Quiz about Cameras and Photography of the early 20th Century
Quiz about Cameras and Photography of the early 20th Century

Cameras and Photography of the early 20th Century Quiz


A quiz to test your knowledge of cameras and photography in the first half of the 20th century.

A multiple-choice quiz by Jim_J. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Photography

Author
Jim_J
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
402,674
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
183
Last 3 plays: Guest 91 (0/10), Guest 94 (2/10), Guest 176 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which was the first commercially successful make of camera to use 35mm film? Hint

Leica
Agfa
Kodak
Contax

2. How did Kodak get its name? Hint

It was the name of the company owner's favourite dog.
It was the name of the street where the company's laboratory was located.
It was the surname of the owner of the company.
It was a name coined by the founder and has no meaning.

3. The prototype Leica camera subsequently came to be referred to as what? Hint

Proto-Leica
Leica I
Ur-Leica
It never had a name

4. What is a NOOKY? Hint

A close up attachment designed to fit a screw-mount Leica camera.
Something we don't talk about in family quizzes.
A technique for taking photographs in challenging light conditions.
A now obsolete type of colour film that preceded Technicolor.

5. Which German company, in 1931, dropped the price of their basic camera to an artificially low level in order to make money from sales of film? Hint

Voigtländer
Exacto
Contax
Agfa

6. Which well-known camera was the first Soviet Kiev camera a copy of? Hint

Leica
Contax
Kodak
Rolleiflex

7. Who was the inventor of the Leica camera? Hint

Lorenz Erfinder
George Eastman
Oskar Barnack
Ernst Leitz II

8. What is the Leica 250? Hint

A 35mm camera able to take 250 photographs
A 35mm camera with its fastest shutter speed being 1/250 second
There is no such Leica camera
A budget model that was sold in the USA for $250

9. Alfred Eisenstaedt took his famous photo "THE KISS" (a Life magazine cover photo of a returned sailor kissing a girl in the middle of a parade) on August 14, 1945 with what sort of camera? Hint

Contax II
Kodak Retina I
A home made device using plate glass negatives
Leica IIIa

10. Kodak produced a basic box camera from 1900 until the 1960s or thereabouts. What was its name? Hint

Kodak Scout
Kodak Brownie
Kodak Guide
Kodak Box


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which was the first commercially successful make of camera to use 35mm film?

Answer: Leica

31 prototype Leicas were produced in 1923/4, production got under way in 1925, with 870 produced, but by 1930, the yearly total production had risen to 13,400.
2. How did Kodak get its name?

Answer: It was a name coined by the founder and has no meaning.

George Eastman, who founded the company in 1888, liked the letter "k" and wanted the name to start and end with it. He settled on Kodak, as he considered it impossible to mispronounce and to be unlike any existing words or names.
3. The prototype Leica camera subsequently came to be referred to as what?

Answer: Ur-Leica

The prototype Leica, built in 1913, was subsequently called Ur-Leica, meaning "ancestor of the Leica".
4. What is a NOOKY?

Answer: A close up attachment designed to fit a screw-mount Leica camera.

NOOKY was a code-word for the optical, near-focusing device produced by Leitz for Elmar 5 cm lenses from 1935-55.
5. Which German company, in 1931, dropped the price of their basic camera to an artificially low level in order to make money from sales of film?

Answer: Agfa

In 1931 Agfa dropped their price for their box camera to 4 Reichsmarks, and made up the losses incurred by the price drop many times over by sales of the film for their camera.
6. Which well-known camera was the first Soviet Kiev camera a copy of?

Answer: Contax

Soviet forces seized equipment and personnel from the Zeiss Ikon factories in Germany as war reparations and then set up Zeiss's Contax production line under the Kiev brand name. Kiev rangefinder cameras commenced production after WWII in the Arsenal factory at Kiev, in the Ukraine.
7. Who was the inventor of the Leica camera?

Answer: Oskar Barnack

Barnack was an engineer at the Leitz company. He was also a keen photographer, but he was in poor health suffered badly from asthma, and had difficulty carrying the heavy equipment then in use, so he designed a camera of minimal size and weight that he could take photographs with in his travels.
8. What is the Leica 250?

Answer: A 35mm camera able to take 250 photographs

About 1,000 of the Leica 250 were made from 1933. It was Leica III fitted with 250-image film magazines capable of holding 10 metres of film.
9. Alfred Eisenstaedt took his famous photo "THE KISS" (a Life magazine cover photo of a returned sailor kissing a girl in the middle of a parade) on August 14, 1945 with what sort of camera?

Answer: Leica IIIa

Alfred Eisenstaedt took his famous photo with a Leica IIIa fitted with a Leitz Summitar 5 cm f2 lens. In 2013, his camera was sold at auction for 113,000 Euros.
10. Kodak produced a basic box camera from 1900 until the 1960s or thereabouts. What was its name?

Answer: Kodak Brownie

The Brownie camera was introduced in 1900, the aim being to bring photography to the masses and ensuring low-cost photography. The first model was a basic cardboard box camera that took square pictures on 120 roll film with a simple meniscus lens.
Source: Author Jim_J

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 91: 0/10
Jan 30 2023 : Guest 94: 2/10
Jan 26 2023 : Guest 176: 6/10
Jan 03 2023 : Guest 157: 4/10
Dec 25 2022 : Guest 71: 2/10
Dec 25 2022 : Guest 209: 5/10

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us