FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ancient Historical Facts
Quiz about Ancient Historical Facts

Ancient Historical Facts Trivia Quiz


Just a few questions about the ancient world. Enjoy!

A multiple-choice quiz by nerthus. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Ancient History

Author
nerthus
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
35,085
Updated
Jun 17 22
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
13547
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: daver852 (9/10), Guest 98 (1/10), DeepHistory (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 356 BC, a man named Herostratus tried to seek immortality by burning one of the Seven Wonders of the Ancient World. Which wonder was this? Hint


Question 2 of 10
2. Someone very famous was born the very night that Herostratus burned the ancient wonder. Who was he? Hint


Question 3 of 10
3. In 352 BC, Chinese astronomers recorded the earliest known sighting of a ...? Hint


Question 4 of 10
4. Around 2600 BC, the Egyptian queen, Hetepheres, mother of Pharoah Cheops was the first person to be ...?

Answer: (One Word (think mummy))
Question 5 of 10
5. In 280 BC, the sculptor Chares built an immense bronze statue. What was this? Hint


Question 6 of 10
6. Isaac Newton's first law of motion - that a body stays in a state of rest or uniform motion unless acted upon by outside forces - was recorded centuries earlier in 250 BC by which civilisation? Hint


Question 7 of 10
7. Honouring Ptolemy V Epiphanes, which important ancient work was engraved in 196 BC, and eventually lost until 1799 when it was unearthed during a military construction project?

Answer: (Two Words - it was engraved in Egyptian and Greek)
Question 8 of 10
8. Around 1500-1200 BC, the first of the four Vedic texts was written in Sanskrit. What is it? Hint


Question 9 of 10
9. Around 400 BC, the talented Chinese artisan Lu Ban made the first known ...? Hint


Question 10 of 10
10. Which written symbol made its earliest known appearance in India in 876 BC?

Answer: (One Word-math)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 13 2024 : daver852: 9/10
Feb 13 2024 : Guest 98: 1/10
Feb 13 2024 : DeepHistory: 8/10
Feb 08 2024 : weslybergman2: 8/10
Feb 07 2024 : Guest 181: 7/10
Feb 06 2024 : Guest 65: 8/10
Feb 06 2024 : Guest 192: 6/10
Feb 02 2024 : Guest 192: 7/10
Jan 31 2024 : Guest 172: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 356 BC, a man named Herostratus tried to seek immortality by burning one of the Seven Wonders of the Ancient World. Which wonder was this?

Answer: Temple of Artemis

The attempt worked somewhat - his name was immortalized.
2. Someone very famous was born the very night that Herostratus burned the ancient wonder. Who was he?

Answer: Alexander the Great

Plutarch the historian, wrote that the goddess Diana was too busy attending to Alexander's birth that she couldn't save her own temple. It was Alexander who helped to rebuild the temple after he conquered Asia Minor.
3. In 352 BC, Chinese astronomers recorded the earliest known sighting of a ...?

Answer: supernova

The sighting of a comet was first recorded by the Chinese more than 2000 years BC. The Babylonians were the first to record a solar eclipse in 736 BC.
4. Around 2600 BC, the Egyptian queen, Hetepheres, mother of Pharoah Cheops was the first person to be ...?

Answer: embalmed

Apparently her internal organs are the only parts of her to have survived.
5. In 280 BC, the sculptor Chares built an immense bronze statue. What was this?

Answer: Colossus at Rhodes

The colossus was of the sun god Helios, and stood over 100 feet high. It was destroyed in an earthquake in 224 BC. The Laocoon is a beautiful sculpture of Laocoon, a priest of Apollo and his two sons, struggling with two large snakes.
6. Isaac Newton's first law of motion - that a body stays in a state of rest or uniform motion unless acted upon by outside forces - was recorded centuries earlier in 250 BC by which civilisation?

Answer: Chinese

The followers of Mo Tzu, recorded this principle in the book 'Mo Ching'
7. Honouring Ptolemy V Epiphanes, which important ancient work was engraved in 196 BC, and eventually lost until 1799 when it was unearthed during a military construction project?

Answer: Rosetta Stone

Engraved in hieroglyphic and demotic Egyptian as well as Greek, the Rosetta Stone was instrumental in providing the key that deciphered ancient Egyptian writing.
8. Around 1500-1200 BC, the first of the four Vedic texts was written in Sanskrit. What is it?

Answer: Rig Veda

Together the four vedas form the canon of Hinduism.
9. Around 400 BC, the talented Chinese artisan Lu Ban made the first known ...?

Answer: kite

The water clock was built by the Egyptians around 1450 BC. The sundial was introduced by Anaximander to the Greeks around 520 BC.
10. Which written symbol made its earliest known appearance in India in 876 BC?

Answer: zero

The concept of zero itself is probably a lot older.
Source: Author nerthus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us