FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about WashingtonThe Evergreen State
Quiz about WashingtonThe Evergreen State

Washington--The Evergreen State Quiz


Welcome to Washington--The Evergreen State!

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States U-W
  8. »
  9. Washington

Author
Morrigan716
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
114,758
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
3230
Last 3 plays: Guest 107 (10/15), Guest 130 (13/15), Guest 188 (11/15).
- -
Question 1 of 15
1. Washington's state motto means "Bye and Bye"?


Question 2 of 15
2. What is Washington's state flower? Hint


Question 3 of 15
3. Washington's state bird is the meadowlark?


Question 4 of 15
4. What is the state tree? Hint


Question 5 of 15
5. What is the state fish? Hint


Question 6 of 15
6. What is Washington's state fruit? Hint


Question 7 of 15
7. What is Washington's state grass? Hint


Question 8 of 15
8. Washington's state fossil is the Columbian mammoth?


Question 9 of 15
9. Washington's state gem is the ruby?


Question 10 of 15
10. What is the state insect? Hint


Question 11 of 15
11. The square dance is Washington's official state dance?


Question 12 of 15
12. Washington has both an official state ship and an official state tartan?


Question 13 of 15
13. What is Washington's state song? Hint


Question 14 of 15
14. Where is Washington's geographic center? Hint


Question 15 of 15
15. A person from Washington is called a Washingtonite?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 05 2024 : Guest 107: 10/15
Apr 18 2024 : Guest 130: 13/15
Apr 17 2024 : Guest 188: 11/15
Apr 13 2024 : Guest 67: 14/15
Apr 10 2024 : Guest 50: 12/15
Apr 09 2024 : Guest 24: 11/15
Apr 04 2024 : Guest 216: 11/15
Apr 04 2024 : Guest 204: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Washington's state motto means "Bye and Bye"?

Answer: True

It is from the Indian "Al-ki".
2. What is Washington's state flower?

Answer: Rhododendron

More specifically, the coast or western rhododendron. In 1892, women of Washington chose this flower as the state's official flower to enter an exhibit at the 1893 World's Columbian Exposition in Chicago. Rhododendrons grow on evergreen shrubs in clusters of pink, red, or purple flowers.
3. Washington's state bird is the meadowlark?

Answer: False

The state bird is the willow goldfinch, also known as the wild canary. It is a small, yellow bird with black wings and was the second state bird. Schoolchildren chose the meadowlark in 1928, but since it was already the official bird of seven other states, the goldfinch replaced it in 1951.
4. What is the state tree?

Answer: Western hemlock

Washington newspapers chose the western red cedar as the official tree in 1946. State Representative George Adams of Mason County pleaded with the legislature to change it to the western hemlock because it was "the backbone of this state's forest industry". He got his wish in 1947.
5. What is the state fish?

Answer: Steelhead trout

The steelhead trout was adopted by the legislature in 1969 and is largely popular for recreational fishing. It is a variety of the rainbow trout, but lives in the ocean, returning to freshwater only to spawn.
6. What is Washington's state fruit?

Answer: apple

Washington is the nation's top apple-producing state. The apple was named the state fruit in 1989.
7. What is Washington's state grass?

Answer: Bluebunch wheatgrass

Early settlers appreciated this prairie grass, which is still important to the state's agriculture. It was adopted by the legislature in 1989.
8. Washington's state fossil is the Columbian mammoth?

Answer: True

Fossils of the Columbian mammoth, which died out about 10,000 years ago, were found on the Olympic Penisula. Students at Windsor Elementary School near Cheney sought to have it designated as the state fossil. They won in 1998.
9. Washington's state gem is the ruby?

Answer: False

The state gem is petrified wood. Swampland trees from ancient times are preserved as stone by intrusion of minerals into the cells of the original wood. This beautiful stone was made the state gem in 1975. It can be seen at Gingko Petrified Forest State Park in Vantage.
10. What is the state insect?

Answer: Green darner dragonfly

Students at Crestwood Elementary School in Kent proposed that the legislature name a state insect. In 1997. students from more than 100 school districts chose the common green darner dragonfly, also known as the mosquito hawk. It has a wing-span of 4 to 6 inches.
11. The square dance is Washington's official state dance?

Answer: True

On April 17, 1979, it became the state dance to honor the quadrille dance the pioneers brought with them.
12. Washington has both an official state ship and an official state tartan?

Answer: True

The state ship is called "President Washington", a container ship, and became official in 1983 as a symbol of Washington's trade with nations across the Pacific Ocean. A tartan is a weaving design often called plaid. The Washington state tartan was designed in 1988 to commemorate the centennial and signed into law in 1991.

The green background represents the forests of Washington. The blue is for the lakes, rivers, and ocean; white for snowcapped mountains; red for the apple and cherry crops; yellow for wheat and grain crops; and black for the Mount St.

Helens' eruption.
13. What is Washington's state song?

Answer: "Washington My Home"

It was made the state song in 1959, only hours after Helen Davis and Stuart Churchill first performed it for the legislature.
14. Where is Washington's geographic center?

Answer: Chelan County

It is in Chelan County, 10 miles southwest of Wentachee.
15. A person from Washington is called a Washingtonite?

Answer: False

They are called Washingtonians.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Fifty Nifty States:

Here are all my state quizzes in one place.

  1. Alabama--The Yellowhammer State Average
  2. Alaska--The Last Frontier Tough
  3. Arizona--The Grand Canyon State Tough
  4. Arkansas-Land of Opportunity Average
  5. California--The Golden State Average
  6. Colorado--The Centennial State Average
  7. Connecticut--The Constitution State Average
  8. Delaware-The First State Average
  9. Florida--The Sunshine State Tough
  10. Georgia - The Peach State Average
  11. Hawaii--The Aloha State Tough
  12. Idaho--The Gem State Average

5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us