FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Boggled about Boggle
Quiz about Boggled about Boggle

Boggled about Boggle Trivia Quiz


A quiz about the rules and history of the game of Boggle. I hope you enjoy the quiz.

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Board Games
  8. »
  9. American Board Games

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
218,638
Updated
Apr 01 24
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1065
- -
Question 1 of 10
1. In the standard 4X4 arrangement, what is the minimum number of letters for an acceptable word? Hint


Question 2 of 10
2. If two competing players both list the same word, how many points do they each get for that word? Hint


Question 3 of 10
3. How many points is a five letter word worth in the standard Boggle game? Hint


Question 4 of 10
4. Of the following choices, which is an acceptable Boggle word play? Hint


Question 5 of 10
5. In what year was Boggle invented? Hint


Question 6 of 10
6. What individual invented the game of Boggle? Hint


Question 7 of 10
7. How many minutes are allowed per round in a standard Boggle game Hint


Question 8 of 10
8. Find the highest scoring word in the following Boggle formation:
S A H J
T R I E
O V N D
U B W I

Answer: (One Word (the word is eight letters long and one of the rows is not used))
Question 9 of 10
9. How many points are deducted from a player's score if he/she plays an invalid word? Hint


Question 10 of 10
10. How many words can be made from this combination of letters: "aet" Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 03 2024 : Guest 108: 10/10
Apr 28 2024 : Johnmcmanners: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the standard 4X4 arrangement, what is the minimum number of letters for an acceptable word?

Answer: 3

In some 5X5 board arrangements the minimum is four letters. There are over 100 acceptable three letter words in Boggle.
2. If two competing players both list the same word, how many points do they each get for that word?

Answer: 0

This feature encourages players to find more difficult words. However, in games with greater than two players, many obscure words are likely to be found by multiple players.
3. How many points is a five letter word worth in the standard Boggle game?

Answer: 2

The point values are as follows: 3-4 letters = 1 point, 5 letters = 2 points, 6 letters = 3 points, 7 letters = 5 points, 8+ letters = 11 points.
4. Of the following choices, which is an acceptable Boggle word play?

Answer: Making a plural form of a noun.

Plurals are a very easy way to find words and score points in Boggle. The same letter may be used in a word if it is on a different tile. Proper nouns and two letter words are not acceptable word plays.
5. In what year was Boggle invented?

Answer: 1972

At its inception Boggle was designed to be portable, easy to learn, and incredibly addicting. I feel it succeeds on all levels.
6. What individual invented the game of Boggle?

Answer: Allan Turoff

Miyamoto is a mastermind behind many Nintendo games, Butts was the inventor of Scrabble, and Disney founded an entertainment company.
7. How many minutes are allowed per round in a standard Boggle game

Answer: 3

Three minutes is the official time as per the rules, but as with all games, players can agree to amend the rules to their liking.
8. Find the highest scoring word in the following Boggle formation: S A H J T R I E O V N D U B W I

Answer: Strained

Be on the lookout for -ed, -er, and -ing endings to words as they usually provide endings for multiple words.
9. How many points are deducted from a player's score if he/she plays an invalid word?

Answer: 0

No points are lost if your word is not valid. This feature enables players to play quickly and not get penalized for making a mistake or trying a new word combination.
10. How many words can be made from this combination of letters: "aet"

Answer: 5

The following words can be made: eat, eta, ate, tae, tea.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Family Fun Games:

Break out the board games

  1. Board Game Mania Easier
  2. Trivial Pursuit through the Years Average
  3. Rook - The Card Game Average
  4. Boggled about Boggle Tough
  5. Monopoly : Round 1 Very Difficult
  6. Monopoly : Round 2 Tough

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us