Quiz about Photo Technology
Quiz about Photo Technology

Photo Technology Trivia Quiz


This quiz deals with the technical aspects of photography, including cameras, lenses, film, and digital photography. A "serious amateur" should know almost all of the answers to these questions.

A multiple-choice quiz by OldOne. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Photography

Author
OldOne
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
133,168
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
5134
Last 3 plays: Guest 146 (8/15), Guest 209 (0/15), Guest 157 (11/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. To properly expose a scene in full sun, one should set the shutter speed to 1 divided by the film speed and set the aperture to what? Hint

f 1.0
f 11
f 8
f 16

2. To bring objects into focus over a greater range of distances from near to far, one should do what? Hint

decrease the lens aperture
increase the shutter speed
increase the lens aperture
decrease the shutter speed

3. With the relatively short focal lengths and larger aperture camera lenses used with 35mm and digital camersa, what f-stop usually produces the sharpest images? Hint

the maximum
the minimum
at f 16
a few stops down from the maximum

4. In a photograph, what causes red eye? Hint

a red tint from overexposure in the picture
light from a flash reflected from the back of the eyeball
an unpleasant medical condition
a prism effect in the lens of the eye

5. A polarizing filter may be used outdoors to do what? Hint

increase contrast
increase depth of focus
darken blue tones
minimize reflections

6. A rotating lens camera is used to do what? Hint

take panoramic photos
frame the picture vertically or horizontally
make lines look straight by rotating the lens
take extreme closeups by spiraling out the lens

7. The f stop number is calulated as the ratio of what to what? Hint

the diameter of the lens aperture to its focal length
the diameter of the lens to the film diagonal
the length of the lens to the film diagonal
the area of the lens aperture to the area of the film

8. In monochrome infrared photography, how does foliage tend to be rendered? Hint

appears dark
it appears uniformly gray
it disappears
it appears light

9. In a digital camera, saving memory by increasing the image compression is most likely to degrade images of which of these subjects? Hint

a rippled ocean
a wide-angle beach shot
clouds
girls in bikinis

10. If you want to make pictures that have high contrast, you should do all of the following except which one of these? Hint

make sure the sun is coming from over your shoulder
take pictures early or late in the day
find and use a high contrast film
have the picture printed slightly dark

11. All other things equal, camera shake will be minimized by having the shutter release located Hint

on the top right of the camera
on the side of the lens
on the right edge of the camera
on the front on the camera facing out

12. The objective of the Zone System is to do what? Hint

compensate exposures for large film sizes
keep objects in focus near and far
obtain both highlight and shadow detail
make a light meter unnecessary in many situations

13. In digital photography, having a camera with a larger number pixels increases the capability for doing what? Hint

making larger prints
taking good pictures under different lighting conditions
having brighter colors
using faster shutter speeds

14. What is the type of shutter that uses a curtain immediately in front of the film? Hint

moving slit
focal plane
sliding leaf
diaphragm

15. A 4" x 5" camera with a bellows, built on a rail, and with swing and tilt adjustments is an example of what type of camera? Hint

view camera
perspective control camera
studio camera
single lens reflex camera


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. To properly expose a scene in full sun, one should set the shutter speed to 1 divided by the film speed and set the aperture to what?

Answer: f 16

Film speed is defined in terms of a full sun exposure at f 16.
2. To bring objects into focus over a greater range of distances from near to far, one should do what?

Answer: decrease the lens aperture

Decreasing the shutter speed may make the whole picture sharper if the camera is not held steady, but the shutter speed does not affect the focus. Focus range is extender by decreasing the lens aperture, which is done by choosing a higher f stop.
3. With the relatively short focal lengths and larger aperture camera lenses used with 35mm and digital camersa, what f-stop usually produces the sharpest images?

Answer: a few stops down from the maximum

The minimum aperature produces the maximum depth of field, but for objects in focus maximum sharpness is usually a few stops down from wide open. For long focal length small aperture lenses used with view cameras and other types of cameras, the sharpest aperture will be at small f stops.
4. In a photograph, what causes red eye?

Answer: light from a flash reflected from the back of the eyeball

Red eye comes from the red blood vessels in the back of the eye. Some flash equipment flashes a few times before the actual picture is taken so that the iris of the subject's eye will close down, minimizing the effect.
5. A polarizing filter may be used outdoors to do what?

Answer: minimize reflections

Reflections tend to be polarized, so the filter can be used to cancel some of the reflected light. Blue sky may be darken because the light is polarized, but not because it is blue. Contrast may be increased, but it may also be decreased due to minimizing reflections.

The filter will require a larger aperture at the same shutter speed, decreasing depth of field as an incidental consequence.
6. A rotating lens camera is used to do what?

Answer: take panoramic photos

In a rotating lens panoramic camera, the film is wrapped around a drum. A lens is mounted opposite a slit in the drum, so that when the drum is rotated, the picture is scanned out on the film.
7. The f stop number is calulated as the ratio of what to what?

Answer: the diameter of the lens aperture to its focal length

The brightness of the image depends on how much light is admitted and how far it is focused. The film could be any size and it would not change the brightness of the focused image.
8. In monochrome infrared photography, how does foliage tend to be rendered?

Answer: it appears light

Foliage reflects infrared well as so appears light. The blue sky has little red or infrared, so it appears quite dark.
9. In a digital camera, saving memory by increasing the image compression is most likely to degrade images of which of these subjects?

Answer: a rippled ocean

Compression depends upon leaving out fine details. It works best when there are area of continuous tones. The fine waves of the ocean have a great deal of detail that is potentially lost or distorted.
10. If you want to make pictures that have high contrast, you should do all of the following except which one of these?

Answer: make sure the sun is coming from over your shoulder

If the sun is coming from over your shoulder the lighing will be quite uniform, so there will be few shadows or shading to heighten the contrast.
11. All other things equal, camera shake will be minimized by having the shutter release located

Answer: on the front on the camera facing out

Moving the camera forward and back a little won't affect the image nearly as much as tilting or rotating the camera, so a front mounted shutter will tend to minimize the problem.
12. The objective of the Zone System is to do what?

Answer: obtain both highlight and shadow detail

The zones are areas of different exposure within an image which are associated with the characteristics of the film to respond to a limited range of bright and dark.
13. In digital photography, having a camera with a larger number pixels increases the capability for doing what?

Answer: making larger prints

More pixels generally means higher resolution, and higher resolution allows making bigger prints without showing individual pixels. This assumes the lens resolution is as good as the camera, which it usually is.
14. What is the type of shutter that uses a curtain immediately in front of the film?

Answer: focal plane

A leaf shutter is inside the lens. There is no "moving leaf" type. The diaphragm control the lens aperture and has nothing to do with the shutter. At high speeds a focal plane shutter usually employs a moving slit, but that is not the name of the shutter type.
15. A 4" x 5" camera with a bellows, built on a rail, and with swing and tilt adjustments is an example of what type of camera?

Answer: view camera

Nikon makes a perspective control lens, but there is no perspective control camera type. A number of types of heavy duty cameras are commonly used in a studio, not just 4 x 5 view cameras.
Source: Author OldOne

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 146: 8/15
Jan 30 2023 : Guest 209: 0/15
Jan 02 2023 : Guest 157: 11/15
Dec 27 2022 : Andyboy2021: 15/15
Dec 25 2022 : Guest 209: 7/15
Dec 17 2022 : DCW2: 12/15
Dec 14 2022 : Guest 194: 7/15
Dec 08 2022 : Guest 152: 2/15

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us