Quiz about History of Photography
Quiz about History of Photography

History of Photography Trivia Quiz


This a little quiz about photography. Questions are related to names and advances in the process of taking a simple photo. Enjoy.

A multiple-choice quiz by JPS. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Photography

Author
JPS
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
105,254
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
4543
Last 3 plays: Guest 62 (5/10), Guest 183 (10/10), Guest 49 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who can you say is the most famous inventor of early photography? Hint

Frederick Scott Archer
Nicephore Niépce
Louis Daguerre
Francois Arago

2. What is the name of the first successful photographic process? Hint

Camera Obscura
Camera Lucida
Calotype
Daguerreotype

3. How much time was required to properly expose a photo with the first successful process available? Hint

Between 1 and 3 minutes
Between 10 and 20 minutes
1 to 2 hours
3 hours

4. What new method or methods enabled a decrease in the exposure time needed to take a picture? Hint

Taking pictures in bright sunlight
Brightening the subject and placing it close to the camera
Using multiple plates
Other chemicals and wider apertures

5. As we all know, the first photographs were all monochrome. What process was used to get colour, before colour photography was invented? Hint

Using coloured plates
Using a special viewing glass
Combining different lenses and filters
Hand colouring

6. Who made the first advances in color photography? Hint

Auguste and Louis Lumière
Ducas du Hauron
Herman Vogel
James Clerk Maxwell

7. The theory behind the first tried color process was wrong.

True
False

8. In 1907, two brothers introduced the first viable colour process. Who were they? Hint

The Eastman Brothers
The Lumière Brothers
Herman and Otto Vogel
David and Thomas Sutton

9. Who introduced the flexible film to the market? Hint

John Carbutt
Richard Maddox
Frederick Scott Archer
George Eastman

10. The same man who introduced the flexible film was also responsible for what other popular invention? Hint

The box camera
The carbon process
Flash photography
Stereoscopic photography


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who can you say is the most famous inventor of early photography?

Answer: Louis Daguerre

Though the first successful picture was developed in 1827 by Niépce, it took 8 hours to expose. Two years later Niépce joined Daguerre in a partnership, but he died only four years later. Daguerre is believed to be the "father" of photography, since by accident he exposed a plate in his chemical cupboard.
2. What is the name of the first successful photographic process?

Answer: Daguerreotype

The Daguerreotype was developed by Louis Daguerre. It was discovered by accident in 1835. In 1837 the process was fixed and it was announced to the public in 1839. The French government bought the rights to it in the same year.
3. How much time was required to properly expose a photo with the first successful process available?

Answer: Between 10 and 20 minutes

Photos made with the first Daguerrotypes took 10 to 20 minutes to properly expose to available light. People were required to sit still for that long to have their picture taken. Rests were used to keep the subject still.
4. What new method or methods enabled a decrease in the exposure time needed to take a picture?

Answer: Other chemicals and wider apertures

Asking for people to sit under a hot sun for 15 minutes was too much. Combining new chemical processes and using lenses with wider apertures, the exposure time was reduced to more acceptable times, of 10 to 30 seconds.
5. As we all know, the first photographs were all monochrome. What process was used to get colour, before colour photography was invented?

Answer: Hand colouring

Hand colouring was a very detailed and fine process. It required time and a lot of skill. Colours were applied with a fine brush and then fixed by simply breathing on the plate.
6. Who made the first advances in color photography?

Answer: James Clerk Maxwell

James Clerk Maxwell began working with color in 1860, by taking three exposures, each one with a different color filter (red, green, blue), and then projecting the three images using three lanterns with the corresponding filters.
7. The theory behind the first tried color process was wrong.

Answer: True

It was not possible to record anything in the "red" and "green" exposures. The emulsion used at the time only responded to the blue end of the spectrum. It worked at the time because the green filter passed some blue light, and ultraviolet rays were exposed in the red plate.
8. In 1907, two brothers introduced the first viable colour process. Who were they?

Answer: The Lumière Brothers

Though other color processes were discovered earlier, the Lumière Brothers were responsible for the first practical one. They developed the Autochrome plate in 1907. In 1909 Louis Lumière was awarded by the Royal Photographic Society with the progress medal.
9. Who introduced the flexible film to the market?

Answer: George Eastman

George Eastman introduced the flexible film in 1884. His contributions made photography accesible for all. Eastman was the man who created the brand we all know today: Kodak.
10. The same man who introduced the flexible film was also responsible for what other popular invention?

Answer: The box camera

The first box camera was produced by George Eastman in 1886, but it was way too costly. Two years later, in 1888, four years after he created the first flexible film, the first Kodak box camera hit the streets. It was an instant success. Finally, you could have a portable device to take along on your trips and take pictures of those precious moments.
Source: Author JPS

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 62: 5/10
Jan 26 2023 : Guest 183: 10/10
Jan 22 2023 : Guest 49: 3/10
Jan 22 2023 : Guest 188: 4/10
Jan 19 2023 : Guest 217: 4/10
Jan 15 2023 : Guest 183: 10/10
Jan 12 2023 : Guest 183: 8/10
Jan 11 2023 : Guest 94: 5/10
Jan 10 2023 : Guest 112: 5/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us