FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Wellingtons Soldiers
Quiz about Wellingtons Soldiers

Wellington's Soldiers Trivia Quiz


Under Wellington, the British Army became a force to be reckoned with during the Napoleonic Wars. Here are a few questions about the finest fighting force in that period.

A multiple-choice quiz by beterave. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. War History
  8. »
  9. Napoleonic Wars

Author
beterave
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
337,797
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
443
- -
Question 1 of 10
1. What did to 'take the King's Shilling' mean? Hint


Question 2 of 10
2. The King's Regiment (8th Regiment of Foot) is one of the oldest and finest regiments in the British Army. Which city is that regiment affiliated with? Hint


Question 3 of 10
3. During the Napoleonic Wars, what was a 'chosen man' in the British Army? Hint


Question 4 of 10
4. Which branch of infantry used the hunting horn emblem? Hint


Question 5 of 10
5. The 95th Rifles were experts at sharpshooting and skirmishing. What were their nicknames? Hint


Question 6 of 10
6. How were grenadiers chosen in the British Army during the Napoleonic Wars? Hint


Question 7 of 10
7. Who were the only troops allowed to wear mustaches in the British Army during the Napoleonic wars? Hint


Question 8 of 10
8. During the Napoleonic Wars, what was the most common form of punishment in the British Army? Hint


Question 9 of 10
9. Every soldier was issued a pair of shoes. What are straight-lasted shoes? Hint


Question 10 of 10
10. The British trotter pack was uncomfortable to carry on long marches. What did the soldiers call the ailment associated with the pack? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 11 2024 : wellenbrecher: 10/10
May 31 2024 : Guest 96: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What did to 'take the King's Shilling' mean?

Answer: to agree to join the army

Taking the King's Shilling was an agreement to join the army. This was often done with a degree of trickery or coercion. This included going to debtors and alehouses to enlist recruits.
2. The King's Regiment (8th Regiment of Foot) is one of the oldest and finest regiments in the British Army. Which city is that regiment affiliated with?

Answer: Liverpool

The King's Regiment is affiliated with the City of Liverpool. The majority of the English regiments are county regiments; the King's Regiment was recruited entirely from Liverpool.
3. During the Napoleonic Wars, what was a 'chosen man' in the British Army?

Answer: a lance corporal

A chosen man was a lance corporal who served as an assistant NCO. Unlike a full corporal, who would later be promoted, a lance corporal was appointed without a guarantee of becoming an NCO. Nonetheless, men in the ranks always refered to him as 'corporal'.
4. Which branch of infantry used the hunting horn emblem?

Answer: the light infantry

The light infantry used the hunting horn emblem along with green facings on their jacket. They specialized in skirmishing and scouting.
5. The 95th Rifles were experts at sharpshooting and skirmishing. What were their nicknames?

Answer: the grasshoppers

The green clad riflemen of the 95th were nicknamed the grasshoppers. Armed with the Baker Rifle and fitted in blackened leather, they were the forerunners of the Rifle Brigade.
6. How were grenadiers chosen in the British Army during the Napoleonic Wars?

Answer: by height and strength

Grenadiers were chosen by height and strength in all the European armies during that era. The Foot Guards were paid better and maintained a higher degree of discipline on the march and in battle.
7. Who were the only troops allowed to wear mustaches in the British Army during the Napoleonic wars?

Answer: the hussars

The flamboyant hussars (light cavalry) were the only soldiers allowed to wear mustaches. This led to them being called 'foreigners' by the other ranks.
8. During the Napoleonic Wars, what was the most common form of punishment in the British Army?

Answer: flogging

Flogging was carried out while the company was assembled in formation and the unfortunate given 'stripes'.
9. Every soldier was issued a pair of shoes. What are straight-lasted shoes?

Answer: shoes that fit either foot

Straight-lasted shoes were shoes that would fit either foot. They were terribly uncomfortable and said to cause real foot problems.
10. The British trotter pack was uncomfortable to carry on long marches. What did the soldiers call the ailment associated with the pack?

Answer: pack palsy

The wooden Trotter pack produced an ailment that the soldiers called pack palsy. This included chafing, soreness and constricted breathing from the front pack straps.
Source: Author beterave

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us