FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Walk Among the Trees
Quiz about A Walk Among the Trees

A Walk Among the Trees Trivia Quiz


While out on a walk around my house, I've taken some photographs of the many beautiful and leafy trees. Can you identify them based on these pictures and some other clues. Enjoy!

A photo quiz by zebra101. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Flowers, Plants & Gardens
  8. »
  9. Trees

Author
zebra101
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
367,935
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
840
Last 3 plays: Envirodoc (10/10), dmaxst (4/10), Guest 147 (8/10).
-
Question 1 of 10
1. This state tree of Missouri is located right next to my front door. One Christian legend claims that Jesus's cross was made of its wood. What tree is this? Hint


Question 2 of 10
2. The leaves and seeds of this tree are poisonous to some livestock and the wood is often used to make furniture and for smoking different foods. What tree is it? Hint


photo quiz
Question 3 of 10
3. One species of this tree is known as the Judas tree as it is said Judas Iscariot hanged himself from one after betraying Jesus Christ. What tree planted near my mailbox, which is covered with small pink flowers in early spring, does this describe? Hint


Question 4 of 10
4. Known as the "The Watchful Tree" because of impressions that look like eyes in its bark, what tree, located at the end of my sidewalk, is the national tree of both Finland and Russia? Hint


photo quiz
Question 5 of 10
5. Found near my little creek, which of these trees is known for being well suited to enduring floods and erosion, as well as being the state tree of Kansas, Nebraska, and Wyoming? Hint


Question 6 of 10
6. In the same family as ebony, what tree grows fruit known as "God's pear", which attract deer to my yard? Hint


photo quiz
Question 7 of 10
7. Turkey is the world's number one commercial producer of the fruit from which of these trees, which is in the same genus as plums and peaches? Hint


Question 8 of 10
8. Not exactly leafy, this evergreen tree has an edible inner bark and the needles can be used to make a tea, both of which are high in vitamins A and C. Which of the following is it? Hint


photo quiz
Question 9 of 10
9. This tree is used to make syrup and its leaf is found on the Canadian flag. What tree is it?

Answer: (One Word)
Question 10 of 10
10. Which of these fruit trees is given as a gift in the song "The Twelve Days of Christmas" and is found in all continents except Antarctica? Hint


photo quiz

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
May 08 2024 : Envirodoc: 10/10
May 02 2024 : dmaxst: 4/10
Apr 26 2024 : Guest 147: 8/10
Apr 16 2024 : bradez: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This state tree of Missouri is located right next to my front door. One Christian legend claims that Jesus's cross was made of its wood. What tree is this?

Answer: dogwood

Dogwood trees grow in every continent except Antarctica. Their four-petaled flowers come in white, pink, and red. The dogwood flower is the state flower of North Carolina. Small fruit grow on the trees and, depending on the species, are either edible or toxic to humans.

Although a Christian legend speaks of Jesus's cross being made of dogwood, there is no mention of it in the Bible. The story continues by saying that after Jesus was resurrected, he changed the dogwood trees, making them smaller and twisted so they could not be used to build any more crosses. The tree's flowers, which bloom around Easter, are said to represent the cross, with the dark marks on the end of the petals being the nails and the spiky stamens being the Crown of Thorns.
2. The leaves and seeds of this tree are poisonous to some livestock and the wood is often used to make furniture and for smoking different foods. What tree is it?

Answer: oak

There are around 600 species of oak tree, which grow throughout the Northern Hemisphere. Their seeds are called acorns. Its wood is often used to make barrels for alcoholic drinks, which affects the taste. Although acorns are toxic to cattle, horses, sheep, and goats, they are safe to eat for humans. Oak leaves are featured on Estonia's coat of arms.
3. One species of this tree is known as the Judas tree as it is said Judas Iscariot hanged himself from one after betraying Jesus Christ. What tree planted near my mailbox, which is covered with small pink flowers in early spring, does this describe?

Answer: redbud

There are about ten species of redbud, which grow in Asia, Europe, and North America. Its wood is used to make decorative items.

The Judas tree, or European redbud, is the tree which Judas Iscariot is said to have hanged himself from, though there is no evidence of this in the Bible. Like the dogwood, Jesus is said to have later made this tree smaller and weaker.
4. Known as the "The Watchful Tree" because of impressions that look like eyes in its bark, what tree, located at the end of my sidewalk, is the national tree of both Finland and Russia?

Answer: birch

Birch trees are native to Asia, Europe, and North America. They are known for their papery bark. The tree is used in the making of many things, including soap, shampoo, leather, and dyes. Their wood is often used to make drums and guitars. It is the state tree of New Hampshire.
5. Found near my little creek, which of these trees is known for being well suited to enduring floods and erosion, as well as being the state tree of Kansas, Nebraska, and Wyoming?

Answer: cottonwood

Cottonwood trees are in the same family as poplars and aspens. They grow in North America, Europe, and Asia. Its wood is often used as timber. Its bark is popular among wood carvers because it is so soft. Because is roots easily, it is considered a poor wood fuel.
6. In the same family as ebony, what tree grows fruit known as "God's pear", which attract deer to my yard?

Answer: persimmon

Persimmon trees grow in every continent except Antarctica. Its wood is considered bad for furniture making due to the fact that the wood cracks easily and is hard to process. Some things that are made with it include billiard cues, drumsticks, and golf clubs.

The tree's genus, Diospyros, means "divine fruit" in Greek, leading to the nickname "God's pear". They can be eaten raw, dried, or cooked. China is the world's number one commercial producer of persimmons.
7. Turkey is the world's number one commercial producer of the fruit from which of these trees, which is in the same genus as plums and peaches?

Answer: cherry

Cherry trees are a member of the genus Prunus, which consists of many stone fruit trees. They grow in all continents except for Antarctica. They provide food for the caterpillars of many butterflies and moths. Cherry blossoms are known for their beauty. Not all cherry trees grow fruit.
8. Not exactly leafy, this evergreen tree has an edible inner bark and the needles can be used to make a tea, both of which are high in vitamins A and C. Which of the following is it?

Answer: pine

Pines trees are known for their cones and needles. They live mostly throughout the Northern Hemisphere, but some species have been introduced in the Southern Hemisphere. Their wood is used as timber. They are also used as Christmas trees.
9. This tree is used to make syrup and its leaf is found on the Canadian flag. What tree is it?

Answer: maple

Maple trees live in Asia, Europe, northern Africa, and North America. They are often chosen to be used as bonsai. They are also known for their beautiful autumn foliage. The sap of the sugar maple is used to make maple syrup, sugar, and taffy. Their wood is also used for furniture and musical instruments.

It is the national tree of Canada, with its leaf featured on the country's flag and coat of arms.
10. Which of these fruit trees is given as a gift in the song "The Twelve Days of Christmas" and is found in all continents except Antarctica?

Answer: pear

The pear tree is in the genus Pyrus. There are about thirty species of pears grown throughout the world. Not all of the species grow fruit. Their flowers are white with five petals. Its wood is used to make woodwind instruments and furniture. According to the popular Christmas song, the gift given on the first day of Christmas is "a partridge in a pear tree".
Source: Author zebra101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Authoring Masterclass - Team Looney:

In 2014 we ran a Masterclass challenge, in which teams of four worked with an editor to write quizzes with six different focus areas chosen to make us take a look at how we approach the art of quiz writing. These quizzes were produced by my team.

  1. From a Cloud's Peak, ten Virginians Speak Tough
  2. Noble Warriors Average
  3. Great Hamburgers! Average
  4. Fish in a Tool Shed Tough
  5. Bitter Knitters Average
  6. Towards the Ancient Theater of Epidaurus Average
  7. Straight On Till Morning Average
  8. From Here to There Average
  9. Let's Go to Laos Average
  10. Into the Fire Average
  11. Myths and History in Greek Geography Tough
  12. Czechia Easier

5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us