FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nikon History
Quiz about Nikon History

Nikon History Trivia Quiz


A quiz about the history of Nikon cameras.

A multiple-choice quiz by ccline520. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Photography

Author
ccline520
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
168,903
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1482
- -
Question 1 of 10
1. What year was the Nikon F introduced? Hint


Question 2 of 10
2. The F shared its basic body design with what Nikon Rangefinder camera? Hint


Question 3 of 10
3. Most SLR's have interchangeable lenses. The F series takes this a few steps further. Which of the following is NOT interchangeable on the F without modification? Hint


Question 4 of 10
4. Nippon Kogaku, the parent company of Nikon, once made lenses for Canon cameras.


Question 5 of 10
5. What was the name of Nikon's first "budget" line of cameras? Hint


Question 6 of 10
6. What year was the F2 released? Hint


Question 7 of 10
7. The Nikkorex name was used on another type of camera. What type? Hint


Question 8 of 10
8. Besides Nikkorex and Nikkormat, what are the two other names Nippon Kogaku-made cameras have appeared under? Hint


Question 9 of 10
9. What was the first Nikon camera to have an electronically controlled shutter? Hint


Question 10 of 10
10. What was Nikon's first "compact" SLR? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : PurpleComet: 7/10
May 12 2024 : snhha: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What year was the Nikon F introduced?

Answer: 1959

The F had actually been in development since 1955.
2. The F shared its basic body design with what Nikon Rangefinder camera?

Answer: SP

The Nikon SP is widely regarded as the best Nikon (some say best overall) rangefinder camera.
3. Most SLR's have interchangeable lenses. The F series takes this a few steps further. Which of the following is NOT interchangeable on the F without modification?

Answer: lens mount

Nikon has used the same lens mount on all its SLR's since 1959.
4. Nippon Kogaku, the parent company of Nikon, once made lenses for Canon cameras.

Answer: True

Before they got into the camera business, Nippon Kogaku made lenses to fit Canon (then called Kwanon) rangefinder cameras.
5. What was the name of Nikon's first "budget" line of cameras?

Answer: Nikkorex

Nikkorex cameras were actually manufactured by Mamiya. They offered the amateur photographer an affordable entry into the Nikon System.
6. What year was the F2 released?

Answer: 1971

In its day, the F2 was the most popular professional 35mm camera in the world. Though it wasn't released until September 21, 1971, it had been in development since 1963.
7. The Nikkorex name was used on another type of camera. What type?

Answer: Movie camera

The "Nikkorex 8" home movie camera was released in 1960, followed by the "Nikkorex Zoom 8", and the "Nikkorex 8F" in 1963.
8. Besides Nikkorex and Nikkormat, what are the two other names Nippon Kogaku-made cameras have appeared under?

Answer: Nikomat and Nikkor

Nikkor (also the name of Nikon's lenses) was used on Nikon cameras in Germany due to threatened lawsuits from Zeiss Ikon, who thought Nikon was a little too close to their trademark. Nikomat was the Name Nippon Kogaku gave the Nikkormats for the domestic Japanese market. Diana and Holga are toy cameras. Mamiya and Ricoh each produced versions of the Nikkorex F. Nikorette is a nicotine gum used to quit smoking. Nikolette I just made up.
9. What was the first Nikon camera to have an electronically controlled shutter?

Answer: EL2

Though the Nikkormat EL was the first camera Nikon produced with an electronic shutter, the EL2 was the first with the Nikon Name.
10. What was Nikon's first "compact" SLR?

Answer: FM

The FM was introduced in 1977, and is still available as the FM3A.
Source: Author ccline520

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us