FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about World History Made Simple  2900 BC  800 BC
Quiz about World History Made Simple  2900 BC  800 BC

World History Made Simple: 2900 B.C. - 800 B.C. Quiz


My last quiz covered two and a half millenia in ten questions, so I don't think anyone should have been brain damaged. Here are ten more significant events over the next 2100 years. Enjoy.

A multiple-choice quiz by rblayer. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Ancient History

Author
rblayer
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
171,213
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
7840
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: 173Kraut (8/10), dennisbn (7/10), Nicobutch (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Great Pyramids of Cheops were built c. 2560 BC. Where? Hint


Question 2 of 10
2. Around 2700 BC, what early civilization began on the island of Crete? Hint


Question 3 of 10
3. The legendary Hsia (also spelled Xia) dynasty arose in this area around 2205 BC. Hint


Question 4 of 10
4. In 1900 BC the Harappans were the first civilization to weave this material into cloth. Which? Hint


Question 5 of 10
5. Around 1792 BC, Hammurabi issued the first (relatively ) comprehensive legal code in history. What was the name of his capital city? Hint


Question 6 of 10
6. It is now 1240 BC and the last 500 years were not much more than everyone fighting everyone else. The Israelites escaped from Egypt and established themselves in what area? Hint


Question 7 of 10
7. The first king of Israel was killed in battle. What was his name? Hint


Question 8 of 10
8. What city did King David capture in 995 BC? Hint


Question 9 of 10
9. Who founded the great city of Carthage in 814 BC? Hint


Question 10 of 10
10. According to legend, Romulus founded the city of Rome in 753 BC near what river? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 03 2024 : 173Kraut: 8/10
Apr 01 2024 : dennisbn: 7/10
Mar 26 2024 : Nicobutch: 10/10
Mar 25 2024 : H53: 10/10
Mar 24 2024 : Guest 109: 6/10
Mar 23 2024 : Bowler413: 10/10
Mar 21 2024 : Guest 31: 9/10
Mar 20 2024 : FastEd8: 5/10
Mar 16 2024 : PurpleComet: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Great Pyramids of Cheops were built c. 2560 BC. Where?

Answer: Giza

Rising to over 480 feet in height, it is estimated that as many as 100,000 laborers were use during construction.
2. Around 2700 BC, what early civilization began on the island of Crete?

Answer: Minoan

The Minoans organized themselves into towns with a form of local government. They also used iron for the first time during this period.
3. The legendary Hsia (also spelled Xia) dynasty arose in this area around 2205 BC.

Answer: China

Perhaps the earliest civilization in China. Legend has it that it was founded by Yu, who drained the waters of a great flood, and was later deified as lord of the harvest.
4. In 1900 BC the Harappans were the first civilization to weave this material into cloth. Which?

Answer: Cotton

This civilization began along the Indus River in the present-day country of Pakistan.
5. Around 1792 BC, Hammurabi issued the first (relatively ) comprehensive legal code in history. What was the name of his capital city?

Answer: Babylon

Hammurabi's empire extended from the Persian Gulf to the Tigris and Euphrates river valleys to the coast of the Mediterranean Sea.
6. It is now 1240 BC and the last 500 years were not much more than everyone fighting everyone else. The Israelites escaped from Egypt and established themselves in what area?

Answer: Canaan

They organized into the 12 tribes and began a period of military and political power in the area.
7. The first king of Israel was killed in battle. What was his name?

Answer: Saul

King Saul died fighting the Philistines at the Battle of Mount Gilboa. He was succeeded by King David.
8. What city did King David capture in 995 BC?

Answer: Jerusalem

So as to not alienate the other 11 tribes of Israel, David made Jerusalem the capital of the Kingdom of Israel.
9. Who founded the great city of Carthage in 814 BC?

Answer: Phoenicians

Carthage was located near the present-day city of Tunis in Tunisia.
10. According to legend, Romulus founded the city of Rome in 753 BC near what river?

Answer: Tiber

Historians actually know very little about the founding of the great city of Rome. Traditionally, Romulus was thought to have been the son an Alba Longa princess.
Source: Author rblayer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us