FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Photography Lighten Up
Quiz about Photography Lighten Up

Photography: Lighten Up! Trivia Quiz


Tag along with Chimpy, a funny photo-monkey, on an enlightened expedition through the mysterious but fascinating world of photography.

A multiple-choice quiz by jthphoto. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Photography

Author
jthphoto
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
247,272
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3268
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 23 (10/10), PurpleComet (7/10), snhha (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Chimpy's first stop on his photographic journey is the global headquarters for Canon, Inc. in Tokyo, Japan where he drools over an EOS-1Ds Mark II DSLR. What is the definition of the acronym "EOS"? Hint


Question 2 of 10
2. Chimpy and his buddies took some great digital photographs of the Canon building at sunset and then walked down to 7-11 for a Slurpee. While there they began pointing at their LCD screens and "oooohing and aaaahing" over their recent captures. What term describes this activity? Hint


Question 3 of 10
3. Chimpy took a portrait of his girlfriend as they were leaving Japan. He used a wide aperture to blur the background while leaving his girlfriend in focus. What is the term that corresponds to the quality of blur in the out-of-focus areas of Chimpy's photograph? Hint


Question 4 of 10
4. Chimpy travels to Hawaii to capture some photographs of the night sky over the Canada-France-Hawaii Observatory. Which of the following items is the most essential to producing outstanding star trails? Hint


Question 5 of 10
5. Chimpy is still in Hawaii and wants to create star trails that form concentric circles. Where is the best place to aim his camera so that he achieves the desired effect? Hint


Question 6 of 10
6. Chimpy's next stop on his adventure is San Francisco. What well known photographer was born in San Francisco and is famous for photographing U.S. National Parks including nearby Yosemite Valley? Hint


Question 7 of 10
7. Chimpy can't go to San Francisco without taking a photograph of the Golden Gate Bridge. What filter should he use on his lens to reduce the harsh reflection of sunlight on the water? Hint


Question 8 of 10
8. Chimpy flies to Australia to take a photograph of one of the most photographed scenes in the world, Ayers Rock. He forgot his camera, so he is going to build one. Which of the following objects can he use to create a pinhole camera? Hint


Question 9 of 10
9. After buying a new camera in "the land Down Under" Chimpy comes across a waterfall and sets up his tripod to capture the scene. Which of the camera settings listed here will work best for achieving a soft, milky effect on the moving water? Hint


Question 10 of 10
10. Chimpy's final destination on his photographic journey takes him to New York City where he is having his portrait taken by a well known, celebrity photographer whose career began while working for Rolling Stone magazine in the 1970's. Who is this accomplished photographer? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 21 2024 : Guest 23: 10/10
May 18 2024 : PurpleComet: 7/10
May 12 2024 : snhha: 10/10
Apr 15 2024 : J_Town: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Chimpy's first stop on his photographic journey is the global headquarters for Canon, Inc. in Tokyo, Japan where he drools over an EOS-1Ds Mark II DSLR. What is the definition of the acronym "EOS"?

Answer: electro-optical system

The EOS system of cameras and accessories was first introduced in 1987. EOS is also a reference to Eos, the Greek goddess of dawn... fitting considering Canon is headquartered in "The Land of the Rising Sun".
2. Chimpy and his buddies took some great digital photographs of the Canon building at sunset and then walked down to 7-11 for a Slurpee. While there they began pointing at their LCD screens and "oooohing and aaaahing" over their recent captures. What term describes this activity?

Answer: chimping

Watch (and listen) for photographers with digital cameras doing this and you will see (and hear) why it is called chimping. Some experienced photographers may use the term derogatively about amateur photographers, but instant gratification is one of the greatest benefits of digital photography. I say chimp away!
3. Chimpy took a portrait of his girlfriend as they were leaving Japan. He used a wide aperture to blur the background while leaving his girlfriend in focus. What is the term that corresponds to the quality of blur in the out-of-focus areas of Chimpy's photograph?

Answer: bokeh

Bokeh (pronounced "bo" as in botox and "ke" as in Kenya) is derived from Japanese language and roughly means "fuzzy" or "blurry". Bokeh is difficult to measure and is mostly subjective.
4. Chimpy travels to Hawaii to capture some photographs of the night sky over the Canada-France-Hawaii Observatory. Which of the following items is the most essential to producing outstanding star trails?

Answer: tripod

Star trails take time and a quality tripod or other sturdy support is the most important accessory to have when shooting long exposures. Long exposures in digital cameras increase noise due to the sensor heating up. High ISO film and infrared film are not necessary for star trails.
5. Chimpy is still in Hawaii and wants to create star trails that form concentric circles. Where is the best place to aim his camera so that he achieves the desired effect?

Answer: at Polaris, the "North Star"

Polaris is easy to find in the Northern sky as it is the last star in the handle of the little dipper (Ursa Minor). Note: Chimpy doesn't know what star to point his camera at in the Southern Hemisphere, it's a good thing he's still in Hawaii!
6. Chimpy's next stop on his adventure is San Francisco. What well known photographer was born in San Francisco and is famous for photographing U.S. National Parks including nearby Yosemite Valley?

Answer: Ansel Adams

Ansel Adams (1902 - 1984) was heavily involved in the Sierra Club. He also served as a consultant for the Polaroid Corporation beginning in the late 1940's.
7. Chimpy can't go to San Francisco without taking a photograph of the Golden Gate Bridge. What filter should he use on his lens to reduce the harsh reflection of sunlight on the water?

Answer: circular polarizing filter

Circular polarizers are useful in landscape photography for increasing saturation, especially with shots containing leaves and other foliage. Dark blue skies can also be obtained with a polarizer, thus increasing contrast between clouds and sky.
8. Chimpy flies to Australia to take a photograph of one of the most photographed scenes in the world, Ayers Rock. He forgot his camera, so he is going to build one. Which of the following objects can he use to create a pinhole camera?

Answer: all of these

Pinhole cameras are unique in that they don't need a lens, just a small hole! Worldwide Pinhole Photography Day is celebrated on the last Sunday in April.
9. After buying a new camera in "the land Down Under" Chimpy comes across a waterfall and sets up his tripod to capture the scene. Which of the camera settings listed here will work best for achieving a soft, milky effect on the moving water?

Answer: 1/2 second @ f/8

With a wide-angle lens and slow film (50 or 100 iso) a shutter speed slower than 1/10 second will start to blur the water. The F-stop isn't as important to creating a milky effect, but f/22 lets in less light than f/4 in a bright scene, allowing you to use a slower shutter speed. Neutral density filters are often used to help prevent overexposure when attempting this effect.
10. Chimpy's final destination on his photographic journey takes him to New York City where he is having his portrait taken by a well known, celebrity photographer whose career began while working for Rolling Stone magazine in the 1970's. Who is this accomplished photographer?

Answer: Annie Leibovitz

Annie Leibovitz took the last photograph of John Lennon before he was killed later the same day. In 1995 she was chosen as the official photographer for the 26th Olympiad held in Atlanta in 1996.
Source: Author jthphoto

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us