FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cambodian History
Quiz about Cambodian History

Cambodian History Trivia Quiz


Moving along with my ever popular series on SE Asian history we now reach Cambodia. Here are 10 questions that should cover the basics of Cambodian history pre-20th century. You'll find the basics of ancient Cambodian history here...enjoy!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian
  8. »
  9. Cambodia

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
78,774
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3399
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 118 (0/10), Guest 128 (5/10), bernie73 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. The earliest state to exist on what is now Cambodia was called Norkor Phnom (Norkor Kuork Phlouk). What did the Chinese call this distant southern land that probably was born in the 1st century B.C.? Hint


Question 2 of 10
2. By the 7th and 8th centuries A.D. another state began to develop in the midst of the decline of Norkor Phnom. The Chinese also record the existence of this empire, one they call what? Hint


Question 3 of 10
3. The greatest Cambodian empire, the Khmer, was established in the 9th century A.D. under which great king? Hint


Question 4 of 10
4. The Khmer empire was centered on a great capital, famous for its water works. What was this capital called? Hint


Question 5 of 10
5. The Khmer empire began to decline by the 14th century due to internal rebellions, economic mismanagement and the introduction of Theravada Buddhism. People of which nation brought the empire to its knees by invading the capital in 1353? Hint


Question 6 of 10
6. Cambodia further declined as a vigorous nation when in the 1620s, the Vietnamese conquered the former Cambodian dominated Mekong delta region. Which people were also displaced in this Vietnamese power move? Hint


Question 7 of 10
7. In the late seventeenth century, a king arose who would later be characterized as the 'king who left religion'. What had actually happened to this fellow? Hint


Question 8 of 10
8. In 1779, a six-year-old boy was selected as the new king of Cambodia. In 1794, he was crowned as king in an official ceremony in Bangkok, the first time a Cambodian king had ever been crowned by a foreign power. Who was this young king? Hint


Question 9 of 10
9. In the year 1863, which country established a protectorate over Cambodia? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the last monarch of a free Cambodia, prior to the colonial period? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 15 2024 : Guest 118: 0/10
Apr 14 2024 : Guest 128: 5/10
Apr 11 2024 : bernie73: 8/10
Mar 30 2024 : Guest 110: 7/10
Mar 19 2024 : Guest 71: 3/10
Mar 07 2024 : Guest 119: 9/10
Feb 29 2024 : Guest 111: 9/10
Feb 29 2024 : Guest 36: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The earliest state to exist on what is now Cambodia was called Norkor Phnom (Norkor Kuork Phlouk). What did the Chinese call this distant southern land that probably was born in the 1st century B.C.?

Answer: Funan

Norkor Phnom translates into English as 'King of the Mountain'. It was during the time that Funan dominated Cambodia that we see the Indianization of its culture, with Hinduism and Sanskrit being introduced probably from the islands to the south.
2. By the 7th and 8th centuries A.D. another state began to develop in the midst of the decline of Norkor Phnom. The Chinese also record the existence of this empire, one they call what?

Answer: Chenla

Chenla was divided into 'Water Chenla', located around the Mekong river delta (in present day Vietnam), and 'Land Chenla', located along the Mekong south of laos (present day Cambodia). Chenla was eventually conquered and Cambodia controlled by the Sailendra Dynasty of Java.
3. The greatest Cambodian empire, the Khmer, was established in the 9th century A.D. under which great king?

Answer: Jayavarman II

At the reign of Jayavarman VII, Khmer was at its greatest height.
4. The Khmer empire was centered on a great capital, famous for its water works. What was this capital called?

Answer: Angkor Thom

At its height, hundreds of thousands of people lived within the walled city of Angkor Thom (whose name is derived from the Sanskrit term 'nagara', meaning 'city'). Interestingly, though Angkor contained massive temples and other stone structures, no one lived within these buildings.

Instead, people lived in wooden buildings nearby. The stone structures were reserved for religious purposes, and all of these structures were connected by a series of moats and reservoirs, the most famous being Angkor Wat.
5. The Khmer empire began to decline by the 14th century due to internal rebellions, economic mismanagement and the introduction of Theravada Buddhism. People of which nation brought the empire to its knees by invading the capital in 1353?

Answer: Thailand

The Thais again invaded Angkor in 1430-31, and the city was abandoned soon afterward.
6. Cambodia further declined as a vigorous nation when in the 1620s, the Vietnamese conquered the former Cambodian dominated Mekong delta region. Which people were also displaced in this Vietnamese power move?

Answer: Champa

The Champa, former rivals of the Khmers who existed in the Mekong delta region. From this time, the Vietnamese Nguyen dynasty exercised extensive influence over Cambodia.
7. In the late seventeenth century, a king arose who would later be characterized as the 'king who left religion'. What had actually happened to this fellow?

Answer: Converted to Islam

This Cambodian king, named Ibrahim, had married a Malay woman and accepted Islam as his religion. This had been the first time a Cambodia had had a non-Buddhist ruler and it did not sit well with the people. He was assassinated by his own nephew and vilified by future Cambodian historians, illustrating the power of Buddhism in Cambodian life.
8. In 1779, a six-year-old boy was selected as the new king of Cambodia. In 1794, he was crowned as king in an official ceremony in Bangkok, the first time a Cambodian king had ever been crowned by a foreign power. Who was this young king?

Answer: Ang Eng

With Ang Eng's crowning in Bangkok, Cambodia's role as a Thai puppet state was firmly established. However, this puppet had two puppet masters! Following Ang Eng's death in 1796 (he was only 23) his son, Ang Chan, was crowned king (in 1805, at the age of 15). Ang Chan was soon courted by the Vietnamese, who sent him an official Vietnamese court seal. Thus were Cambodian monarchs to play one power off of another for the next 80 years, while being controlled by both.
9. In the year 1863, which country established a protectorate over Cambodia?

Answer: France

The Cambodians were forced to accept French suzerainty as a way of fending off its Thai and Vietnamese neighbors, both of whom continued to threaten its borders. French rule would last about 90 years.
10. Who was the last monarch of a free Cambodia, prior to the colonial period?

Answer: King Norodom

Norodom had 'asked' for French protection, essentially inviting the colonial power to take control of his nation, an unusual example of voluntary colonization.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us