FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Board Game Mania
Quiz about Board Game Mania

Board Game Mania Trivia Quiz


Match the term on the right with the board game on the left that it can be found in. Good luck!

A matching quiz by Triviaballer. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Games & Toys
  8. »
  9. Board Games

Author
Triviaballer
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
385,958
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1556
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: vlk56pa (8/10), Guest 73 (8/10), Guest 99 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Lead pipe  
  Risk
2. Destroyer  
  Monopoly
3. En passant  
  Chess
4. Plastic wedge  
  Battleship
5. Creative Cat  
  Trivial Pursuit
6. Green adjective card  
  Cranium
7. Marshal  
  Apples to Apples
8. Income Tax  
  Stratego
9. Triple word score  
  Cluedo
10. Western Europe  
  Scrabble





Select each answer

1. Lead pipe
2. Destroyer
3. En passant
4. Plastic wedge
5. Creative Cat
6. Green adjective card
7. Marshal
8. Income Tax
9. Triple word score
10. Western Europe

Most Recent Scores
Jun 09 2024 : vlk56pa: 8/10
Jun 08 2024 : Guest 73: 8/10
Jun 08 2024 : Guest 99: 10/10
Jun 08 2024 : Guest 71: 10/10
Jun 08 2024 : woodstockwanda: 8/10
Jun 08 2024 : RJOhio: 10/10
Jun 08 2024 : Guest 109: 8/10
Jun 08 2024 : Guest 47: 1/10
Jun 08 2024 : JOHNCzee: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Lead pipe

Answer: Cluedo

The famous murder mystery game Cluedo was first released in the United Kingdom in 1949. It was released shortly after in North America under the name Clue. In the game players have to determine who committed a murder, in what room did it occur, and with what weapon? The lead pipe is one of the six weapons in the game.
2. Destroyer

Answer: Battleship

Battleship originated as a pad and pencil game before it was introduced as a tabletop game in the 1930s. The objective is for players to try and guess the location of five of their opponent's ships that have been arranged on a grid. The destroyer is the smallest ship in the game occupying just two boxes on the grid whereas the largest ship is the carrier which occupies five boxes.
3. En passant

Answer: Chess

The game of chess is played on a 64 square board with a white team and a black team. One important component in the game of chess is to capture the opponent's pieces. Each team begins the game with eight pawns. The term en passant describes a situation in which a pawn on its fifth rank can capture an opposing pawn that has just moved forward two spaces from its starting rank.
4. Plastic wedge

Answer: Trivial Pursuit

Trivial Pursuit was famously developed by two friends in Montreal named Chris Haney and Scott Abbott and the first edition of the game was released in 1982. The game is played by moving around a board and answering trivia questions from six categories.

At certain locations on the board across from the central hub players can earn a plastic wedge by answering a question correctly. Once a player has filled their playing piece with a plastic wedge from each category he/she must go to the center of the board and answer a question correctly to win the game.
5. Creative Cat

Answer: Cranium

Released in 1998, Cranium is a board game in which teams have to perform certain tasks to move toward a finish line. There are four game categories that include Creative Cat which involves drawing and sculpting clay, Data Head which asks trivia type questions, Star Performer which involves acting clues and humming songs, and Word Worm which involves wordplay type puzzles.
6. Green adjective card

Answer: Apples to Apples

One of the simplest yet addictive party games, Apples to Apples involves individuals playing red noun cards based on the word showing on a green adjective card. Players take turns selecting the best red card played and oftentimes answers have to be creative based on what available red cards one has and the knowledge people have about the individual selecting.
7. Marshal

Answer: Stratego

The game of Stratego is a two player game in which a blue army plays against a red army. Each army has pieces of different values with the objective being to capture the opponent's flag. Of the 10 movable pieces the marshal is the most powerful piece as it is capable of capturing any non-bomb piece.
8. Income Tax

Answer: Monopoly

Parker Brothers first published Monopoly in 1935 and the object of the game is to bankrupt all of the other players through collecting properties. Players roll a pair of dice to move around a board that contains 40 squares. One of the least desirable squares is Income Tax. If a player lands on this square a penalty of 10% of their holdings or a $200 fine must be paid to the bank.
9. Triple word score

Answer: Scrabble

Scrabble is a word game played on a board with 225 squares. Players score points by creating words from letter tiles that they place on the board. Certain spots on the board provide bonus points with the largest bonuses being at the eight triple word score squares.
10. Western Europe

Answer: Risk

Risk is a strategy game in which players control armies and attempt to capture the armies of opponents. The board consists of 42 territories including Western Europe which is strategically located on the board. First released in 1957 the game of Risk has some chance involved as players roll dice to influence events but there is also strategy in regard to establishing alliances.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Family Fun Games:

Break out the board games

  1. Board Game Mania Easier
  2. Trivial Pursuit through the Years Average
  3. Rook - The Card Game Average
  4. Boggled about Boggle Tough
  5. Monopoly : Round 1 Very Difficult
  6. Monopoly : Round 2 Tough

6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us