FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Monopoly  Round 2
Quiz about Monopoly  Round 2

Monopoly : Round 2 Trivia Quiz


Ten more questions on the property trading game that we all know and love. All questions are based on the standard U.S. game board. Best of luck.

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Board Games
  8. »
  9. Monopoly

Author
Triviaballer
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
220,314
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1507
- -
Question 1 of 10
1. What property has the greatest ratio between it's rental value with a hotel to it's cost to build that hotel? For example, the ratio for Mediterranean Ave. would be equal to 1 (rental value with hotel = $250, 4 houses & 1 hotel * $50 = $250, $250/$250 = 1). Note, do not add the cost of houses on other properties in the same color set in the individual property's calculation. Hint


Question 2 of 10
2. When auctioning properties, what is the correct format to conduct the auction? Hint


Question 3 of 10
3. What is the most frequent combined dice roll in a game of Monopoly? An easy way to remember this is to add the two opposite sides of a die together. Hint


Question 4 of 10
4. If a player has $1,400 in cash and owns St. Charles Place, North Carolina Ave., Reading Railroad, Atlantic Ave., and Boardwalk, should the player elect to pay $200 if he/she lands on the "Income Tax - Pay 10% or $200" spot?


Question 5 of 10
5. What is the greatest number of consecutive squares with a property on the game board? Hint


Question 6 of 10
6. If a player owns a mortgaged Virginia Ave., a mortgaged States Ave. and an unmortgaged St. Charles Place., what is the rent to be received if another player lands on St. Charles Place. Hint


Question 7 of 10
7. Is it possible to become bankrupt upon landing on a Community Chest spot card reading "You are assessed for street repairs - $40 per house, $115 per hotel".


Question 8 of 10
8. Assuming that a player has a monopoly (all of the properties for that color set) for the property in question, what property has the greatest ratio between its rental value with one house to its unimproved rental value. For example, Mediterranean Ave.'s ratio would be 2.5 ($10 / ($2*2)). Hint


Question 9 of 10
9. Not including utilities and railroads, in what increment do rental values increase as one travels around the board starting from Go. Note, the rental values of Park Place and Boardwalk do not follow this pattern. Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following properties is a player unable to be advanced to if he/she lands on a Chance spot? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What property has the greatest ratio between it's rental value with a hotel to it's cost to build that hotel? For example, the ratio for Mediterranean Ave. would be equal to 1 (rental value with hotel = $250, 4 houses & 1 hotel * $50 = $250, $250/$250 = 1). Note, do not add the cost of houses on other properties in the same color set in the individual property's calculation.

Answer: Connecticut Ave.

The ratio for Connecticut Ave. is 2.4 ($600/$250 = 2.4). Boardwalk's ratio is 2, Baltic's ratio is 1.8, and Illinois' ratio is 1.47. The light blue set has the highest ratio of rental value to cost of building and is therefore desirable early in the game to try and obtain a quick victory.
2. When auctioning properties, what is the correct format to conduct the auction?

Answer: Start bidding at 10% of the property's price and continue upward in 10% increments until sold.

It is very rare that a player should ever auction a property. It is always advantageous to have a least one property of every colored set so that if another player loses, you can block a monopoly from forming for the player that beat him/her.
3. What is the most frequent combined dice roll in a game of Monopoly? An easy way to remember this is to add the two opposite sides of a die together.

Answer: 7

Of course this is only true in the long-run. There are 36 possible rolls with six possibilities (1,6), (6,1), (2,5), (5,2), (3,4), (4,3) for a 7.
4. If a player has $1,400 in cash and owns St. Charles Place, North Carolina Ave., Reading Railroad, Atlantic Ave., and Boardwalk, should the player elect to pay $200 if he/she lands on the "Income Tax - Pay 10% or $200" spot?

Answer: Yes

The 10% tax is on ALL of your assets. It is a common misconception that the 10% is only on your cash. The 10% is on your cash and the mortgage value (half of the property's price) of your properties and buildings. In this example, the player would have $2,050 of total assets (1,400+70+150+100+130+200). A 10% tax would cost $205. Therefore the player should pay $200.
5. What is the greatest number of consecutive squares with a property on the game board?

Answer: 7

The seven property stretch shortly after Free Parking consists of Indiana Ave., Illinois Ave., B&O Railroad, Atlantic Ave., Ventnor Ave., Water Works, and Marvin Gardens.
6. If a player owns a mortgaged Virginia Ave., a mortgaged States Ave. and an unmortgaged St. Charles Place., what is the rent to be received if another player lands on St. Charles Place.

Answer: $20

Rental values are doubled on all unmortgaged properties in a monopoly regardless of the status of the other properties in a set. Houses are not allowed to be built if there is a mortgaged property in the set. In this example, the normal rental value of $10 on St. Charles Place is doubled to $20.
7. Is it possible to become bankrupt upon landing on a Community Chest spot card reading "You are assessed for street repairs - $40 per house, $115 per hotel".

Answer: Yes

I wonder if this has ever happened to someone. I will outline an example of how this could happen. A player has $0 in cash and has four houses on both Mediterranean Ave. and Baltic Ave. The player would owe the bank $320 (4*$40 + 4*$40). The mortgage value of the houses would be $200 (8*$25) and the mortgage value of Mediterranean and Baltic would be $60 ($30 + $30) for a total of $260.

The player would be $60 short of paying his/her debt and would therefore be bankrupt.
8. Assuming that a player has a monopoly (all of the properties for that color set) for the property in question, what property has the greatest ratio between its rental value with one house to its unimproved rental value. For example, Mediterranean Ave.'s ratio would be 2.5 ($10 / ($2*2)).

Answer: Pennsylvania Ave.

All properties other than Boardwalk and Pennsylvania Ave. have a ratio of 2.5. Boardwalk's ratio is 2 ($200 / ($50*2)) and Pennsylvania's ratio is 2.68 ($150 / ($28*2)).
9. Not including utilities and railroads, in what increment do rental values increase as one travels around the board starting from Go. Note, the rental values of Park Place and Boardwalk do not follow this pattern.

Answer: $2

Mediterranean Ave.'s rental value is $2, Baltic Ave.'s is $4, Oriental and Vermont Ave.'s is $6, Connecticut Ave.'s is $8 and so on. This pattern continues through Pennsylvania Ave. Park Place's incremental increase is $7 and Boardwalk's is $15.
10. Which of the following properties is a player unable to be advanced to if he/she lands on a Chance spot?

Answer: Short Line

There are Chance cards advancing players to St. Charles Place, Illinois Ave., and the nearest railroad among others. If a Chance card reads advance to the nearest railroad, a player cannot advance to Short Line, but he/she could possibly advance to any of the other railroads.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Family Fun Games:

Break out the board games

  1. Board Game Mania Easier
  2. Trivial Pursuit through the Years Average
  3. Rook - The Card Game Average
  4. Boggled about Boggle Tough
  5. Monopoly : Round 1 Very Difficult
  6. Monopoly : Round 2 Tough

7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us