Quiz about World History and Geography Tidbits
Quiz about World History and Geography Tidbits

World History and Geography Tidbits Quiz


Some interesting geography and history questions.

A multiple-choice quiz by chessart. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. World History for Experts

Author
chessart
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
81
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
3 / 10
Plays
5981
Last 3 plays: Vetty15 (7/10), Guest 24 (1/10), Guest 120 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Romans used the phrase 'ne plus ultra' to refer to what geographical feature? Hint

the island of Crete
the Alps
the Rock of Gibraltar
the island of Sicily

2. The impeachment and trial of Warren Hastings lasted how long in the British Parliament? Hint

3 months
3 years
9 months
9 years

3. When crossing through the Panama Canal from the Pacific Ocean to the Atlantic Ocean, what direction are you going? Hint

Northwest
East
North
Southeast

4. How many countries border Turkey? Hint

8
6
2
4

5. Why did Queen Elizabeth I imprison Sir Walter Raleigh in the Tower of London? Hint

She objected to his efforts to make smoking fashionable.
His expeditions to the new world were draining the Crown's resources.
She was displeased with Raleigh's love affair with one of her maids of honor.
She mistakenly thought he was part of a plot to overthrow her.

6. About what per cent of Indonesia's 17,000 islands are inhabited? Hint

50 per cent
35 per cent
20 per cent
5 per cent

7. Which is the Westernmost of the following European cities? Hint

Paris, France
London, England
Lisbon, Portugal
Dublin, Ireland

8. Which of the following cities is closest in latitude to San Francisco? Hint

Athens, Greece
London, England
Paris, France
Rome, Italy

9. What country is the world's oldest democracy? Hint

Iceland
Denmark
England
Norway

10. Which country was the first created with the help of the United Nations? Hint

Eritrea
Libya
Ghana
Zimbabwe


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Romans used the phrase 'ne plus ultra' to refer to what geographical feature?

Answer: the Rock of Gibraltar

Loosely meaning 'go beyond at your peril'. What was beyond the Rock was of course unknown at that time. Strategically important, Gibraltar was ceded to Great Britain by Spain in the 1713 Treaty of Utrecht. In a 1967 referendum, Gibraltarians ignored Spanish pressure and voted overwhelmingly to remain a British dependency.
2. The impeachment and trial of Warren Hastings lasted how long in the British Parliament?

Answer: 9 years

The impeachment proceeding was started by Edmund Burke in 1786, following the return of Hastings from his post as Governor-General of India the year before. Finally, in 1795 the House of Lords acquitted {Hastings;} out of 29 members voting the most the House Managers could muster for conviction on any of the charges was 6 votes.
3. When crossing through the Panama Canal from the Pacific Ocean to the Atlantic Ocean, what direction are you going?

Answer: Northwest

Panama lies roughly in the shape of a semi-circle with the opening to the South. At the point where the Panama canal cuts through it, the Atlantic side is actually Northwest of the Pacific side. In fact, when a ship exits the Canal on the Atlantic side, it is 22 miles WEST of where it was when it entered the Canal on the Pacific side.
4. How many countries border Turkey?

Answer: 8

It is surprising that this many countries border Turkey, given that 75 per cent of its border is water. The 8 countries, along with the length of the common borders, are: Armenia (268 km), Azerbaijan (9 km), Bulgaria (240 km), Georgia (252 km), Greece (206 km), Iran (499 km), Iraq (331 km), and Syria (822 km).
5. Why did Queen Elizabeth I imprison Sir Walter Raleigh in the Tower of London?

Answer: She was displeased with Raleigh's love affair with one of her maids of honor.

After his release from the Tower, he married the lady involved, Bessie Throckmorton. It was later, during the reign of James I, that he was framed for plotting against the throne, and he was eventually beheaded in 1618.
6. About what per cent of Indonesia's 17,000 islands are inhabited?

Answer: 35 per cent

Out of the 17,000 islands in the archipelago that is Indonesia, about 6,000 are inhabited. This seems an amazingly high number of inhabited islands, and accounts for Indonesia now being the 4th-most populated country in the world. How in the world would you govern a country spread out over that many islands?
7. Which is the Westernmost of the following European cities?

Answer: Lisbon, Portugal

Lisbon is on the Westernmost point of the Iberian Peninsula, putting it farther West than even Dublin.
8. Which of the following cities is closest in latitude to San Francisco?

Answer: Athens, Greece

Even Athens is a bit farther North than San Francisco, while the others are considerably farther North.
9. What country is the world's oldest democracy?

Answer: Iceland

The Althing, the Icelandic parliament, was established in 930.
10. Which country was the first created with the help of the United Nations?

Answer: Libya

In November of 1949 the UN General Assembly approved a resolution stating that Libya should become independent as soon as possible. A United Nations Commissioner was appointed for the purpose of assisting the people of Libya in the formation of the constitution and the establishment of an independent government.

Historically, the administration of Libya had been united for only a few years, and those under Italian rule, so forming a unified nation out of the three provinces of Libya was a daunting task.

However, in due course a National Constituent Assembly was created, in which each of the three provinces was equally represented, and the assembly offered the throne to Idris, who on December 24, 1951, proclaimed the independence of the United Kingdom of Libya as a sovereign state.
Source: Author chessart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 03 2022 : Vetty15: 7/10
Nov 24 2022 : Guest 24: 1/10
Nov 24 2022 : Guest 120: 5/10
Nov 24 2022 : Guest 81: 1/10
Nov 24 2022 : Guest 108: 0/10
Nov 24 2022 : Guest 172: 1/10
Nov 24 2022 : Guest 94: 5/10
Nov 24 2022 : Smacdown: 2/10
Nov 24 2022 : Guest 142: 1/10

Score Distribution

quiz
12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us