FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Washington State
Quiz about Washington State

The Ultimate Washington State Quiz | States


Give the best answer for these questions on Washington State

A multiple-choice quiz by crazyhorse21. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States U-W
  8. »
  9. Washington

Author
crazyhorse21
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
156,861
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1474
Last 3 plays: Guest 67 (6/10), Guest 24 (6/10), Guest 50 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the highest mountain in the Olympic Peninsula? Hint


Question 2 of 10
2. What landmark on the coast in Washington did British Captain John Meares name? Hint


Question 3 of 10
3. What Indian tribe lives in the northwest corner of the state? Hint


Question 4 of 10
4. What famous Indian chief was buried in the Colville Indian Reservation?
Hint


Question 5 of 10
5. What town had the oldest and longest running lumber mill in the state until it shut down in the 1990s? Hint


Question 6 of 10
6. What famous mission was founded in eastern Washington in the 1830s? Hint


Question 7 of 10
7. What major river runs near the town of Sequim? Hint


Question 8 of 10
8. What major waterfall is located in the southeast of Washington? Hint


Question 9 of 10
9. What body of water separates Kitsap Peninsula from Olympic Peninsula? Hint


Question 10 of 10
10. What is the largest island in the San Juan islands? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 13 2024 : Guest 67: 6/10
Apr 11 2024 : Guest 24: 6/10
Apr 10 2024 : Guest 50: 5/10
Apr 05 2024 : Guest 172: 7/10
Apr 04 2024 : Guest 216: 7/10
Apr 04 2024 : Guest 204: 7/10
Mar 24 2024 : Guest 73: 4/10
Feb 25 2024 : Guest 76: 3/10
Feb 22 2024 : Guest 205: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the highest mountain in the Olympic Peninsula?

Answer: Mt. Olympus

The mountain is 2,428 meters high. Mount Olympus is the largest mountain in the Olympics and is one of one of a handful of mountains in the state that contain glaciers.
2. What landmark on the coast in Washington did British Captain John Meares name?

Answer: Cape Disappointment

It was named by John Meares, a British naval captain who was looking for a mighty river that was supposed to be in this area.
3. What Indian tribe lives in the northwest corner of the state?

Answer: Makah

The Makah have lived in this part of the state for hundreds of years and it is now the Makah Reservation. They have gained to the right to hunt gray whales a few times a year.
4. What famous Indian chief was buried in the Colville Indian Reservation?

Answer: Chief Joseph

Chief Joseph was the chief of the Nez Perce who tried to go to Canada to escape reservation life. They were captured and Chief Joseph was brought to the Colville Indian Reservation a few years later where he died from "a broken heart."
5. What town had the oldest and longest running lumber mill in the state until it shut down in the 1990s?

Answer: Port Gamble

The Port Gamble Mill was created by the Pope and Talbot company. The town was founded in 1853 and is located in northern Kitsap County.
6. What famous mission was founded in eastern Washington in the 1830s?

Answer: Whitman Mission

The Whitman mission was created to help and local Native Americans and show them the word of god. The Whitman couple and a few other people were killed by the local Cayuse Indians when some of them died from small pox and they blamed it on the mission.
7. What major river runs near the town of Sequim?

Answer: Dungeness River

The Dungeness River runs from the Olympic Mountains and runs through the Dungeness Valley and flows out in the Strait of Juan de Fuca.
8. What major waterfall is located in the southeast of Washington?

Answer: Palouse Falls

The Palouse Falls is a local attraction and a state park. Before flowing into the Snake River, the Palouse River goes over the falls and then finds its way into the Snake.
9. What body of water separates Kitsap Peninsula from Olympic Peninsula?

Answer: Hood Canal

The Hood Canal is not a real canal, it is a fiord. It is narrow and borders the eastern Olympic Mountains and Kitsap Peninsula. It runs from Admiralty Inlet to Belfair, Washington.
10. What is the largest island in the San Juan islands?

Answer: Orcas

The San Juan Islands are a cluster of islands located between Vancouver Island and Washington. Orcas island is the largest but the major city in the islands is Friday Harbor, located on San Juan island.
Source: Author crazyhorse21

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us