FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Battle of Trafalgar
Quiz about The Battle of Trafalgar

The Battle of Trafalgar Trivia Quiz


Admiral Horatio Lord Nelson inflicted a crushing defeat on Napoleon at the Battle of Trafalgar. Take this quiz to see how much you know about this epic engagement at sea.

A multiple-choice quiz by cryppie. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. War History
  8. »
  9. Napoleonic Wars

Author
cryppie
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,646
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2254
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 217 (6/10), Guest 86 (9/10), psnz (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. On what date did the Battle of Trafalgar begin? Hint


Question 2 of 10
2. What did Nelson call his plan to defeat the opposing fleet at the Trafalgar? Hint


Question 3 of 10
3. What was the name of Nelson's flagship at Trafalgar? Hint


Question 4 of 10
4. The enemy fleet that Nelson faced at Trafalgar was comprised of ships from which nations? Hint


Question 5 of 10
5. What famous words did Nelson signal to his fleet when engagement was imminent? Hint


Question 6 of 10
6. How long did the Battle of Trafalgar last? Hint


Question 7 of 10
7. What do most historians believe were Nelson's last words? Hint


Question 8 of 10
8. Who assumed command of the British fleet after Nelson was killed? Hint


Question 9 of 10
9. How was Nelson killed during the battle of Trafalgar? Hint


Question 10 of 10
10. Nelson was buried at sea after he fell mortally wounded at Trafalgar.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 22 2024 : Guest 217: 6/10
Jul 21 2024 : Guest 86: 9/10
Jul 17 2024 : psnz: 10/10
Jul 11 2024 : Guest 106: 1/10
Jul 10 2024 : Guest 75: 7/10
Jul 07 2024 : Guest 98: 9/10
Jul 07 2024 : Guest 67: 6/10
Jul 02 2024 : Guest 70: 7/10
Jul 01 2024 : Guest 86: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On what date did the Battle of Trafalgar begin?

Answer: October 21, 1805

It also ended on October 21, 1805.

August 22, 1805 was the day Nelson returned to Portsmouth, England after searching for French Admiral Pierre de Villenueve in the West Indies. Villenueve also commanded the Franco-Spanish combined fleet at Trafalgar.

September 27, 1805 was the day Nelson arrived off Cadiz, Spain to wait for the Franco-Spanish fleet to sortie.

October 19, 1805 was the day the Franco-Spanish fleet left Cadiz.
2. What did Nelson call his plan to defeat the opposing fleet at the Trafalgar?

Answer: The Nelson Touch

"The Nelson Touch" called for the Franco-Spanish line to be broken in two places, resulting in terrific confusion. His fleet would then attack the center and rear of the enemy's line, forcing the remainder of the enemy's fleet to reverse course to defend the cutoff ships, taking them out of the battle for what Nelson hoped to be a considerable period of time.
3. What was the name of Nelson's flagship at Trafalgar?

Answer: HMS Victory

Nelson was captain of HMS Agamemnon at the Battle of Cape St. Vincent in 1797, where he helped defeat the Spanish Fleet.

HMS Royal Sovereign was Vice Admiral Cuthbert Collingwood's ship at Trafalgar.

HMS Dreadnought was one of Nelson's ships of the line at Trafalgar.
4. The enemy fleet that Nelson faced at Trafalgar was comprised of ships from which nations?

Answer: France and Spain

Napoleon controlled the Spanish Navy as part of the terms of surrender following France's defeat of Spain in 1795 after Spain invaded France. The Spanish sailors understandably resented being forced to serve Napoleon and were known to murder any French sailor foolish enough to walk the streets of Cadiz alone.
5. What famous words did Nelson signal to his fleet when engagement was imminent?

Answer: "England expects that every man will do his duty."

Nelson's original message was, "Nelson confides that every man will do his duty." His chief signalman, Lieutenant John Pasco, persuaded Nelson to change 'confides' to 'expects' since the word 'expects' was in the signal corps vocabulary while 'confides' would have to be spelled out.

Another officer persuaded Nelson to use 'England' rather than his own name in the message. The wording caused some resentment among the men of the fleet as they took the message to question their devotion to duty.
6. How long did the Battle of Trafalgar last?

Answer: Five hours

The battle began at 12:00 hours and was over by 17:00 hours. In five hours, the combined Franco-Spanish fleet of 33 ships surrendered 17 ships and one was sunk. Nelson's fleet numbered 27 ships of the line. All survived the battle and none were surrendered to the enemy.
7. What do most historians believe were Nelson's last words?

Answer: "Thank God, I have done my duty."

Nelson did tell ship's surgeon Beatty, "Mr. Beatty, you can do nothing for me."

Nelson's affair with Lady Emma Hamilton, the wife of the British ambassador to Naples, was widely known and he did implore Captain Thomas Hardy, "Take care of my dear Lady Hamilton, Hardy," before he expired.
8. Who assumed command of the British fleet after Nelson was killed?

Answer: Vice-Admiral Cuthbert Collingwood

Vice-Admiral Cuthbert Collingwood was a close friend of Nelson and commanded the southern column of the British fleet at Trafalgar. He saw the battle through and secured victory for England.

Captain Thomas Hardy was Captain of HMS Victory, Nelson's flagship.

Vice-Admiral Sir Robert Calder prevented the Franco-Spanish fleet from invading England in August 1805, an act for which he stood court-martial because he was not aggressive enough for some at the admiralty. He was exonerated.

Guy Fawkes was an English soldier and member of a group of who attempted to carry out the Gunpowder Plot on 5 November 1605. Ironically, word of the Royal Navy's victory at Trafalgar arrived in England on Guy Fawkes' Day in 1805.
9. How was Nelson killed during the battle of Trafalgar?

Answer: Gunshot wound

Modern study posits that Nelson was hit by a ricocheting bullet rather than shot directly. Regardless, the bullet punctured Nelson's left lung, broke two ribs, and severed an artery before lodging in his spine. Nelson suffered for several hours before succumbing to his wounds and was able to describe his injury to ship's surgeon, William Beatty.
10. Nelson was buried at sea after he fell mortally wounded at Trafalgar.

Answer: False

The custom at the time was to send corpses over the side, but Nelson implored Captain Thomas Hardy, Captain of HMS Victory, to not throw him over the side to which Hardy replied, "Oh, no, certainly not." Nelson was given a state funeral and was buried at St. Paul's Cathedral. His victory at Trafalgar ensured his status as a British hero of the highest order.
Source: Author cryppie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us