Quiz about Cookies and Cakes and Other Sweet Bakes
Quiz about Cookies and Cakes and Other Sweet Bakes

Cookies and Cakes and Other Sweet Bakes Quiz


I just found my mother's old cookbook, so I'm tying on my apron, preheating the oven and getting ready for a baking binge. Are you ready to join me?

A multiple-choice quiz by beergirllaura. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Cooking and Baking
  8. »
  9. Cookies

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,315
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3963
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 172 (5/10), Emma234 (6/10), Guest 68 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Feeling very domestic, I flip through the tattered pages of my mother's old cookbook until a recipe catches my eye. The title intrigues me and I scan the list of ingredients. What is the main ingredient in the filling of shoofly pie? Hint

molasses
flies
chocolate
raisins

2. The cake section in my mother's cookbook is full of enticing recipes. I'm out of vegetable oil, but I do have a pound of butter. Which cake recipe should I choose? Hint

pound cake
jelly roll
angel-food cake
marble chiffon cake

3. Suddenly I'm craving chocolate, but there are so many recipes to choose from. This red velvet cake sounds interesting, but it calls for a very unusual ingredient. What odd cake-ingredient am I going to have to find? Hint

maraschino cherries
tomato soup
beets
cinnamon hearts

4. I'm feeling rather guilty. Instead of more chocolate, perhaps I should make something healthy, something with fruit. This old-fashioned recipe for blackberry roly poly sounds good, but it calls for a different cooking method. How is this roly poly cooked? Hint

toasted
fried
boiled
grilled

5. My cookbook just flipped open to the cookie section, and I'm inspired by the recipe for lebkuchen. There's also a short sentence about the origin of these cookies, but the ink is smudged and I can't read which country they're from. Where is lebkuchen a traditional Christmas cookie? Hint

Scotland
Switzerland
Germany
Russia

6. Times weren't always so easy, and my mother often had to make do with what she had. I remember her making dozens of small date nut breads, but she didn't put them in bread pans. What different type of container was often used for bread baking? Hint

an empty soup can
a juice glass
a sauce pan
a milk carton

7. I never realized how many tempting recipes there are in this old cookbook. Among them is a recipe for vanocka. What type of treat is this? Hint

muffin
cookie
yeast bread
quick bread

8. Now here's a recipe that sounds fairly easy - German chocolate cake. But, the recipe calls for one cup of buttermilk, which I'm sure I don't have. What could I use instead of buttermilk? Hint

vinegar and butter
regular milk and butter
coffee creamer
regular milk and vinegar

9. This cookbook has too many recipes to choose from. But there's one more I have to try. It's a recipe with apple pie in the title, but without any apples in the ingredient list. What filling ingredient is used instead of apples? Hint

pears
crackers
noodles
almonds

10. I'm feeling quite the accomplished baker, and perhaps it's time to enter my own creation in a contest. I've read about a yearly Pillsbury contest called 'The Bake-Off', and I think I could win. Where was the first 'Bake-Off' held? Hint

Americana/Miami Beach
Beverly Hilton/Beverly Hills
Waldorf-Astoria/New York
Century Plaza/Los Angeles


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Feeling very domestic, I flip through the tattered pages of my mother's old cookbook until a recipe catches my eye. The title intrigues me and I scan the list of ingredients. What is the main ingredient in the filling of shoofly pie?

Answer: molasses

Popular in the northeastern USA, shoofly pie is almost more a coffee cake than a traditional pie. It can have either a 'dry bottom' or a 'wet bottom' and is usually served with whipped cream. The name is a bit more puzzling, although popular theory is that because of the sweet ingredients, when the pie was cooling the baker had to 'shoo' the flies away.
2. The cake section in my mother's cookbook is full of enticing recipes. I'm out of vegetable oil, but I do have a pound of butter. Which cake recipe should I choose?

Answer: pound cake

Traditional pound cake recipes call for a pound each of flour, butter, eggs and sugar, but any equal ratio will work depending on the size of the pan. The traditional pound cake is very popular in the southern USA. There are also variations of the recipe that add such diverse ingredients as sour cream, raisins, vanilla and baking powder among others.

The three other cakes are all butter-less recipes and contain eggs as their main ingredient.
3. Suddenly I'm craving chocolate, but there are so many recipes to choose from. This red velvet cake sounds interesting, but it calls for a very unusual ingredient. What odd cake-ingredient am I going to have to find?

Answer: beets

Grated cooked beets were used in the 1940s to deepen the color of the cake. Red food coloring is more commonly used these days, but the older recipes are equally functional. There are also red velvet cake recipes that do not contain any chocolate. And, while cinnamon hearts and maraschino cherries are fairly common additions in certain cakes, tomato soup is a surprisingly good 'secret' ingredient in a number of spice cake recipes.
4. I'm feeling rather guilty. Instead of more chocolate, perhaps I should make something healthy, something with fruit. This old-fashioned recipe for blackberry roly poly sounds good, but it calls for a different cooking method. How is this roly poly cooked?

Answer: boiled

Originally made with a suet dough rolled around a jam filling, an alternative to boiling the treat was steaming. Newer recipes have changed some of the ingredients, and the method of cooking to baking. In 'The Tale of Samuel Whiskers' by Beatrix Potter, rats rolled Tom Kitten into a roly poly pudding (he escaped). A common slang term for a roly poly was 'dead man's arm'.
5. My cookbook just flipped open to the cookie section, and I'm inspired by the recipe for lebkuchen. There's also a short sentence about the origin of these cookies, but the ink is smudged and I can't read which country they're from. Where is lebkuchen a traditional Christmas cookie?

Answer: Germany

Usually a rather large round cookie, the shapes and sizes can be different depending on the recipe and/or baker's preference. As with the sizes, ingredients can vary, but most recipes include honey, cloves, cinnamon, allspice and almonds. And, they're not just for Christmas.
6. Times weren't always so easy, and my mother often had to make do with what she had. I remember her making dozens of small date nut breads, but she didn't put them in bread pans. What different type of container was often used for bread baking?

Answer: an empty soup can

Back in the 1940s and 1950s, domestic frugality was normal, especially for those who had lived through the Depression. Reusing empty soup cans was just one strategy for saving money. After cooling, the loaves could be removed, wrapped in wax paper and refrigerated to 'age'. And the cans could be reused.
7. I never realized how many tempting recipes there are in this old cookbook. Among them is a recipe for vanocka. What type of treat is this?

Answer: yeast bread

A Czech yeast-bread that contains almonds and raisins, vanocka is usually baked at Christmastime. The traditional shape is a three tier braided loaf which can be glazed with a simple vanilla or lemon glaze. The English pronunciation is 'von-ooch-kah'.
8. Now here's a recipe that sounds fairly easy - German chocolate cake. But, the recipe calls for one cup of buttermilk, which I'm sure I don't have. What could I use instead of buttermilk?

Answer: regular milk and vinegar

The substitute for one cup of buttermilk is one tablespoon of vinegar (or lemon juice) mixed with one cup of milk. You can also use yogurt in an equal amount. If you need a cup of heavy cream, you can substitute three-quarters cup of milk and one-quarter cup of butter.

In most baked goods, yogurt can be used in place of sour cream, and coffee creamer can be used in recipes that call for light cream.
9. This cookbook has too many recipes to choose from. But there's one more I have to try. It's a recipe with apple pie in the title, but without any apples in the ingredient list. What filling ingredient is used instead of apples?

Answer: crackers

Published by Nabisco for Ritz crackers, the 'mock apple pie' recipe was an instant hit back in the 1950s. Comprised of very few ingredients - pie crust, crackers, water, sugar, butter, cream of tartar and cinnamon - there was no need to peel, core and slice apples.
10. I'm feeling quite the accomplished baker, and perhaps it's time to enter my own creation in a contest. I've read about a yearly Pillsbury contest called 'The Bake-Off', and I think I could win. Where was the first 'Bake-Off' held?

Answer: Waldorf-Astoria/New York

The first 'Bake-Off' was held in 1949, and was attended by Eleanor Roosevelt and Art Linkletter. The Waldorf-Astoria was home to the contest until 1957 when the venue changed on a yearly basis. The first winning recipe was for no-knead water-rising twists, and was created by Theodora Smafield of Michigan.
Source: Author beergirllaura

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 172: 5/10
Jan 22 2023 : Emma234: 6/10
Jan 11 2023 : Guest 68: 5/10
Jan 08 2023 : Guest 107: 4/10
Jan 07 2023 : Guest 45: 5/10
Dec 24 2022 : Guest 104: 3/10
Dec 23 2022 : Guest 108: 6/10
Dec 09 2022 : agentofchaos: 6/10
Dec 05 2022 : Nala2: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series C These Quizzes:

All the titles of these quizzes begin with the letter C. Enjoy

  1. Cycloramas Average
  2. Cemeteries Can be Fun Average
  3. Canadian Capital Cities Easier
  4. Christmas Movie Characters Average
  5. Chocolate Moose Average
  6. Colorful Phrases Easier
  7. Creams of the Crops Average
  8. Country! Easier
  9. Clowns to the Right of Me Easier
  10. Cookies and Cakes and Other Sweet Bakes Average

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us