FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Michigan History II
Quiz about Michigan History II

Michigan History II Trivia Quiz


This is my second quiz about the history of my home state. I hope you enjoy!

A multiple-choice quiz by brnwshd85. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. States & Cities
  8. »
  9. Michigan

Author
brnwshd85
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
257,518
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1825
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Mark2617 (9/10), Guest 70 (7/10), Guest 73 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Michigan's state motto is: "Si quaeris peninsulam amoenam, circumspice". What is the English translation of this? Hint


Question 2 of 10
2. The name Michigan is based on the Cherokee word "meicigama" meaning "great water".


Question 3 of 10
3. In what year did the Mackinac Bridge, which connects the upper and lower peninsulas, open to traffic? Hint


Question 4 of 10
4. During World War II, the "Big Three" automakers played a major role in the manufacturing of war materials. Because of this what nickname was given to Michigan? Hint


Question 5 of 10
5. The "Flint Sit-Down Strike" of 1936-1937 forced which automaker to officially recognize the United Auto Workers (UAW) as the exclusive bargaining agent for its employees ? Hint


Question 6 of 10
6. Lewis Cass, former Governor of the Michigan Territory, ran for President on the Democratic ticket against Zachary Taylor in the election of 1848.


Question 7 of 10
7. Michigan elected its first female Governor in 2002. What is her name? Hint


Question 8 of 10
8. Metropolitan Detroit is known as one of the most segregated areas in the United States. Many factors have contributed to this, but race riots in what year played a major role in exposing this most unfortunate ongoing chapter in Michigan history? Hint


Question 9 of 10
9. The territory that is now Michigan was ceded to the United States by Britain in the Treaty of Paris (1783) that ended the American Revolution. What did the United States do with the Michigan Territory after the Treaty? Hint


Question 10 of 10
10. The territorial capital and first state capital of Michigan was located in which city?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 30 2024 : Mark2617: 9/10
May 24 2024 : Guest 70: 7/10
May 16 2024 : Guest 73: 8/10
Apr 18 2024 : Guest 130: 8/10
Apr 18 2024 : Guest 4: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Michigan's state motto is: "Si quaeris peninsulam amoenam, circumspice". What is the English translation of this?

Answer: If you seek a pleasant peninsula, look about you

I suppose both Florida and Alaska could also lay claim to this motto. Maybe in order to clear things up a bit the motto should say "peninsulas" instead.
2. The name Michigan is based on the Cherokee word "meicigama" meaning "great water".

Answer: False

It is actually based on a chippewa word.
3. In what year did the Mackinac Bridge, which connects the upper and lower peninsulas, open to traffic?

Answer: 1957

The project began in 1954 and the bridge is 26,444 feet long.
4. During World War II, the "Big Three" automakers played a major role in the manufacturing of war materials. Because of this what nickname was given to Michigan?

Answer: The Arsenal of Democracy

Probably the most famous such factory was Ford Motor Company's Willow Run Bomber Plant in Ypsilanti. By the end of the war the bombers were rolling of the assembly line at a rate of one every hour.
5. The "Flint Sit-Down Strike" of 1936-1937 forced which automaker to officially recognize the United Auto Workers (UAW) as the exclusive bargaining agent for its employees ?

Answer: General Motors

The UAW was founded just two years earlier and this event not only solidified the UAW as a major player in employee-employer relations but also made Michigan into a hot-bed of union activity.
6. Lewis Cass, former Governor of the Michigan Territory, ran for President on the Democratic ticket against Zachary Taylor in the election of 1848.

Answer: True

Lewis Cass also served as Senator for Michigan from 1845 to 1848 before resigning to run for the presidency.
7. Michigan elected its first female Governor in 2002. What is her name?

Answer: Jennifer Granholm

Jennifer Granholm was born in Vancouver, British Columbia and therefore would never be eligible to run for the President of the United States.
8. Metropolitan Detroit is known as one of the most segregated areas in the United States. Many factors have contributed to this, but race riots in what year played a major role in exposing this most unfortunate ongoing chapter in Michigan history?

Answer: 1967

The riots began on Detroit's near westside. They left 43 people dead and 467 injured.
9. The territory that is now Michigan was ceded to the United States by Britain in the Treaty of Paris (1783) that ended the American Revolution. What did the United States do with the Michigan Territory after the Treaty?

Answer: They did not actually take control of the Territory until 1796 when the Jay Treaty ordered the British to relinquish control of Detroit and other posts in the Michigan territory

In 1796 Wayne County was established as an administrative division of the Northwest Territory and included the entire area of the lower peninsula and areas in Indiana, Ohio, and Illinois.
10. The territorial capital and first state capital of Michigan was located in which city?

Answer: Detroit

Detroit was designated the seat of government for the Michigan Territory in 1805 and remained until 1837 when Michigan became a state and Detroit became its capital. In 1847 the Michigan legislature voted to move the capital to the small township of Lansing where it remains today.
Source: Author brnwshd85

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us