FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Trivial Pursuit through the Years
Quiz about Trivial Pursuit through the Years

Trivial Pursuit through the Years Quiz


This quiz will test your knowledge on different Trivial Pursuit editions released in North America. Best of luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Board Games
  8. »
  9. American Board Games

Author
Triviaballer
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,306
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
747
Last 3 plays: Guest 71 (8/10), Guest 174 (7/10), Guest 108 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Trivial Pursuit began in 1979 when Chris Haney and Scott Abbott came up with the game's primary concept. In what city did Haney and Abbott first meet in 1975 to support coverage of the upcoming Olympic Games? Hint


Question 2 of 10
2. The initial Trivial Pursuit game was released in 1982. The object of the game was to completely fill a player's piece and then correctly answer a question correct in the middle of the board. How many colored wedges did a player need to fill his/her playing piece? Hint


Question 3 of 10
3. New editions of Trivial Pursuit that came out without a new game board were called 'Subsidiary Card Sets'. In 1983 one of these editions was geared toward a certain demographic and featured categories such as Lives & Times, R.P.M., and Nightly News. What was this edition known as? Hint


Question 4 of 10
4. In 1985 Trivial Pursuit released one of its first card sets that was had questions focused on a particular entertainment company. What was the name of this edition that featured categories such as World of Places, World of Fantasy, and World of Science? Hint


Question 5 of 10
5. Trivial Pursuit Genus II was released as a Subsidiary Card Set in 1984 and it featured the same categories as the original. Genus III was released in 1994 and some of the category names had been altered. Which of the following category names was the same in Genus I, II, and III? Hint


Question 6 of 10
6. In 1996, Trivial Pursuit Genus IV was released and it featured an updated game board. Which of the following was one of the changes that were made to the game board? Hint


Question 7 of 10
7. With all the hype leading up to the 1999 release of "Star Wars Episode I: The Phantom Menace", it was no surprise that Trivial Pursuit released a Star Wars Classic Trilogy Collector's Edition in 1997. The playing pieces in this edition included figurines of some classic characters from the "Star Wars" movies. Which of the following was NOT one of the playing pieces? Hint


Question 8 of 10
8. In 1998 Trivial Pursuit released a Subsidiary Card Set that featured a special category die, a scoring die, and score sheets in addition to the standard question and answer cards. What rather vain name did the edition have? Hint


Question 9 of 10
9. Trivial Pursuit Genus V (2000) a 20th Anniversary Edition (2002), and Volume 6 (2003) were released in quick succession. What version was released in 2004 that included categories like Classics, Non-Fiction, and Authors? Hint


Question 10 of 10
10. Several editions of Trivial Pursuit have been released that focused on a particular band, movie series, or video game. Which of the following groupings lists a question category that is NOT in that Trivial Pursuit edition's game? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 08 2024 : Guest 71: 8/10
Jun 05 2024 : Guest 174: 7/10
May 03 2024 : Guest 108: 10/10
Apr 28 2024 : Johnmcmanners: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Trivial Pursuit began in 1979 when Chris Haney and Scott Abbott came up with the game's primary concept. In what city did Haney and Abbott first meet in 1975 to support coverage of the upcoming Olympic Games?

Answer: Montreal

The 1976 Summer Olympics were held in Haney and Abbott's hometown of Montreal. In 1979, when their idea for Trivial Pursuit came about, Chris Haney was a photo editor for "The Gazette" and Scott Abbott was a sports editor for "The Canadian Press". With the help of John Haney and Ed Werner, the initial edition was developed between 1979 and 1982.
2. The initial Trivial Pursuit game was released in 1982. The object of the game was to completely fill a player's piece and then correctly answer a question correct in the middle of the board. How many colored wedges did a player need to fill his/her playing piece?

Answer: 6

This original edition is referred to as Trivial Pursuit Master Game - Genus Edition or Trivial Pursuit Genus I. The six wedges represent the six categories of questions the game offered. These categories included Geography (blue), Entertainment (pink), History (yellow), Art & Literature (brown), Science & Nature (green), and Sports & Leisure (orange). Later genus editions made minor changes to colors and categories but in general the same broad topics were covered.
3. New editions of Trivial Pursuit that came out without a new game board were called 'Subsidiary Card Sets'. In 1983 one of these editions was geared toward a certain demographic and featured categories such as Lives & Times, R.P.M., and Nightly News. What was this edition known as?

Answer: Baby Boomer Edition

In addition to the three aforementioned categories, the Baby Boomer Edition also included Television, Publishing, and Stage & Screen. Also in 1983 Trivial Pursuit versions were released under the names All-Star Sports Edition and a Silver Screen Edition.
4. In 1985 Trivial Pursuit released one of its first card sets that was had questions focused on a particular entertainment company. What was the name of this edition that featured categories such as World of Places, World of Fantasy, and World of Science?

Answer: Walt Disney Family Edition

The other three categories of the Walt Disney Family Edition included World of Music, World of People, and World of Leisure. The questions were heavily focused on the Disney theme parks as well as Disney movies released up to 1985. Trivial Pursuit released updated versions of Disney themed questions in both 2002 and 2012.
5. Trivial Pursuit Genus II was released as a Subsidiary Card Set in 1984 and it featured the same categories as the original. Genus III was released in 1994 and some of the category names had been altered. Which of the following category names was the same in Genus I, II, and III?

Answer: History

In Genus III the Geography category was changed to People & Places, Entertainment was expanded to Arts & Entertainment, essentially combining two former categories into one, and a new Wild Card category was added.
6. In 1996, Trivial Pursuit Genus IV was released and it featured an updated game board. Which of the following was one of the changes that were made to the game board?

Answer: Instead of drawings there were photos on non-wedge spaces.

In my opinion the Master Edition was not aesthetically pleasing so I loved the updated game board with Trivial Pursuit Genus IV. Some of the photos on the game board included a Coca-Cola bottle, the Eiffel Tower, Humphrey Bogart, Charlie Chaplin, Saturn, the Statue of Liberty, and a starfish.
7. With all the hype leading up to the 1999 release of "Star Wars Episode I: The Phantom Menace", it was no surprise that Trivial Pursuit released a Star Wars Classic Trilogy Collector's Edition in 1997. The playing pieces in this edition included figurines of some classic characters from the "Star Wars" movies. Which of the following was NOT one of the playing pieces?

Answer: Jar Jar Binks

In addition to the updated playing pieces, the game board was also modified to show images from the first three released "Star Wars" movies. The Star Wars Classic Trilogy Collector's Edition also included different categories including Characters, Weapons & Vehicles, and Droids, Creatures, & Aliens. With the 2005 release of "Star Wars Episode III: Revenge of the Sith" a DVD enhanced Trivial Pursuit Stars Wars Saga Edition was released that included footage from the six "Star Wars" movies.
8. In 1998 Trivial Pursuit released a Subsidiary Card Set that featured a special category die, a scoring die, and score sheets in addition to the standard question and answer cards. What rather vain name did the edition have?

Answer: "Know-It-All" Edition

The addition of the category die and the scoring die provided a unique way to play Trivial Pursuit without the need for the game board. The categories in the "Know-It-All" Edition were the same as Genus IV. In 2010 the Trivial Pursuit: Bet You Know It Edition was released where betting chips were involved that were utilized based on whether players felt that the responder would answer correctly or incorrectly to a particular category.
9. Trivial Pursuit Genus V (2000) a 20th Anniversary Edition (2002), and Volume 6 (2003) were released in quick succession. What version was released in 2004 that included categories like Classics, Non-Fiction, and Authors?

Answer: Book Lovers Edition

The other three categories of the Book Lovers Edition included Children's Literature, Book Club, and Book Bag. This edition featured a specially designed board and playing pieces. In general I found the questions in this edition more challenging than Literature question in previous editions of Trivial Pursuit.
10. Several editions of Trivial Pursuit have been released that focused on a particular band, movie series, or video game. Which of the following groupings lists a question category that is NOT in that Trivial Pursuit edition's game?

Answer: Lord of the Rings Movie Trilogy Edition - My Precious

The "Lord of the Rings" themed Trivial Pursuit featured symbols such as a leaf, badge, tree, ring, and sword to represent the colored categories. The categories included Good Characters, Evil Characters, Things, Places and History, Warfare, and Making Movies.

Many of the themed editions as well as the Pop Culture Editions were enhanced by clues that were shown through a clip on a DVD playback after which a question was provided.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Family Fun Games:

Break out the board games

  1. Board Game Mania Easier
  2. Trivial Pursuit through the Years Average
  3. Rook - The Card Game Average
  4. Boggled about Boggle Tough
  5. Monopoly : Round 1 Very Difficult
  6. Monopoly : Round 2 Tough

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us