FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Truly Patriotic
Quiz about Truly Patriotic

Truly Patriotic? Trivia Quiz


Do you know the origins of some of the most patriotic songs? Some may surprise you. Good luck!

A multiple-choice quiz by sidevine. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History

Author
sidevine
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
292,602
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2554
Last 3 plays: Mikeytrout44 (9/10), psnz (10/10), Guest 12 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. This tune was originally sung by British troops during the American Revolution, mocking the American soldiers they were fighting against. What is the name of the song?

Answer: (Two Words)
Question 2 of 10
2. This song was written by a captive aboard a British ship during the attack of Ft. McHenry in the War of 1812. Hint


Question 3 of 10
3. This song, although often played at many 4th of July celebrations, was actually written to commemorate the opening of a Moscow church in 1882. Hint


Question 4 of 10
4. This song was written by the wife of a Boston abolitionist after visiting a Union camp on the Potomac. Hint


Question 5 of 10
5. This song was written to the tune of the British national anthem "God Save the King". Hint


Question 6 of 10
6. This was written for the musical "George Washington Jr." in 1906 by George Cohan. Hint


Question 7 of 10
7. This song was originally written as part of show by Irving Berlin, but was pulled because it did not fall in line with the rest of the show's comedic tone. Hint


Question 8 of 10
8. This song was written in response to God Bless America in 1940. Hint


Question 9 of 10
9. "God Bless America" was performed by Kate Smith on Armistice Day in 1938.


Question 10 of 10
10. "The Battle Hymn of the Republic" was the inspiration for the title of John Steinbeck's novel "The Grapes of Wrath".



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 20 2024 : Mikeytrout44: 9/10
Jul 17 2024 : psnz: 10/10
Jul 03 2024 : Guest 12: 2/10
Jul 02 2024 : Guest 208: 6/10
Jul 01 2024 : Guest 172: 5/10
Jun 27 2024 : Peachie13: 9/10
Jun 27 2024 : Guest 147: 2/10
Jun 27 2024 : masfon: 7/10
Jun 27 2024 : wjames: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This tune was originally sung by British troops during the American Revolution, mocking the American soldiers they were fighting against. What is the name of the song?

Answer: Yankee Doodle

It has since become Connecticut's state song.
2. This song was written by a captive aboard a British ship during the attack of Ft. McHenry in the War of 1812.

Answer: The Star Spangled Banner

It became America's national anthem by President Wilson's executive order in 1916. Congress confirmed this order in 1931.
3. This song, although often played at many 4th of July celebrations, was actually written to commemorate the opening of a Moscow church in 1882.

Answer: The 1812 Overture

Written by Pyotr Tchaikovsky, this commemorates a war of 1812. Just not the one in America. Instead it commemorates Russia's victories over Napoleon.
4. This song was written by the wife of a Boston abolitionist after visiting a Union camp on the Potomac.

Answer: The Battle Hymn of the Republic

It is considered the unofficial anthem of the Republican Party.
5. This song was written to the tune of the British national anthem "God Save the King".

Answer: My Country, Tis of Thee

It was originally performed at a children's Independence Day celebration in 1831.
6. This was written for the musical "George Washington Jr." in 1906 by George Cohan.

Answer: You're a Grand Ole Flag

This is also the first song from a musical to sell over one million copies of sheet music.
7. This song was originally written as part of show by Irving Berlin, but was pulled because it did not fall in line with the rest of the show's comedic tone.

Answer: God Bless America

"When looking for peaceful song as war loomed in Europe two decades later, Berlin pulled this tune off the shelves and modified it to reflect the current conditions." (Livescience.com)
8. This song was written in response to God Bless America in 1940.

Answer: This Land is Your Land

Woody Guthrie was unhappy with Irving Berlin's song and wrote this in response to it.
9. "God Bless America" was performed by Kate Smith on Armistice Day in 1938.

Answer: True

This performance gave this song national acclaim.
10. "The Battle Hymn of the Republic" was the inspiration for the title of John Steinbeck's novel "The Grapes of Wrath".

Answer: True

It would later inspire American soldiers in World War II and civil rights activist in the 1960s.
Source: Author sidevine

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us