FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Detroit Knowledge 4
Quiz about Detroit Knowledge 4

Detroit Knowledge 4 Trivia Quiz


Here is my fourth and last installment of obscure Detroit History.

A multiple-choice quiz by rwbidin. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. States & Cities
  8. »
  9. Michigan

Author
rwbidin
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
296,151
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
535
- -
Question 1 of 10
1. Which Detroiter was the only U.S. serviceman to be executed for desertion in World War II? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first female member of the Detroit City Council? Hint


Question 3 of 10
3. Which Detroiter knocked out Max Schmeling in the first round of a boxing title match? Hint


Question 4 of 10
4. Detroit has many skyscrapers, but which was its first? Hint


Question 5 of 10
5. On May 10, 1865 Lt. Julian Dickinson of Detroit and the men of the Michigan's 4th Cavalry captured a famous confederate. Who was he? Hint


Question 6 of 10
6. When was the first airplane flight over Detroit? Hint


Question 7 of 10
7. Which event, held in Detroit annually, is the oldest in the nation? Hint


Question 8 of 10
8. The Catholic Archdiocese of Detroit handles the most what, of any Catholic community in the world? Hint


Question 9 of 10
9. What was Motown Records first million seller? Hint


Question 10 of 10
10. What Detroit shopping center is arguably the first to open in the nation? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Detroiter was the only U.S. serviceman to be executed for desertion in World War II?

Answer: Pvt Eddie Slovik

He was executed on January 31, 1945, tied to a stake in a French courtyard. Hit by 11 bullets, he died three minutes later.
2. Who was the first female member of the Detroit City Council?

Answer: Mary V. Beck

Mary Beck became a member on December, 30, 1949.
3. Which Detroiter knocked out Max Schmeling in the first round of a boxing title match?

Answer: Joe Louis

Joe Louis won the bout on June 22, 1938 with the punch "heard around the world".
4. Detroit has many skyscrapers, but which was its first?

Answer: Hammond Building

Completed February 3, 1889, it was 10 stories tall. The building was demolished in 1956.
5. On May 10, 1865 Lt. Julian Dickinson of Detroit and the men of the Michigan's 4th Cavalry captured a famous confederate. Who was he?

Answer: President Jefferson Davis

President Jefferson Davis was captured near Irwinsville, Georgia.
6. When was the first airplane flight over Detroit?

Answer: July 14, 1910

Pilot Arch Hoxsey took off from a strip at the State fairgrounds on that day.
7. Which event, held in Detroit annually, is the oldest in the nation?

Answer: Michigan State Fair

It first opened September 25, 1849, on the westside of Woodward near what is now the Fisher Freeway.
8. The Catholic Archdiocese of Detroit handles the most what, of any Catholic community in the world?

Answer: Marriage annulments

The Diocese handles about 1,000 annulment cases per year.
9. What was Motown Records first million seller?

Answer: 'Money' by Barret Strong

'Money' sold its millionth copy in January 1960.
10. What Detroit shopping center is arguably the first to open in the nation?

Answer: Northland

Folks in California disagree, but Northland was widely accepted as the nation's first shopping center when it opened on March 22, 1954.
Source: Author rwbidin

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us