and Oregon's border is made up by the _______________ River.

Answer: Columbia

The Columbia carves its way from British Columbia and through the Cascade Mountains before it empties into the Pacific Ocean. Measured by volume, it is the largest river on the Western Hemisphere to empty into the Pacific.
10. The Eiffel Tower is to Paris as what is to Seattle?

Answer: Space Needle

Both the Eiffel Tower and Space Needle were constructed for World's Fairs (Paris in 1889; Seattle in 1962). The Eiffel Tower stands 1,063 feet above the Champ de Mars, and the Space Needle rises 602 feet above the Seattle Center.
Source: Author sircrossen

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us