FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Real Wyatt Earp
Quiz about The Real Wyatt Earp

The Real Wyatt Earp Trivia Quiz


Wyatt Earp lived a long and colorful life. Here are some questions about that life.

A multiple-choice quiz by steelman86. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. Old West

Author
steelman86
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
308,866
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
4047
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 71 (10/10), Guest 108 (7/10), Guest 64 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where and what year was Wyatt Earp born? Hint


Question 2 of 10
2. What was one of Wyatt's first jobs? Hint


Question 3 of 10
3. What famous lawman worked with him on the Dodge City police force? Hint


Question 4 of 10
4. According to Wyatt Earp, where did he meet John "Doc" Holiday? Hint


Question 5 of 10
5. Who was NOT involved in the "Shootout at the OK Corral"? Hint


Question 6 of 10
6. On December 3, 1896 Wyatt was the referee of what marquee boxing match? Hint


Question 7 of 10
7. Which future superstar, while working as a extra and prop man, met and talked with Wyatt Earp. Hint


Question 8 of 10
8. How many times was he shot during his life? Hint


Question 9 of 10
9. Which two Western stars were pallbearers at his funeral on January 13, 1929? Hint


Question 10 of 10
10. Who was quoted as saying, "No man can have a more loyal friend than Wyatt Earp, nor a more dangerous enemy."? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 71: 10/10
Feb 27 2024 : Guest 108: 7/10
Feb 22 2024 : Guest 64: 8/10
Feb 08 2024 : Guest 209: 6/10
Feb 04 2024 : Guest 47: 7/10
Jan 31 2024 : Guest 162: 7/10
Jan 31 2024 : wwwocls: 8/10
Jan 29 2024 : Guest 68: 4/10
Jan 26 2024 : Guest 75: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where and what year was Wyatt Earp born?

Answer: Monmouth, Illinois in 1848

Wyatt Berry Stapp Earp was born on March 19th, 1848, to Nicholas and Virginia Earp. He was named after his father's commanding officer in the Mexican-American War, Captain Wyatt Berry Stapp
2. What was one of Wyatt's first jobs?

Answer: teamster

Wyatt worked as a teamster hauling supplies during the construction of the Union Pacific Railroad in California. He also worked as a miner, buffalo hunter, farmer and gambler during his 80 years.
3. What famous lawman worked with him on the Dodge City police force?

Answer: Bat Masterson

William Barclay Masterson was offered the job by then Assistant City marshal, Wyatt Earp. Masterson brothers Jim and Ed also worked as lawmen in Dodge City. Ed was killed in Dodge trying to disarm a drunken cowboy on April 9, 1878.
4. According to Wyatt Earp, where did he meet John "Doc" Holiday?

Answer: Fort Griffin, Texas

The two met during the winter of 1877-78 and remained friends until Doc's death from tuberculosis in 1887. At the time of Doc's death Wyatt wrote, "I found him a loyal friend and good company."
5. Who was NOT involved in the "Shootout at the OK Corral"?

Answer: James Earp

James was the owner of the Sampling Room Saloon in Tombstone at the time but he was not involved in the gunfight.
6. On December 3, 1896 Wyatt was the referee of what marquee boxing match?

Answer: Fitzsimmons vs Sharkey

Wyatt declared Sharkey the winner even though Fitzsimmons appeared, by all accounts, to be the winner of the fight.
7. Which future superstar, while working as a extra and prop man, met and talked with Wyatt Earp.

Answer: John Wayne

The young Marion Morrison (John Wayne) would later tell people that he based some of his portrayal of Old West lawmen on those conversations.
8. How many times was he shot during his life?

Answer: 0

Amazingly, there are no accounts of him being wounded. He did have the heel of his boot shot off, and at the OK Corral he had at least one bullet hole in his coat.
9. Which two Western stars were pallbearers at his funeral on January 13, 1929?

Answer: William S. Hart and Tom Mix

They had become friends with Wyatt when he moved to Hollywood.
10. Who was quoted as saying, "No man can have a more loyal friend than Wyatt Earp, nor a more dangerous enemy."?

Answer: Bat Masterson

Masterson and Earp were loyal friends for over 44 years.
Source: Author steelman86

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us