FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Detroit Knowledge 3
Quiz about Detroit Knowledge 3

Detroit Knowledge 3 Trivia Quiz


Here is my third installment on Detroit History. This quiz is much harder than the previous two.

A multiple-choice quiz by rwbidin. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. States & Cities
  8. »
  9. Michigan

Author
rwbidin
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
296,150
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
555
- -
Question 1 of 10
1. Who has been the most "reburied" Detroiter? Hint


Question 2 of 10
2. When was the first edition of the "Detroit Free Press" published? Hint


Question 3 of 10
3. What is the oldest continuous business operating in Detroit? Hint


Question 4 of 10
4. Who was named the first Catholic Bishop of the Detroit diocese? Hint


Question 5 of 10
5. What was formed in 1861 in Detroit? Hint


Question 6 of 10
6. What Detroiter was the first woman to vote in Michigan? Hint


Question 7 of 10
7. Who is the only person to have served as Mayor of Detroit and Governor of Michigan simultaneously? Hint


Question 8 of 10
8. What worldwide club was formed in Detroit in 1915? Hint


Question 9 of 10
9. Which Detroit Mayor was the first to be recalled? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the Detroit area's first casualty during World War II? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who has been the most "reburied" Detroiter?

Answer: John Francis Hamtramck

Also known as Jean Francois Hamtramck. He was buried first in 1803 at St. Anne's Church graveyard, but moved in 1805 after the church burned down. In 1866 he was moved to Mt. Elliott Cemetery, again because the church burned down, and lastly in 1967 to his final resting place within the city limits of Hamtramck, which is named for him. (There have been 8 different locations for St. Anne's Churches).
2. When was the first edition of the "Detroit Free Press" published?

Answer: May 5, 1831

Originally it was called "The Michigan Intelligencer and Democratic Free Press".
3. What is the oldest continuous business operating in Detroit?

Answer: Detroit Free Press

It has been operating from 1831 until the present day.
4. Who was named the first Catholic Bishop of the Detroit diocese?

Answer: Frederick Rese

He was named bishop in 1833.
5. What was formed in 1861 in Detroit?

Answer: Detorit Police Department

It was formed on March 12, 1861. The first uniformed patrol took to the streets on May 15, 1865.
6. What Detroiter was the first woman to vote in Michigan?

Answer: Nanette Gardner

In April 1871, Gardner petitioned the Detroit Board of Representatives, who voted 12-6 to let her vote.
7. Who is the only person to have served as Mayor of Detroit and Governor of Michigan simultaneously?

Answer: Hazen S. Pingree

On March 20, 1897, the Michigan Supreme Court ruled that Pingree could not serve in both positions simultaneously. He resigned immediately as Detroit Mayor.
8. What worldwide club was formed in Detroit in 1915?

Answer: Kiwanis Club

Formed on January 21, 1915. The original plan was to call it The Benevolent Order Brothers. Kiwanis International emphasizes service to children and youth, both through initiatives intended to improve the quality of life of children around the world, and through their Service Leadership Programs.
9. Which Detroit Mayor was the first to be recalled?

Answer: Charles Bowles

He was the first "Big City" mayor to be removed from office in the United States. Sworn in as mayor on January 14, 1930, he was voted out of office in a recall election on July 22, 1930 over charges that he had allowed vice and corruption to flourish and comiserated with gangsters and the Ku Klux Klan.
10. Who was the Detroit area's first casualty during World War II?

Answer: Ensign Ben Marsh Jr.

Ensign Marsh was killed in action aboard the U.S.S. Arizona on December 7,1941 at Pearl Harbor, Hawaii.
Source: Author rwbidin

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us