Quiz about Spartan Armament
Quiz about Spartan Armament

Spartan Armament Trivia Quiz


This is a quiz about Spartan armor and weapons. See what you know and learn what you don't. Good luck and may the Spartans be with you.

A multiple-choice quiz by lakedaemonian. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Ancient Greece
  8. »
  9. Ancient Sparta

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
271,128
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
1030
Awards
Top 20% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the ancient Greek name for the Spartan shortsword? Hint

Machaira.
Falcata.
Hoplon.
Xiphos.

2. How long was the Spartan shortsword? Hint

25 inches.
22 inches.
27 inches.
19 inches.

3. What was the total length of the Spartan spear?
Hint

7 feet.
8 feet.
9 feet.
6 feet.

4. Of what material was the Spartan spearhead made? Hint

Bronze.
Iron.
Steel.
Gold.

5. What did the uniform letter all Spartans bore on their shields stand for? Hint

Sparta
Tyche
Lakedaimon
Olympus

6. What did the Spartans wear on their feet during battle? Hint

They fought barefoot
Small, tough leather boots
Knee-high boots
They wrapped leather around their feet

7. Of what two materials was the Spartan shield made of? Hint

Bronze and iron.
Oak and bronze.
Bronze only.
Maple and bronze.

8. What did the grip of a Spartan shield look like? Hint

There was a forearm strap on one side and a hand grip on the other.
There were two forearm straps, one on each side.
There was a forearm strap in the middle and a hand grip to its right.
There was a single hand grip.

9. What is the ancient Greek name for the Spartan shield? Hint

Aspis.
Dory.
Machaira.
Xiphos.

10. What color was the crest of the Spartan helmet? Hint

Black.
Red.
Brown.
It varied.

11. What type of crest did a Spartan platoon commander wear? (Kings also wore them). Hint

A black vertical crest
A black transverse crest
A red transverse crest
A red vertical crest

12. What was the only vulnerable part of a hoplite's face with his helmet on? Hint

The mouth.
The eyes.
The forehead.
The nose.

13. Of what material was the helmet made? Hint

Leather.
Iron.
Bronze.
Steel.

14. What part of the body did the greaves cover? Hint

The shin, knee, and ankles.
The forearm.
The elbow.
The wrist.

15. What part of the body did the bracers cover? Hint

The forearm.
The elbow.
The shin.
The ankle.

16. What was different about the Spartan body armor than that of other Greeks? Hint

They wore lamellar armor as opposed to the typical bronze cuirass.
They wore a steele cuirass as opposed to the typical bronze cuirass.
They wore leather cuirasses as opposed to lamellar armor.
They wore a bronze cuirass as opposed to the typical lamellar armor.

17. How was the cuirass worn? Hint

It was one solid piece put on over the head.
It was laced at the sides and buckled at the shoulders.
It was laced at the sides and shoulders.
It was buckled at the sides and shoulders.

18. What was the purpose of the red cloak? Hint

It was the honorary color of Ares.
It represents the Spartan blood shed.
Lykurgus made it one of their laws for no particular reason.
They wore it so their enemies would never see them bleed.

19. How was the cloak worn? Hint

It connected at the right side of the neck and covered all but the right side of the body.
It was worn as a cape that come just below the back.
It was worn as a cape that dragged the ground.
It could be worn in any variety of ways.

20. What did the Spartans wear under their cuirass? Hint

A toga.
A peplos.
Nothing.
A tunic.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the ancient Greek name for the Spartan shortsword?

Answer: Xiphos.

The Spartan shortsword was made for close quarters fighting (they would use them when their Spear broke or the phalanx broke formation) and therefore was very short compared to other Greek swords. The rest of the world found the tiny Spartan swords to be inferior. They did not know however, with what deadly precision these warriors used them.
2. How long was the Spartan shortsword?

Answer: 19 inches.

The Spartan xiphos was highly effective in close-quarters combat. Ultimatley, when shield to shield with your enemy and a hair's breadth away from your neighbor, the more maneuverable your sword, the better.
3. What was the total length of the Spartan spear?

Answer: 8 feet.

The Spartans called their spears "eight footers."
4. Of what material was the Spartan spearhead made?

Answer: Iron.

During the Bronze Age, bronze was the main material used in weapons. However, due to advancements later on, Greeks discovered that iron was a stronger and longer lasting metal.
5. What did the uniform letter all Spartans bore on their shields stand for?

Answer: Lakedaimon

The Spartans wore the only uniform military in Hellas (ancient Greece). They all wore the same armor and carried the same shield. Upon the shield was the painted letter lambda. This Greek L stood for Lakedaemon, the region of Sparta. Lakedaemon was also a god, the son of Zeus and a nymph, Tygete.

He was said to be the founder of this ancient city. We also derive the name of the mountain range of Sparta, Taygetos, from this immortal's mother.
6. What did the Spartans wear on their feet during battle?

Answer: They fought barefoot

The Spartans considered footwear for soldiers 'soft'. Already when a Spartan youth trained he wore nothing because it was believed that he would be more hardened for battle if he did not know the comfort of soft leather on his feet. (In films, however, Spartan soldiers are generally shown with sandals. Getting large numbers of actors to walk barefoot over rough ground is not practical).
7. Of what two materials was the Spartan shield made of?

Answer: Oak and bronze.

The bulk of the shield was composed of oak and was covered by a thinner layer of bronze. The total width of the shield was three feet and provided prtection for its bearer's whole body and a third of the man's to his right.
8. What did the grip of a Spartan shield look like?

Answer: There was a forearm strap in the middle and a hand grip to its right.

This grip was called the Argive grip. It came into use around the eigth or seventh century B.C. It made the Greek soldier much more maneuverable and stable.
9. What is the ancient Greek name for the Spartan shield?

Answer: Aspis.

Aspis literally means "tool of war." This name should not be confused with the species of snake that bears the same appellation.
10. What color was the crest of the Spartan helmet?

Answer: Red.

The crest was thought to give a soldier more height, therefore making him more frightening.
11. What type of crest did a Spartan platoon commander wear? (Kings also wore them).

Answer: A red transverse crest

Spartan platoon commanders commanded 32 men. Therefore, in order in to see who was giving orders, some distinction was needed to tell between the leader and others.
12. What was the only vulnerable part of a hoplite's face with his helmet on?

Answer: The eyes.

The hoplite was nearly invulnerable on the head, since a 2x1 hole at the eyes was the only opening in the helmet.
13. Of what material was the helmet made?

Answer: Bronze.

The material of choice for all hoplite helmets was bronze. The helmet had a thickness of about 1/16 of an inch. It provided protection for nearly the whole face and head but also restricted hearing and sight. The latter however, is not of the utmost importance considering that the hoplite fought the man directly in front of him.

He was almost never surrounded unless the phalanx broke formation. Even then the enemy would not encircle, but rather press on forward.
14. What part of the body did the greaves cover?

Answer: The shin, knee, and ankles.

Greaves were vital since the shield only covered down to the thighs. They too were made of bronze.
15. What part of the body did the bracers cover?

Answer: The forearm.

Bracers were needed to protect the soldier's arm when he reached out to thrust at an enemy.
16. What was different about the Spartan body armor than that of other Greeks?

Answer: They wore a bronze cuirass as opposed to the typical lamellar armor.

The cuirass was designed to resemble a very muscular upper body. It had two pectorials at the top and abdominal muscles that covered the area from the abs to the obliques. Lamellar, on the other hand, was made up of multiple layers of linen, leather, and bronze.

The bronze however, was very thin. Lamellar armor did not provide quite as much protection as the bronze cuirass did. Nonetheless, it would still protect extremely well from an enemy weapon.
17. How was the cuirass worn?

Answer: It was buckled at the sides and shoulders.

The cuirass was buckled at the sides and shoulders to make it easy for a soldier to slip into. Lamellar, worn by most other Greeks, had two leather shoulder straps that connected to the main body armor.
18. What was the purpose of the red cloak?

Answer: They wore it so their enemies would never see them bleed.

This was put in to place by Lykurgus, Sparta's strict lawmaker. The Spartans believed in showing no pain because it was is a sign of weakness and vulnerability. The same went for bleeding.
19. How was the cloak worn?

Answer: It connected at the right side of the neck and covered all but the right side of the body.

It was worn this way so that everything possible could be covered. However, seeing as the Spartan soldier had to be agile with his weapon there could be no cloak getting in the way of his right hand. Therefore, only the right side showed.
20. What did the Spartans wear under their cuirass?

Answer: A tunic.

The tunic was the everyday clothing for a Greek male. The Spartans would have also worn their cloaks in everday life. Women wore peplos.
Source: Author lakedaemonian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. 300 Spartans, 700 Thespians, 1 million Persians Difficult
2. Ancient Sparta Easier
3. Ancient Sparta Average
4. Spartan Government - A Detailed Look Very Difficult
5. Spartan Military Tough
6. Spartans Tough
7. Spartans Average
8. Tales of the Spartan Way of Life Average
9. The Battle of Thermopylae 480 B.C Average
10. The Rise of Sparta Average
11. The Spartans Tough
12. Thermopylae Average

12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us