FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cicero The Life of the Best Roman Orator
Quiz about Cicero The Life of the Best Roman Orator

Cicero- The Life of the Best Roman Orator Quiz


Good luck, I hope you enjoy my quiz on one of the greatest "lawyers" the world has ever known.

A multiple-choice quiz by jagman09. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Ancient History
  8. »
  9. Roman History

Author
jagman09
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
241,384
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
761
- -
Question 1 of 10
1. Cicero's name is Marcus _______ Cicero Hint


Question 2 of 10
2. The name Cicero comes from the Latin word 'cicer'. What does this noun mean? Hint


Question 3 of 10
3. What year was Cicero born? Hint


Question 4 of 10
4. What year did Cicero die? Hint


Question 5 of 10
5. What was the name of Cicero's wife? Hint


Question 6 of 10
6. After divorcing his first wife whom did Cicero marry? Hint


Question 7 of 10
7. In what year was Cicero elected consul? Hint


Question 8 of 10
8. One of Cicero's greatest enemies was Lucius Sergius Catilina. What is that name shortened from? Hint


Question 9 of 10
9. In 58 BC, Cicero was exiled by whom? Hint


Question 10 of 10
10. In politics Cicero was a "novus homo." How does that translate? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Cicero's name is Marcus _______ Cicero

Answer: Tullius

His family name was Tullii, hence the name Tullius. As for the other choices: Almost all Roman men had three names, the praenomen, the nomen gentile, and the cognomen. Tiro was Cicero's slave who developed a system of shorthand and was eventually manumitted, and Milo was a man that Cicero defended with the Pro Milone.
2. The name Cicero comes from the Latin word 'cicer'. What does this noun mean?

Answer: Chickpea

According to Plutarch, the name came from one of Cicero's ancestors who had a cleft on the tip of his nose that looked like a chickpea.
3. What year was Cicero born?

Answer: 106 BC

Cicero's full birth date was January 3, 106 BC. Now, I bet you can guess what's coming next.
4. What year did Cicero die?

Answer: 43 BC

Having lived for 63 years, Cicero died on December 7, 43 BC. According to legend, he was proscribed by the Second Triumvirate (Antony, Octavian, and Lepidus) and hunted until was killed.
5. What was the name of Cicero's wife?

Answer: Terentia Varrones

Cicero and his wife, Terentia Varrones, had two children together before they divorced. One, his daughter, was named Tulia Ciceronis, and his son was named Marcus Tullius Cicero Minor, a very creative name.
6. After divorcing his first wife whom did Cicero marry?

Answer: Pubilia

After he divorced, he married Publia in 46 BC, who was then only 15 years old. He married her for her money, but then divorced her in 45 BC after his daughter Tullia died.
7. In what year was Cicero elected consul?

Answer: 63 BC

In 63 BC, Cicero defeated Catiline in the consular race to become consul along with Gaius Antonius Hybrida.
8. One of Cicero's greatest enemies was Lucius Sergius Catilina. What is that name shortened from?

Answer: It is not shortened from anything

Catilina was a political enemy of Cicero who lived circa 108 BC to 62 BC. We now know him as Catiline.
9. In 58 BC, Cicero was exiled by whom?

Answer: Clodius

Publius Clodius Pulcher exiled Cicero for killing Roman citizens without a trial, specifically Catiline's supporters. The famous historian Eutropius refers to this act of murder performed by Cicero with the Latin, "In carcere strangulati sunt," or "They were strangled in jail."
10. In politics Cicero was a "novus homo." How does that translate?

Answer: New man

Cicero was called this because he was the first in his family, the Tullii, to enter politics. It was used against him many times during his career. Thank you for taking this quiz and I hope you enjoyed it.
Source: Author jagman09

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us