FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Monopoly  Round 1
Quiz about Monopoly  Round 1

Monopoly : Round 1 Trivia Quiz


Questions on one of the greatest games ever: Monopoly. A knowledge of the properties of the standard U.S. Monopoly game is essential. Best of luck.

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Board Games
  8. »
  9. Monopoly

Author
Triviaballer
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
215,132
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
5 / 15
Plays
5057
Last 3 plays: Guest 173 (3/15), Guest 173 (5/15), Guest 174 (6/15).
- -
Question 1 of 15
1. What is the only colored set whose individual properties all include the names of U.S. states? Hint


Question 2 of 15
2. Is it possible to become bankrupt after landing on a chance spot and drawing the card "Take a ride on the Reading Railroad?"?


Question 3 of 15
3. According to statistical analyses based on thousands of rolls and trips around the board, what railroad is the most likely to be landed on? Hint


Question 4 of 15
4. Other than dark blue (Park Place and Boardwalk), what is the only other colored set of properties for which a player can obtain a monopoly (all of the properties in that color set) on the first trip around the board (before passing Go) if he/she does not go to Jail? Hint


Question 5 of 15
5. What is the only property that a player cannot purchase on his/her first turn of the game (not necessarily first roll)? Hint


Question 6 of 15
6. What is the maximum possible rent that one can receive on another player's turn? Hint


Question 7 of 15
7. What is the maximum number of times that a player can pass or land on Go in one turn? Hint


Question 8 of 15
8. Other than the railroads, what is the maximum possible rent that can be obtained from a property on an unimproved lot (no houses or hotels)? Hint


Question 9 of 15
9. If a player owns a mortgaged Boardwalk, how much will it cost to unmortgage Boardwalk? Hint


Question 10 of 15
10. Within a certain color set, which set has the greatest % differential between the property with the greatest rental value with a hotel and the property with the lesser value with a hotel? Hint


Question 11 of 15
11. Without landing on a Railroad, utility, chance spot or community chest spot, what is the maximum rent that one could have to pay on a trip around the board (starting from Go) if none of the other properties had any houses or hotels on them? Hint


Question 12 of 15
12. In a 4 player game, what is the greatest amount of money that player 1 can lose on his/her first turn even if he/she tries to minimize losses? Hint


Question 13 of 15
13. What is the maximum rent from railroads that a player can collect on another player's turn? Hint


Question 14 of 15
14. Within a certain color set, which set has the greatest dollar differential between the property with the greatest rental value with a hotel and the property with the lesser rental value with a hotel? Hint


Question 15 of 15
15. What is the maximum number of times that a player can land on Free Parking in one turn? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 19 2024 : Guest 173: 3/15
Jun 17 2024 : Guest 173: 5/15
Jun 05 2024 : Guest 174: 6/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the only colored set whose individual properties all include the names of U.S. states?

Answer: Red

The Red properties include Kentucky Ave., Indiana Ave., and Illinois Ave.
2. Is it possible to become bankrupt after landing on a chance spot and drawing the card "Take a ride on the Reading Railroad?"?

Answer: No

If a player lands on a chance spot and then is sent to Reading Railroad, the player must pass go and thus collect $200. Since the maximum possible rent for Reading Railroad is $200, the debt can be paid.
3. According to statistical analyses based on thousands of rolls and trips around the board, what railroad is the most likely to be landed on?

Answer: B & O Railroad

Properties just before and after Free Parking are more likely than more distant properties to have players land on them. The red properties and B & O Railroad are the most landed on of all properties.
4. Other than dark blue (Park Place and Boardwalk), what is the only other colored set of properties for which a player can obtain a monopoly (all of the properties in that color set) on the first trip around the board (before passing Go) if he/she does not go to Jail?

Answer: Orange

Interestingly, the orange set can be completed on one turn. A player can roll doubles to land on St. James Place, then roll a two to land on Tennessee Ave., then roll a 4 (3 & 1) to land on chance. If the chance card reads "Go back three spaces", then the player can purchase New York Ave. and complete the set.
5. What is the only property that a player cannot purchase on his/her first turn of the game (not necessarily first roll)?

Answer: Mediterranean Ave.

Through doubles and chance cards, any property except Mediterranean Ave. can be purchased on one's first turn. Any property (except Mediterranean Ave.) up to Short Line RR can be reached solely by rolling doubles twice and then a non-double roll of the dice. Park Place can be obtained in the following way: roll a 12, roll a 10 (5 & 5) to chance, chance card reads "Advance to nearest utility" (advance to Water Works), then roll a 9 to land on Park Place. Boardwalk can be reached by a chance card. Mediterranean Ave. can be reached on the first turn only by rolling doubles three times, but that will put you in Jail.
6. What is the maximum possible rent that one can receive on another player's turn?

Answer: $5,500

$5,500 can be received on another player's turn in the following way: roll doubles to land on Park Place with a hotel ($1,500), roll a 2 to land on Boardwalk with a hotel ($2,000), roll an 8 (not 4 & 4) to land on a chance card reading advance to Boardwalk ($2,000). 1,500 + 2,000 + 2,000 = $5,500.
7. What is the maximum number of times that a player can pass or land on Go in one turn?

Answer: 4

Four times can be done in the following way. From Boardwalk roll an 8 (4 & 4) to pass Go and land on a chance card reading "Advance to Go", then roll a 2 to land on a Community Chest card reading "Advance to Go", then roll a 7 to land on a chance card reading "Take a ride on the Reading Railroad."
8. Other than the railroads, what is the maximum possible rent that can be obtained from a property on an unimproved lot (no houses or hotels)?

Answer: $120

If a player owns Electric Company and Water Works, he/she will receive $120 if a player rolls a 12 to land on one of them. Boardwalk's rent (without any houses) if Park Place is owned is $100.
9. If a player owns a mortgaged Boardwalk, how much will it cost to unmortgage Boardwalk?

Answer: $220

The mortgage value is always equal to half of the original market value (purchase price). To unmortgage a property, a player must pay the mortgage value + 10% of the mortgage value. For Boardwalk: (400/2) + .10(400/2) = $220.
10. Within a certain color set, which set has the greatest % differential between the property with the greatest rental value with a hotel and the property with the lesser value with a hotel?

Answer: Purple

The rental value of a hotel on Baltic Ave. is $450 while the rental value of a hotel on Mediterranean Ave. is $250. Therefore, Mediterranean's rent is only 55% of Baltic's rent.
11. Without landing on a Railroad, utility, chance spot or community chest spot, what is the maximum rent that one could have to pay on a trip around the board (starting from Go) if none of the other properties had any houses or hotels on them?

Answer: $586

This calculation assumes that other players own all the other properties in sets and thus rent is doubled. From Go, land on Baltic ($8), Oriental ($12), Connecticut ($16), St. Charles ($20), Virginia ($24), St. James ($28), New York ($32), Kentucky ($36), Illinois ($40), Atlantic ($44), Marvin Gardens ($48), Pacific ($52), Pennsylvania ($56), Park Place ($70), and Boardwalk ($100) for a total of $586.
12. In a 4 player game, what is the greatest amount of money that player 1 can lose on his/her first turn even if he/she tries to minimize losses?

Answer: $435

To lose $435 on the first turn of the game one would have to roll a 2 to land on a Community Chest card reading "Pay tax of $150", then roll a two to land on income tax at 10% of $135, then roll a 3 to land on a chance card reading "pay each player $50" (3*50=$150).
13. What is the maximum rent from railroads that a player can collect on another player's turn?

Answer: $1,000

There are two chance cards that read "Advance to the nearest railroad and pay owner twice the rent...". Therefore, if a player owns all four railroads and another player rolls doubles twice to draw these two chance cards, $800 will be received. On the player's next roll, a railroad is landed on for another $200.
14. Within a certain color set, which set has the greatest dollar differential between the property with the greatest rental value with a hotel and the property with the lesser rental value with a hotel?

Answer: Dark blue

The difference in rental value with a hotel between Boardwalk ($2,000) and Park Place ($1,500) = $500
15. What is the maximum number of times that a player can land on Free Parking in one turn?

Answer: 2

Free Parking can be landed on twice in one turn in the following way: roll doubles to land on Free Parking, roll a 2 to land on a chance card reading "Advance to St. Charles Place, then roll a 9 to land on Free Parking again.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Family Fun Games:

Break out the board games

  1. Board Game Mania Easier
  2. Trivial Pursuit through the Years Average
  3. Rook - The Card Game Average
  4. Boggled about Boggle Tough
  5. Monopoly : Round 1 Very Difficult
  6. Monopoly : Round 2 Tough

7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us