FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Country Inscriptions
Quiz about Country Inscriptions

Country Inscriptions Trivia Quiz


Part of the fun of philately is learning facts about faraway places. Take country names in their native tongues for instance.

A multiple-choice quiz by StetsonHat. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles
  8. »
  9. Stamps

Author
StetsonHat
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,850
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
667
- -
Question 1 of 10
1. A stamp inscribed "Posta Romana" was issued by the Roman Empire.


Question 2 of 10
2. What is the usual inscription of stamps issued by the Netherlands? Hint


Question 3 of 10
3. Apart from the Japanese script, what name is often found on stamps from Japan? Hint


Question 4 of 10
4. Switzerland has 4 official languages, German, French, Italian and Romansh or Rumantsch. The name of the country on Swiss stamps is written in Latin, however. With what name are these stamps inscribed?

Answer: (One Word - 8 letters)
Question 5 of 10
5. Which country issued stamps inscribed RSA? Hint


Question 6 of 10
6. Other than Norge, how are Norwegian stamps sometimes inscribed? Hint


Question 7 of 10
7. Stamps inscribed Ísland are from an island country but not just any island country. Which nation issues these stamps? Hint


Question 8 of 10
8. The former Soviet Union normally inscribed their stamp issues with the abbreviation, in Cyrillic, of the full country name. What four letters identify a Soviet stamp? Hint


Question 9 of 10
9. Which country would a stamp be from that is inscribed Hellas, usually in addition to a non-Latin alphabet variety? Hint


Question 10 of 10
10. "Republik Maluku Selatan" is sometimes found on stamps issued by which country? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 01 2024 : Guest 108: 7/10
May 30 2024 : gogetem: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A stamp inscribed "Posta Romana" was issued by the Roman Empire.

Answer: False

Romania issued stamps with "Posta Romana" inscriptions. The Roman Empire fell about 14 centuries before the advent of postage stamps!
2. What is the usual inscription of stamps issued by the Netherlands?

Answer: Nederland

Holland is part of the Netherlands and the name is used by many people to denote the whole country. Netherlands in the Dutch language is Nederland.
3. Apart from the Japanese script, what name is often found on stamps from Japan?

Answer: Nippon

Nippon or Nihon is the English transliteration of the country name in Japanese. Most early Japanese stamps lacked any Latin alphabet inscriptions and can thus be hard to identify.
4. Switzerland has 4 official languages, German, French, Italian and Romansh or Rumantsch. The name of the country on Swiss stamps is written in Latin, however. With what name are these stamps inscribed?

Answer: Helvetia

Switzerland is known as Schweiz in German, Suisse in French, Svizzera in Italian and Svizra in Rumansh. To avoid confusion, the Latin name Helvetia is used on Swiss stamps and coins.
5. Which country issued stamps inscribed RSA?

Answer: South Africa

RSA stands for the English name of the country, Republic of South Africa as well as the Afrikaans version, Republiek Suid-Afrika. After the end of Apartheid and the adoption of a new constitution, in which 11 languages are recognized as official, stamps are usually inscribed solely in English.
6. Other than Norge, how are Norwegian stamps sometimes inscribed?

Answer: Noreg

Norwegian comes in two forms, Bokmål and Nynorsk or New Norwegian. In the former, Norway is written as Norge while in Nynorsk the country is known as Noreg and both varieties are used on stamps from this Scandinavian country.
7. Stamps inscribed Ísland are from an island country but not just any island country. Which nation issues these stamps?

Answer: Iceland

Ísland is the name of Iceland in Icelandic. This volcanically active island is located in the North Atlantic Ocean and is one of the oldest parliamentary democracies in the world.
8. The former Soviet Union normally inscribed their stamp issues with the abbreviation, in Cyrillic, of the full country name. What four letters identify a Soviet stamp?

Answer: CCCP

The English transliteration of the full name of the former USSR is "Soyuz Sovyetskikh Sotsialisticheskikh Respublik". The Cyrillic "C" corresponds to the Latin "S" while the letter "R" is written as a "P", thus CCCP is correct.
9. Which country would a stamp be from that is inscribed Hellas, usually in addition to a non-Latin alphabet variety?

Answer: Greece

Hellas is the Greek name for Greece. Greek stamps are also often inscribed "Elliniki Dimokratia". (In Greek script of course!)
10. "Republik Maluku Selatan" is sometimes found on stamps issued by which country?

Answer: There is no such country

Stamps with this inscription are bogus stamp issues supposedly originating from the Republic of the South Moluccas. The South Moluccas are part of Indonesia and while there is a separatist movement and a government-in-exile in the Netherlands, these stamps are not considered genuine and have no postal value.
Source: Author StetsonHat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us